Hard & Busy Weeks

Thursday, September 30, 2010

Assalamualaikum.

hmm.
Sejak due menjak ni aku selalu jer lalui hari-hari yg agak malang..
bukan ape..
setiap ari ade je yg tak kene..

cam skrg ni aku mengalami sakit tekak yg agak teruk..
nak berckp pun siksa giler..
plus batuk2, selesema..
ade jugak cam rase nak demam..
huhu..

pastu pulak..
petang tadi baru je aku terima 'surat cinta' dari guard Uia Gombak ni..
Aduusss..
sebab parking moto salah tempat jer..
bukan sengaja pun..
sebab pagi tu hujan lebat..
so kene la cari parking berbumbung sikit..
huhu..
tak pasal2 melayang rm50..

pagi tadi jugak aku baru habes exam midterm..
officially..
sbb pg td last paper mid term..
iaitu paper Engineering Drawing..
agak susah gak lah n complicated sket..
pape pun aku berjaya habeskan jwb semua soklan..
alhamdulillah..
harap2 leh pass paper ni..
amiin..

then..
mggu depan merupakan mggu yg agak stress yg akn aku lalui..
sbb mggu depan jer..
ade 2 quiz statics, 1 quiz calculus, n presentation Ungs..
Hoho..
harap2 aku leh bsedia..

tapi..
baru aku teringat..
ujung mggu ni jer aku da ade due invitation open house member..
due2 umah kat wgsa maju..
pastu ari sabtu ni pulak ade Gayong Perdana kt ampang..
pun nk pegi jugak..
haha..
camne la agknye aku nak redy utk quiz n presentation mggu dpn..
huhu..

wallahualam..

Wedding Anak Cikgu Sani

Saturday, September 25, 2010

Assalamualaikum.

Penat betol terasa badan ni bile asyik beraktiviti jer memanjang. Huhu. Semalam pergi Majlis Jamuan Hari Raya anjuran Ma'ruf Club Uia Gombak kat Colleseum Kulliyah of Engineering. Habes tu dalam pukul 10 lebih. Actually, majlis berakhir dalam pukul 11 lebih seperti yang tertulis dalam tentatif tapi sebab terasa malas nak tunggu lame, aku pun beransur pulang ke bilik awal. Huhu.

***

LAPORAN RINGKAS ROMBONGAN PSSGM GOMBAK KE MAJLIS PERKAHWINAN ANAK CIKGU SANI

Pada hari Sabtu bersamaan 25 September 2010, Pssgm Gombak telah dijemput untuk menghadiri satu majlis perkahwinan anak kepada Khalifah Besar Tuan Haji Sani bin Morni yang diadakan di Dewan Dato’ Ahmad Razali, Ampang. Justeru, Pssgm SMK Sg Pusu turut diundang untuk membuat satu persembahan silat di hadapan pengantin dalam majlis tersebut.

Rombongan yang terdiri daripada 7 orang gurulatih dan 9 orang pesilat SMK Sg Pusu itu mula berkumpul di perkarangan SMK Sg Pusu tepat jam 1145 pagi dan bertolak berkonvoikan 4 buah kereta menuju ke majlis tersebut. Namun, disebabkan keadaan trafik sesak sepanjang Lebuhraya MRR2 menuju ke Jalan Ampang, ketibaan rombongan di majlis tersebut agak lewat iaitu sekitar jam 130 petang. Kelihatan juga turut hadir bersama di majlis tersebut Khalifah Besar Selangor Cikgu Ezhar Abbas Sekeluarga, Khalifah Besar W.P Kuala Lumpur Cikgu Kamaruddin, Gurulatih SAMBEST Cikgu Raouf Dahlan Sekeluarga, Pengerusi Lembaga Adat Selangor Cikgu Selamat Haji Mat Raji Sekeluarga dan ramai lagi.

..sebelum bertolak..

Ketibaan pengantin di Dewan Dato’ Ahmad Razali itu telah disambut dengan paluan gendang dari pasukan muzik silat SMK Sg Pusu dan disusuli dengan persembahan silat di hadapan pengantin oleh pesilat-pesilat SMK Sg Pusu. Alhamdulillah, tiada sebarang kecederaan yang berlaku sepanjang persembahan tersebut.

..pendekar dan srikandi SMK Sg Pusu..

..muzik silat..

..persembahan silat..

Sebelum beransur pulang, rombongan Pssgm Gombak telah bergambar bersama kedua mempelai di hadapan pelamin. Terima kasih diucapkan kepada Jurugambar yang bertugas, saudara Amy Zairy dan saudara Iwan. Rombongan bertolak pulang sekitar jam 430 petang dan terus menuju ke rumah saudara Shahmi untuk menghadiri rumah terbuka di Gombak. Namun, sekali lagi rombongan terpaksa mengharungi keadaan trafik yang sesak dan hujan yang lebat sepanjang perjalanan.

..bergambar bersama pengantin..

..di rumah Shahmi..

Rombongan pulang ke rumah masing-masing sekitar jam 600 petang.

Kesemua Peserta Rombongan Yang Hadir di Majlis Tersebut:

Gurulatih : Cikgu Hanafi, Cikgu Fazlieza, Cikgu Amy, Cikgu Azmi, Cikgu Mat, Cikgu Iwan, Cikgu Nazrul, Cikgu Shahmi, Cikgu Halim Sekeluarga, Cikgu Awin, Cikgu Adawiyah.

Pesilat : Firdaus (Black), Aizat, Aiman, Khaleeda, Fadiah (Mek).

Pemuzik : Azam, Alif, Arif, Amir.


Sekian untuk laporan aktiviti Pssgm Gombak kali ini.

***

Fuh~
Sampai jer bilik terus tidor. Bangun jer sedar-sedar dah masuk isyak dah. Adoyai~
Sampai ni jer penulisan kali ni. Wallahualam.

Habes Cuti Raye!!

Monday, September 20, 2010

Assalamualaikum.

Hhmm..
Hari ni dah nak mule kelas dah setelah hampir due minggu cuti sebab celebrate eidul fitri. Huh~ Cam tak caye jer. Cepat btol mase berlalu.

Banyak jugak open house yg aku pegi sepanjang cuti lepas raya. Biar aku cube listkan yer.
1)Rumah Pak Ngah (Sri Rampai)
2)Rumah Shaufi Fikri (Selayang)
3)Rumah Cikgu Halim (Gombak)
4)Rumah Coach Habizan (Kg. Sg. Penchala)
5)Rumah Syahidah UiTM (Ukay Perdana)
6)Rumah Mak Saudara (Selayang)
7)....etc

..open house umah Cikgu Halim..

Setakat yg aku ingat jer aku tulis. Tapi, at last kesemua lemak2 yg aku telah bentuk hasil dari pegi semua open house kat atas ni, aku terpakse kurangkan sebyk 3 kg. Sebab hujung bulan 10 ni dah ade game silat kebangsaan. Huhu. Terpakselah mule balek kehidupan aku sebagai atlet negeri yg terpakse jogging kalo ikotkan setiap ptg. Tapi ak tak pasti mampu lagi tak aku jogging seperti dulu.

Plus, sekarang ni tahap ke'busy'an aku semakin bertambah sebab setengah semester yg terakhir utk sem ni penuh dgn quiz yg tertinggal, presentation utk beberape subjek dan assignment2 yg melimpah ruah. Huhu.

Pape pun ak kene cube lalui nyer.

..gambar hiasan!!..
..terjumpe!!
..gambar abg aku bersama isteri & anak di rumah mertuanya pd pg raye..

Wallahualam.

Beraye Sakan

Thursday, September 16, 2010


Assalamualaikum.

hmm..
Mesti ade yg pelik kenape lah aku ni selalu sgt tukar mcm2 kat dlm blog aku nih. Setiap minggu mesti ade jer yg aku tukar. Tukar templates la, tukar name blog la, tukar header blog la and memcm lagi. Kalo nak tau, aku ni seorg yg cepat jemu dgn sesuatu. Sbg contoh mcm hobi aku mase kecik dulu. Dalam setahun tu mesti ade due tiga kali tukar floor plan bilik tido ak. Mcm skrg ni pulak, blog aku la jd mangsa nyer. Haha.

Kalo tak silap aku. Berikut adalah senarai nama2 blog ak sblm ni. Hehe.

1. SharingtOpSecrets
2. Wadah Perkongsian Rahsia
3. My Life & My Thought
4. Meniti Usia
5. My Page
6. My Story
7. My Site
8. .:DaRk_sOLiTuDe:. (Now!)
9. ???

Byk tak? Sesape yg ade cdgn lagi boleh la khabaq mai. Hehe.

Ok.
Habes bab tu. Baru Mukaddimah jer tu. Haha.

***

Yg sebnrnye nak cite pasal hari ni. Penat giler. Baru balek dr beraye umah member. Bajet mcm pegi beraye sehari cam byk jer umah pegi. Tapi hakikatnye due umah jer. Hehe.

Pagi2 lagi aku da bgn awal dlm kul 930pg (..awal ker??). Siap2 diri then pegi amek member kat umah die kat ukay perdana jugak pastu gerak pegi beraye umah coach silat kat Kg. Sg. Penchala, Coach Habizan Othman. Hmm.

Sampai umah coach dlm kul 1030pg. Pastu duk umah die sampai waktu Zohor. Huhu. Lame jugak lah siap bantai makan 4 pinggan Mee Hun. Yumm~ sedap gak. Plus habeskan satu balang kueh raye. Hehe. Giler jugak aku mkn waktu tu. Tak ingat dunie. Pastu tak malu pulak tu tido sejam kat depan tv. Haha. Then sebelum pulang tu ade lah tangkap gambar sikit cam biase.

..bersame nenek..mak Coach Bijan..

Yg turut serta beraye Umah Coach Bijan :-
-Aku (Semestinyer~)
-Syahidah a.k.a. Syida (Duk kat Ukay Perdana Jugak)
-Fakhurrazi a.k.a. Oji (adek Syida)
-Azfar & Radiah (Tiba lewat sikit iaitu lepas ktorg bertiga habes makan satu mangkok besar mihun. Haha)

Habes beraye umah coach, kitorang (aku, Radiah & Azfar) dgn muka tak malunye teman Syahidah pegi beraye kat umah member uitm die kat Kelana Jaya. Dah lah langsung tak kenal sesape kat sane. Haha. Boleh tahan jugak hidangan die. Handmade Sate dan meesup kalo tak silap ak. Sedap jugak lah. hmm.

..bersame member uitm Syahidah..

Pastu plan nak pegi cari authorized sony centre utk repair handset aku. Mule2 ingt nak pergi kat cawangan Damansara Utama. Tapi disebabkan hampir sejam ronda2 kat kawasan tu masih tak kelihatan kelibat jalan ss21/68, kitorg pun tuka plan nak pegi kat cwgn Armcorp Mall kat Petaling Jaya. Akhirnye sampai jugak kat Armcorp Mall dengan senyuman gembira terukir dibibir. Tibe2 smpai kat kedai die, tngk depan kedai tu ade tampal notis kat bawah ni.

..Hari Malaysia=Public Holiday=Closed..

..TENSION!! Kedai TutOp..

Arrgghh.. Tiiiddaakkkk!!!
Penat2 aku bazirkan mase berjam2 nak carik sony centre ni, tngk2 tutop pulak. Maklumlah hari ni kan "HARI MALAYSIA". Adoyai~ Dengan perasaan kecewa kitorg pegi tunaikan solat Asar dan terus beransur pulang beraye kat umah Syahidah kat Ukay Perdana. Huhu.

..di umah Syahidah..tak cukop besar ag tv tu..hehe..

Habes jer makan sikit kueh rye+kek lapis+oren jus, pegi solat maghrib then terus pergi tunjuk kedai keris depan Putra LRT Damai kat member sorang ni, Azfar yg teringin sgt nak beli. Huhu.

Pastu gerak pegi dinner kat Sri Gombak. Yeayy!!! Makan malamku telah di sponsor penoh oleh due org memberku yg da bekerjaya. Hehe. Thanks to Azfar and Radiah. Lepas perot da kenyang, kitorg pun bertolak pulang kerumah masiing2. Maklumlah, esok Azfar dan Radiah kerja.

Sampai umah jam 1045mlm. Huhu. Lame jugak aku keluar umah hari ni. Hmm. Tak pe la.
Sekali Sekala
Due kali Due kala
Tiga kali Sudah Terbiasa
Hehe.

Oklah. Panjang jugak post kali ni. Biar lah. Bukan ade org nak bace pun. Hehe. Cau dulu. Wallahualam.

Gila Bergambar

Monday, September 13, 2010

Assalamualaikum.

Mase raye pertama hari tu..
ak sekeluarga ade melawat umah Mak Nyah (kakak bapak ak)..
kat sne semua adek beradek bapak ak berhimpun..
kecuali Pak Uda ak..

So..
sebelum beransur pulang..
kitorang ade buat sesi bergambar..

berikut adalah gambar2 sedara-mara aku sekeluarga belah ayah..

..Pn. Kosirah bt. Abd Ghani Sekeluarga..(a.k.a. Acu Sirah)


..En. Yalkhatab b. Abd Ghani Sekeluarga..(a.k.a. Pak Su Atab)

..Pn. Latifah bt. Abd Ghani Sekeluarga..(a.k.a. Achik Tipah)

..En. Aliasaa b. Abd Ghani Sekeluarga..(a.k.a. Ayah)

..Pn. Faridah bt. Abd Ghani Sekeluarga..(a.k.a. Mak Nyah)

..Adek Beradek Ayah ak bersama Nenek..

..Adek Beradek Ayah ak bersama pasangan hidop mereka..

..Semua Cucu2 Nenek ak..


..Whole Family sebelah Ayah ak..

Tak lupe jugak..
Credit to Cameraman..
sepupu ak..

Muhammad Akram Safiq
Mahasiswa Universiti Teknologi Petronas
Kursus Kejuruteraan Kimia

dan kamera beliau..
kalo tak silap ak..

..brand Canon..bernilai rm1700..

huhu..

Tengah2 sibuk menaip nama mak and bapak sedara ak..
teringat pulak syarikat konsultant bapak ak..
yg diberi name sempena name adek-beradek beliau..
iaitu FARLYK Consulting..

F : Faridah
A : Aliasaa
R : Rodzuan
L : Latifah
Y : Yalkhatab
K : Kosirah

That's all for now..
Tengah bosan giler menela'ah pelajaran utk exam..
hmm..
Adios..

Hari Raya Eidul Fitri

Sunday, September 12, 2010

Assalamualaikum.

RAWANG-BOTA-PARIT-IPOH-BATU GAJAH-RAWANG

begitulah perjalanan ku melawat sedara mara yg mengambil masa lebih kurang 34 jam 15 minit..
huhu..

Pagi Raya :-

Hmm..
Cam biase..
Bangun Awl..
Siap2 Diri..
Pakai Baju Raye..
Sarapan..
Pegi Solat Sunat Eidul Fitri..
Dengar Khutbah Raye..
Balik Umah..
Tangkap Gambar Sekeluarga..


..sedey btol..makin lame makin sikit jer gambo mase pg raye..due2 abg ak da kawen.. da ade family sndiri..tinggal kami 3 beradek jer..

Sambung Makan2 sikit..
Kuih Raya..
Lemang..
Nasi Himpit..


..sikit hidangan mase pg raye..tak nak buat byk2 sbb ptg tu nak blek kg..huhu..

Dalam pukul 10pg..
Melawat Kubur Nenek..
kat Selayang..
hmm..
Meriah giler tngk..


..arwah nenek ak yg meninggal sehari selepas befday mak ak 3 tahun lpas..

Tgahari tu pulak..
Pegi Solat Jumaat..
Habes Solat Jumaat..
baru bertolak balek kg..

***

kat kg pulak..
kami berjaya berhimpun satu keluarga..
bergambar..


..skrg ni da ssh nak kumpul satu family cam dulu..arapkan raye jer la..hmm..

p/s: tp kenape hari raye skrg ni aku tak rase semeriah cam dulu yer..
kalo dulu bile nak balek kg tu seronok giler..
mgkin sbb mase tu pegi balek kg reramai satu keluarga..
mgkn jugak sbb mase tu ak kecik lagi..

so..
duet raye tu mmg sume sedara mara bg..
best jer..
siap boleh kumpul beratus-ratus..
skrg ni??
hehe..

sethu ak sblm ni..
kriteria owg yg tak terima duet raye dlm family aku ni..
ialah org yg da bekerjaya..
tapi aku ni..
mne keje lagi..
hoho..

takpe la..
nak wat camne..
da tua..
haha..

Anyway..
Raya tahun ni rase kejap jer..
sbb balek kg tak sampai 2 hari..
pastu..
dah lar bukak cuti ni ade exam..
buku tak sentuh ag..
huhu..

ok la..
maleh nak membebel pepanjang..
bukan ade org bace pun..
hekhek..
Cau dulu..
Salam..

Malam 1 Syawal

Thursday, September 9, 2010

Assalamualaikum.
..Allahu Akbar (3X)..
..Lailaha illallahu wallahu Akbar..
..Allahu Akbar walilla hilham..

gema takbir raye kian terasa..
1 Syawal telahpun tiba..
diri ini sedih terasa..
meninggalkan ramadhan yg mulia..

hmm..

da habes sebulan kite menunaikan ibadah puasa..

alhamdulillah..
sbb semua taklifat ak spnjg ramadhan..
telah pun ku sempurnakan dgn jayanya..

yakni..

i) Solat Subuh,Isyak & Tarawih berjemaah kat Surau/Masjid..
-Tiga kali tak dpt pegi Solat Tarawih (T_T) iaitu pd:-
12 Ogos : sbb pegi training silat kat Uia Pj

29 Ogos : sbb pegi lawat sahabat kat Hospital Kuantan

1 Sept : sbb ade midterm Electric Circuit

*bukan sengaja tau..huhu..


ii) Tak Tinggal Sahur..
-alhamdulillah, first tyme dlm sjrh idop ak duk Uia tak pernah tinggal sahur..hekhek..

iii) Baca Al-Quran Paling Kurang 1 muka sehari..
-hati ini sentiasa terasa tenang tika mendampingi Al-Quran selalu..

iv) Khatam Al-Quran..
-pada hari isnin bersamaan 30 Ogos dalam jam lebih kurg 730 pg aku berjaya khatam 30 juzu' Al-Quran..huhu..

v) Qiamulail/Iktikaf pd 10 mlm terakhir ramadhan..
-merasai suasana iktikaf yg sgt meriah pd malam ke 25 dan 27 ramadhan di Masjid Sultan Alam Shah, Uia Gombak..

Semoga segala tarbiyah yg telah ak lalui di madrasah ramadhan..
dapat ak istiqamah sehingga ke ramadhan akn dtg..
insyallah..

di kesempatan ini..
lagi sekali..
utk kali yg terakhir..
aku nk mengucapkan..

..SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI..
..MAAF ZAHIR & BATIN..



kpd :-
mak & ayah..
adek beradek..
cekgu2..
sahabat2..
rakan2..
teman2..
ank2 muridku..kalo ade la..hehe..
dan semua muslimin/muslimat yg mengenali diri ak..

pohon maap..
dari ujung rambut ke telapak kaki..
sekiranya..
ade terbuat salah..
tersakitkan hati..
etc..

Semoga kita sama2 dpt bertemu dgn MADRASAH RAMADHAN akan dtg..
ameen~

ag satu..
hampir terlupe pulak..
di malam raye yg penoh meriah ni jugak..

aku berjaya khatamkan ag satu bende..
iaitu..


AVATAR
"..The Last Air Bender.."




Book 1 : Water
Book 2 : Earth

Book 3 : Fire

-The End-


Hahaha..
Setakat ni jer dulu..
Penulisan sempena Malam 1 Syawal..
Wallahualam..

Kad Raya Aku Pulak

Wednesday, September 8, 2010


Assalamualaikum.

hhmm..
raye da nk dkt sgt..

kalo dulu..
org wish ari raye pkai kad raya..
anta pos umah ke umah..

pastu..
rmai org wish pkai sms pulak..
kuar la ayt2 gempk..
ag bbrpe ari nk raye cnfirm penoh inbox..

then skrg ni da kecoh dgn kaedah terbaru pos kad raya..
iaitu gune facebook..

kuar la mcm2 design wallpaper kad raya..

hmm..


ni antra kad raya member2 ak yg post kat fb..
pastu tag kat semua member len..
huhu..

..dari saudara Akmal Sudan..Member duk kat Gombak..

..dari saudara Wan Kmbing..satu pasukan ngan ak mase Sukma Melaka..

..dari saudari Nurasmyra..member silat..

..dari saudari Nor Fitrah..member silat jugak..huhu..

asyik tengok org punye kad raye jer..
meh sini..
aku tnjuk aku nyer pulak..
hehe..
ikhlas dari hati..
hanya utk pengunjung blog ak yg tak seberape ni..


Setakat ni jer dulu..
Sbb ngah bosan tngk kad raya member kat fb..
aku pun buatla kad raye sndiri..
hehe..

Cau dulu..
Akhir Kata..
Salam 29 Ramadhan..
Wallahualam..

Shopping Raye

Tuesday, September 7, 2010

Assalamualaikum.

Pjam celik pejam celik..
sdr2 da masuk mlm ke 29 ramadhan..
hhmmm..
cpt btol mase blalu..

sdr2 da dkt nk raye da..
camne pulak dgn persiapan raye??

da mule masak lemang??
da mule masak kuih raye??
da mule jahit langsir baru??
etc..

biase la..
org zmn skrg ni..
kalo rye sume nak baru..
baju baru..
kereta baru..
langsir baru..
awekss baru..
Oopss..hehe..

sbnrnye..

ptg td..
aku bru jer lpas shopping rye..
hehe..

tp takde la byk sgt baju beli..
sbb bajet pun juz rm150 jer..

taun ni mmg mk aku kate tak yah beli baju melayu utk raye..
sbb baju mlayu tempah mase abg aku kahwin dulu baru lagi..
hhmm..
aku pun tak kesah sgt..

mk aku suh beli baju jalan jer..
dlm kpale otak ak mase tu..
terbyg suar jeans and t-shirt kolar jer..
sbb boleh pakai mase nak ke kelas nnt..
hehe..

so..
ptg td aku kuar ngan family ak..
pegi alpha angle..
punye la lame aku usha suar jeans..
sume majoriti bukan pilihan hati..
hehe..
dekat 2 jam aku usha..

last2 beli jeans biase jer..
brand BUM..
famous la jugak..
then kebetulan ade pulak t-shirt yg smart2 kat sekitar tu..
ape lagi..
balun jer..
haha..


..baju raye!!..:P

habes shopping dlm lingkungan jam 200 ptg..
hhmm..
pastu teman parent aku pegi carrefour nak beli groceries..
aku pulak amek kesmptan beli minyak wangi..
mklumla..
minyak wangi sblm ni da habes..
hehe..



..first tyme pkai mnyk wngi brand ni..agk2nye ok x?..huhu..

pulang ke rumah jam 330ptg..
smpt tunaikan solat zuhur kat umah..
huhu..

balik dlm kepenatan..
stkat ni jer celoteh aku mlm ni..
Wallahualam..

*SELAMAT MENYAMBUT KEDATANGAN BULAN SYAWAL*

Iftar Anak Gayong

Monday, September 6, 2010

Assalamualaikum.

fuhh..
penat2..
baru jer balik dr kuar ngan member..

sbnrnye..
tadi ade iftar ngan member2 silat gayong..
tu pun last minit bg tahu..

iftar kat kfc..
yg dtg..
raja, ibnu, ishkandar, amin, ayoi, faiz and yg len..
aku sebut name mane yg aku knal jek..
hehe..

habes makan...
pegi solat maghrib kat surau..
tak pasal2 aku kene jadik imam lagi..
ape muka aku ni cam muka imam ke??
huhu..

pastu..
mule2 rncg nak pegi kepong..
tapi tak jadi..
last2 masing2 balik umah..
tinggal aku ngan raja jer..

kitorg pegi solat tarawih..
kat masjid muttaqin, wgsa mlwt..
then, bantai moreh sikit..
terus grak ke rumah marzuq..
dtg juz nak melawat..
sbb tengah stuck tak tau nak watpe..
haha..

sembg punye sembg..
smpi cuaca kelihatan..
ade simptom2 nak hujan..
terus beransur pulang..
hmmm..

sampai jer umah..
terus mangadap laptop..
tulis post nih..
haha..

wallahualam..

*gmbr tak smpt nak snap..
sbb ngah busy mkn td..
haha..

Berbuka di Rumah Cekgu

Assalamualaikum.

Alhamdulillah..
baru jer lpas tunaikan solat subuh jemaah kat surau..

semalam..

aku, thop, cipui, adam, apeen..
aida and ayu..

kitorg bramai2 pegi bukak pose kat umah cikgu Samat..

mmg niat kitorg nk menjenguk cikgu..
sbb dgr cikgu sakit skrg ni..


..bukak pose sesi kedua..hehe..

***

ak : cikgu sakit pe yer??

cekgu : ckg mengalami saluran darah yg agak sempit..

menyebabkan darah yg mengalir tak dpt dipamkan dgn baek ke dlm jantung cikgu..

ak : terok tu cekgu..

habes tu skrg ni cam mne??
da ok ke??


cekgu : alhamdulillah..

doktor ade masukkan benda (bentuk mcm spring) ke dlm saluran drh cekgu..

benda tu boleh pastikan saluran darah cekgu tak tersumbat..

tapi dgn syarat..

doktor mintak cikgu sentiasa..

kawal permakanan..

kawal emosi..

makan ubat..

selalu exercise..

sbb tu la cekgu beli alat exercise tu..

harga die rm3k..


***

begitulah serba serbi pertanyaan aku ttg kesihatan cekgu..
kpd sahabat2 yg jugak ex-ank murid cekgu..
especially batch2 atas ak..
lawat2 lah cekgu kat umah tu..

hhmmm..
pastu..

mlm semalam pulak merupakan mlm ke 27 ramadhan..
so..
cam biase la..
mlm yg majoriti org target lailatul qadr..
aku pulak amek kesempatan beriktikaf kat masjid uia..

Masya Allah..
saat ptama ak jejakkan kaki masuk masjid tu..
kelihatan teramat meriah..
penuh dgn jemaah2 yg tak henti2 beribadah..
ade yg da mule lelapkan mata sbb nak bgn qiam..
ade yg tak henti2 bace Quran..
ade yg menghafal Quran..
ade yg bentuk halaqah..
ade yg mengadap laptop..

syahdu kelihatan..
mereka2 yg bersungguh2 mencari lailatul qadr..

mlm tu jugak ade satu tazkirah khas..
sempena lailatul qadr..
bak kata ustaz tu..
midnight reminder..
translate : peringatan (tazkirah) tgh mlm..
yg ak respect nyer ustaz ni..
seorg foreigner..
tapi fasih dlm 3 bahasa..
iaitu bm, bi and ba..
mlm tu jugak die bg tazkirah dlm 3 bhasa..
subhanallah..


..khusyuk mendgr 'midnight reminder'..

then..
style masjid uia pulak..
mase qiamulail..
hanya tunaikan solat sunat tahajud jer..
tapi sbyk 8 rakaat..
takde sunat taubat and hajat..
huhu..

selesai tepat jam 445am..
jumpe member jap..
pastu terus pulang kerumah..
utk sahur ngan family..

Wallahualam.

Shocked!!

Sunday, September 5, 2010

Assalamualaikum.

baru je smgt nk g basuh moto..
tibe2??

aku nmpk ade kesan org bakar krts kat atas seat moto ak..
damn'it!!..(X_X)

..bapak ar!!..habes seat moto ak..

ade berpuluh moto dlm pangsapuri tmpt aku duk ni..
nape la moto aku jer gak yg kene..
adoyai~

sape la yg tak puas ati ngan aku ni..
ke tak puas ati ngan moto ak..
nak kate moto power..
takde la gempak kot..

stkat moto 100cc jer..
buatan malaysia jer..
ape la sgt..
lol..

naseb bek bulan pose..
kalo tak da lame kene da..

ingat..
doa org yg teraniaya termakbul tau..

namun..
aku terpakse teruskan hajat ak..
utk basuh moto ksyangan ku ni..
ct100..huhu

..kesannya jelas kelihatan lepas dibasuh..

p/s: arap org yg buat tu b'tobat la sblm terlmbt..hmm..

Spending Tyme with My Sibling

Assalamualaikum.

Semalam..
I had spent my tyme with my bro n sis..
Initially, we were breaking the fast together..
at Burger King..
yumms~..
padahal baru jer lepas 2 mggu bukak pose makan Burger King ngan member..
kat tempat same pulak tu..
Haha..

And then we were performing congregational prayer for Isyak and Tarawih..
at home..
and the Imam??
It was me...:)

At midnight..
We were together watching movies a.k.a. WAYANG..
at Wangsa Walk..
Cite ape yer..
Hmm..
Cite Step Up 3..
Woahh!! Best giler + Gempak KOT..
Memang tak bosan kalo tengok byk kali..
Siyes..

..Step Up 3..

Pasni nak wat pe lak yer??
Hehe..

Owh lupe lak..
adek ngan kakak aku dah beli baju raye..
aku bile lagi??
hehe..

p/s: cau dulu..
Salam Dihulur..
Pengakhir Bicara..
Wallahualam..

Kesunyian di Pagi Hari

Saturday, September 4, 2010

Assalamualaikum.

Adoyai~
Kenapela aku masih tak terasa cam nak balik umah..
Kejap lagi semua roomate aku balek..
So, lepas ni aku sorang2 jer kat bilik..

Nak packing brg2 cam malas jer..
Nak kemas bilik lagilah malas..
apelah nak jadik ngan aku nih..

Patotnye bulan ramadhan ni lagi buat aku rajin..
sebab semua setan2 da diikat..
takde godaan2 yg menyebabkan aku malas..

Nampaknyer jelas kat situ aku masih tewas dengan nafsu sendiri..
Nafsu malas..
yang kian membuak-buak..

Ptg ni rancangnyer nak pegi hantar moto ke bengkel..
ade prob sikit..
baru jer beli da ade bunyi sane sini..
huhu..

Malam ni pulak my sister ajak pegi tengok wayang..
cite step up 3..
dengar2 cam cite gempak jer..
harap2 cam tu ler..

***

Alhamdulillah..
pagi ni aku rase cam tenang jer..
tak panas n tak sejuk sgt..
semalam pun cuaca baik jer..
tak hujan..
harap2 malam semalam..
yakni malam ke 25 ramadhan..
ialah Lailatul Qadr..
Amiin..

***

Semalam jugak first time in my life..
bawak moto pegi shah alam..
ade iftar bersama team silat selangor..
aku bertolak dari gombak jam 630ptg..
mase otw tu..
ak tersilap jalan..
then sampai pun dah azan maghrib..


..mkn bramai2..

sebelum pulang ke gombak..
aku sempat tunaikan solat isyak n tarawih..
kat masjid negeri..
meriah sungguh suasana kat sane..
suasana iktikaf..
dengan ramai nye jemaah2..
ade yg baca quran..
ade yg berzikir..
ade yg menderma darah..
ade yg membeli pakaian persiapan raya..
dan macam2 lagi..
bertolak pulang seorg diri setelah selesai menunaikan 8 rakaat tarawih..
pape pun..
alhamdulillah sgt..
aku selamat pergi dan balik..

p/s: aku pegi dulu..salam..

Pulang Beraye

Friday, September 3, 2010


Assalamualaikum.

***
HHmmm...
Weh, raye ni ko balek mne??
Ko balek kampg bile??
Raye kat mane tahun ni??
***

Itulah soalan2 yg skrg ni dah smkin muak aku dengar. Hehe. Maklumlah, umah aku ni sekangkang kera jer dari kampus aku nih. Haha.

Tapi kekadang aku ade penah terpikir...

Teringin jugak aku merasa nikmat balek umah 2/3 bulan sekali. Bukan ape, cume feel die laen skit.

Cam sorang member aku ni, dulu umah die kat klang, so mmg stiap mggu balek. Pastu bile tyme raye rase cam biase2 jer. Tapi skrg ni die da pindah kelate, nmpk berseri jer kat wajahnya bile detik2 pulang beraye smakin hampir. Maklumlah, bak kate die, da 2 bulan tak balek umah. Da 2 bulan tak jumpe mak bapak die. Da 2 bulan tak jumpe kucing kesayangan die. Cam tu lar. Over pulak aku tulis pasal die nih. Haha. So, point aku skrg, aku nak terasa cam tu.

Tapi cam situasi aku skrg ni cam susah sket. Sebab tiap hujung mggu jer mak aku mesti msge aku tanye ujung minggu ni balek umah tak. Kalo selalu giler tak balek umah takot terasa pulak parent aku. Huhu.

Kat kampus aku skrg ni pulak tengah kecoh gak ler pasal balik beraye ni. Lagi2 yg duduk luar dari Selangor nih. Ade yg balik naek bas, ade yg balik naek keta and ade gak yg balek naek moto. So, yg bertolak balek naek kenderaan sndiri tu hati2 la yer. Ingatlah org yg tersayang dan ingt jugak org yg sayang sgt kat kite e.g: mak bapak.

Aku pulak, aku tak tahu ler aku balek kg bile. Tapi standard aku balik kg pg raye lepas solat sunat eidul fitri. Kampung aku kat Perak jer. Huhu.

Ok lah setakat ni jer dulu.


SELAMAT PULANG BERAYE!!!
YG PANDU KETA / BAWAK MOTO, PANDULAH DENGAN HATI-HATI..
SEMOGA SELAMAT SAMPAI..

KPD STUDENT UIA GOMBAK YG TAK HABES EXAM LAGI TUH, TAK YAH LER BERAYE SAKAN SGT YER. JGN LUPE STUDY, TERMASUK DIRI AKU SENDIRI. HEHE.

...Wassalam...

Jejak Pelawat Setia Blog

 
Jejak Musafir © 2014 | Designed by Nazrul Azam