Sunday, 28 November 2010

Kursus Gurulatih Kebangsaan 2010

Assalamualaikum.

Pada sepanjang minggu yang lalu, aku telah menghadiri Kursus Gurulatih PSSGM Peringkat Kebangsaan yang telah diadakan di Bougainvilla Resort, Telok Kemang, Port Dickson. Tenaga pengajar yang turut diundang untuk mencurahkan ilmu sepanjang kursus tersebut ialah Dato' Adiwijaya (YDP PSSGM Kebangsaan), Cikgu Kahar Redza (Timbalan Pengerusi Gurulatih PSSGM Kebangsaan) dan Cikgu Nordin Abd Rahman (Pakar Seni Keris).

Disebabkan diri ini masih terasa penat gara-gara kursus tersebut, empunya blog telah mengambil keputusan supaya untuk post kali ini, biarlah galeri gambar-gambar sepanjang kursus tersebut yang menceritakan kesemuanya.

..masuk newspaper..tapi sayang betol sebab takde muka aku..haha..

..bergambar bersama barisan 'Ahli Lembaga Waris Amanah PSSGM'..

..Aku bersama Cikgu Khairul Pejabat Gayong Selangor..

..barisan pesilat dari Daerah Gombak dan WP Kuala Lumpur..

..Cikgu Nordin yang diundang khas selaku Pakar Seni Keris untuk mengajar Seni Keris kepada semua gurulatih tanah air yang hadiri kursus tersebut..tapi sayangnya telah berlaku satu kemalangan dimana ketika Cikgu Nordin sedang mengajar pentas keris buah ke 5, beliau telah menjatuhkan dirinya ke tanah menyebabkan tulang di bahagian bahu kanan beliau patah menyebabkan latihan petang itu ditamatkan serta-merta..Dan selepas itu Cikgu Nordin menjalankan X-Ray bagi memastikan kondisi tulang bahunya..Pihak Penganjur serta-merta membeli tiket flight ke Alor Setar dan dari sana Cikgu Nordin akan dibawa ke Hospital Kangar untuk mandapatkan rawatan susulan..Marilah kita mendoakan kesihatan Cikgu Nordin bersama..

..latihan Golongan 51 beramai-ramai..

..berlatih di tepi pantai..best jugak tapi habes training confirm baju kotor giler..hehe..

..berkesempatan mempelajari Buah Seni Yoi..

..first tyme buat kombat ngan kunci mati dalam air paras perut..haha..

..bergambar bersama Cikgu Jamal Pemegang Bengkong HPCS II..

..bergambar bersama Cikgu Nordin Keris (orang paling lama dalam gayong)..

..Bersama Cikgu Wan Faizal Shades..

..semasa majlis penutupan kursus gurulatih tersebut..

..ditutup rasmi oleh En. Feriz Omar, Pegawai Khas TPM Muhyiddin Yasin..

..bergambar beramai-ramai pada hari terakhir kursus tersebut..

Begitulah suasana kursus yang merupakan pertama kali dalam sejarah aku sertai. Alhamdulillah, banyak juga input yang aku perolehi.

Namun sekembalinya aku ke tanah Negeri Selangor, aku telah mengambil keputusan untuk menyertai Ujian Kenaikan Bengkong yang diadakan oleh gelanggang Matrik Uia PJ pada hari Sabtu bersamaan 27hb November 2010. Penguji jemputannya ialah Cikgu Khairul. Alhamdulillah, aku lulus ujian tersebut. Antara gambar-gambar yang sempat aku cari dari profile facebook committee yang bertugas sebagai cameraman ialah seperti dibawah.

..Cikgu Khairul yang sedang fokus menguji pesilat-pesilat dari Gelanggang Matrik Uia PJ..

..masing-masing tengah sibuk mengingat gerakan..

..pesilat2 bengkong putih sedang diuji..

..pesilat bengkong hijau pula diuji..

..aduss..tidak!! aku dibantai..haha..

..lastly, pesilat bengkong merah diuji..golongan 51 yang memancitkan..hehe..

..Pentas 4..

..Asas Elakan 3 Bahagian 7..

..lompatan..

..Serangan Bebas 2 orang vs 6 orang..huhu..pancit giler..


..jamuan barbeque yg diadakan pada sebelah malamnya pula..

Naseb baek semua yang diuji majoritinya memang dah berlatih masa kursus gurulatih tu. Siap ada tambahan diuji pentas keris yang baru saja aku pelajari. Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Cuma first time aku join ujian yang pengujinya suruh buat pentas 4, pentas keris dan serangan bebas berturut-turut. Memang pancit nak mampos. Tapi naseb baek aku tak mampos. Haha.

Last but not least, hasil dari penat lelah aku berhempas pulas sepanjang seminggu bersilat. Akhirnya aku berjaya perolehi sijil di bawah. Huhu. Bagi aku ia sungguh berbaloi, alhamdulillah.


Setakat ini saja penulisan untuk kali ini. Wallahualam.


Saturday, 20 November 2010

Tentang Diri

Assalamualaikum.

Insyallah, hari ini aku ingin berkongsi sikit ilmu yang aku baru tahu sebentar tadi. Huhu.

Di sini terdapat lima objek yang akan aku keutarakan dan bila mana korang dengar nama objek tersebut, korang diminta untuk sebutkan apa yang terlintas di fikiran korang ketika itu. Sebenarnya, member aku baru saja tanya aku tadi. Kire aku nak kongsi jawapan aku sekalilah. Hmm..

Lima Objek tersebut ialah :-

1) Anjing
2) Kucing
3) Tikus
4) Kopi
5) Laut

Jawapan aku pulak :-

1) Garang
2) Comel
3) Kotor
4) Pahit
5) Gelora

Penerangan maksud tersiratnya pula :-

1) Anjing melambangkan sifat diri kita. Ia bermaksud aku ini seorang yang garang. Mungkin kot. Tapi aku prefer orang kata aku bengis. Haha.

..ini serigala ke anjing ek? takpe lah..janji beliau garang..hekhek..

2) Kucing melambangkan sifat bakal isteri kita. Bermaksud insyallah bakal isteri aku nanti comel. Tak sabar aku nak tunggu siapakah gerangan beliau yang dimaksudkan. Hehe :P

..comel gila kucing ni..huhu..

3) Tikus pula melambangkan sifat musuh kita. Bermaksud perbuatan atau tingkah laku musuh kita yang kotor/hina/zalim terhadap kita. Tapi setakat ini aku tak nampak lagi kelibat musuh aku. Hmm. Tapi tak tahulah kalau ada musuh dalam selimut. Ini kena check selimut aku masa tidur takut-takut ada pula musuh dalam selimut aku. Haha. LoLz.

..memang nampak macam penjahat..haha..

4) Kopi pula melambangkan keadaan apabila kita bersetubuh dengan bakal isteri kita. Ini yang slack nya. Aku cakap pahit pulak. Aku pun tak tahu nak gambarkan macam mana. Haha.

..geng kopi pahit..

5) Laut melambangkan perjalanan kehidupan kita. Macam aku, gelora bermaksud kehidupan yang bakal aku lalui banyak halangan/dugaan/ujian yang Allah turunkan dimana di situ dapat melatih aku bersikap sabar. Insyallah. Huhu.

..laut yang bergelora..

Selain itu ada lagi satu soalan yang mana dapat menterjemahkan karakter kita. Yakni berikan 5 orang/insan yang korang betul-betul nak jumpa. Tak kesahlah kalau dia dah takde sekali pun. Aku pulak jawab :-

1) Rasulullah SAW
2) Khulafa' Ar-Rashyidin
3) Sultan Muhammad al-Fateh
4) Salahuddin al-Ayyubi
5) Saidina Hamzah

Penjelasannya pula :

Setiap karakter orang yang sangat-sangat kita ingin jumpe dapat menterjemahkan siapa diri kita. Pandai-pandailah faham sendiri. Hehe. Contohnya kalau nak ikutkan jawapan diatas, dapat menterjemahkan bahawa penulis seorang yang alim dan kuat mengamalkan hukum agama Islam. Tapi ni contoh jer tau.

Last but not least aku suka nak kongsi dengan korang semua beberapa lawak bodoh jugaklah yang aku dapat petik dari blog seorang hamba Allah masa aku tengah khusyuk blogwalking.

A: Aku suruh kau tengokkan barang dalam rumah aku, kenapa orang boleh pecah rumah jugak?
B: Manalah aku sedar, aku sedang tengok TV (barang) kau.

A: Kau kata binatang peliharaan kau mati lemas? Mana kau tau dia mati lemas?
B: Sebab aku bela ikan emas. Aku jumpa ia mati dalam air!

A: Semalam aku nampak hantu!
B: Uih! kau terkejut tak?
A: Taklah.... hantu tu yang terkejut tengok aku.
B: Mana kau tahu?
A: Aku tengok muka dia pucat semacam jer.

A: Macam tak caya kau dapat 200 markah dalam ujian lisan tu..
B: Susah apa... aku dah ambik ujian tu 20 kali. campurkan semua markah, dapatlah 200 markah

A: Apasal kopi yang kau buat ni rasa masin?
B: Gula dah habis!
A: Yang kau pergi campur garam apasal?
B: Kan aku kata, sebab gula dah habislah!

A: Aku tengok kau beberapa hari ini "candle light dinner" dengan bini kau, mesti dia suka.
B: Dia marahlah. Aku lupa nak bayar bil elektrik, api rumah aku dah kena potong!

A: Tadi aku jumpa doktor, kena 20 ringgit.
B: Biasalah tu, "consulation fees".
A: Tapi aku jumpa dia kat bus stop!

A: Bini aku kata aku tak buat apa-apa kat rumah.
B: Betullah tu, kau bukan nak tolong dia buat kerja. Selalunya apa kau buat kat rumah?
A: Buat dono jer.

A: Aku ada AIDS? mana ada...
B: Aku baca 1 dari 10 orang kat Negara ni ada aids. Aku dah tanya 9 orang, semua tak ada aids, kau orang ke 10, tak payah tanya, aku dah tahu..

A: Dol, aku dengar bunyi batuk kau makin teruk!
B: Iya ke? kalau macamni aku kena banyak berlatih agar dapat batuk dengan lebih baik lagi.

A: Apahal kau bertenggek atas dahan tu siap pakai tie dengan briefcase?
B: Aku dah naik pangkat la, Sekarang aku jadi BRANCH MANAGER

A: Dah dua kali perompak yang sama datang merompak kedai kita.
B: Tu lah aku dah cakap kat kau, jangan pasang signboard "SILA DATANG LAGI"

..Hahahahahhaahhaahhahaa...(ketawa terbahak2)..tengok..kucing pun reti ketawa..haha..

Eh3..aku pulak yang lebih. Tapi mula-mula aku baca memang lawak. Tapi bila dah selalu baca dah takde effect dah. Oklah. Setakat ni jer dulu untuk kali ini. Wassalam.

Thursday, 18 November 2010

Terasa Jemu Nak Update

Assalamualaikum.

Aishh..
Kenapalah diri ini terasa malas nak menulis. Semakin hari semakin jemu untuk menulis dan menghiasi blog kesayanganku ini. Huhu. Idea memang melimpah-ruah dalam kepala tapi malangnya tanganku enggan untuk menunjukkan simptom-simptom meluahkannya menerusi penulisan. Huh~

Argghh..
Tangan malas, itu dia punya pasallah. Takde kena-mengena dengan hobi aku yakni mengupdate blog. Sekarang ni biar aku coretkan secara ringkas mengenai semua idea atau topik yang ada dalam kepala otakku sekarang ini.

1) Perayaan Aidil Adha aku di kampung halaman (17/11)

- Cakap kampung halaman, macam nun jauh jer dari Kuala Lumpur. Namun, hakikatnya hanya terletak di Rawang. Haha. Perayaan kali ini memang jauh sekali semeriah perayaan aidil fitri dan semeamngnya jauh berkali-kali semeriah perayaan hari raya tahun-tahun lalu. Mungkin sudah ditakdirkan perayaan Aidil Adha tahun ini, Allah nak turunkan musibah kat family aku dan semestinya ada hikmah disebalik kejadian.

*Yang pertama, pelan nak pergi solat sunat Aidil Adha kat surau berhampiran rumah. Namun, disebabkan solat sunat Aidil Adha di surau tersebut dijalankan terlalu awal (tak sempat nak solat) menyebabkan kami sekeluarga terpaksa bergegas ke Masjid yang terletak agak jauh dari kediaman kami. Tapi, alhamdulillah sempat juga kami sekeluarga menunaikan solat sunat Aidil Adha.

*Yang kedua, dalam perjalanan kami sekeluarga pulang ke rumah setelah menunaikan solat sunat Aidil Adha dengan menaiki sebuah kereta berjenama Honda Odyssey, tayar kiri sebelah hadapan kereta tersebut telah pancit disebabkan terlanggar lopak jalan yang agak besar. Terpaksalah, kami sekeluarga keluar dari kereta tersebut untuk proses penukaran tayar. Huhu.

..tayar pancit!!..

..dalam proses ditukar..

..jengx3 tayar spare (kecil betol)..

..hero dipagi raya..comel tak x3..tngk la siapa pak uda dia..haha..anak buah aku..

*Yang ketiga, pada awal perancangannya setelah menunaikan solat sunat Aidil Adha, kami sekeluarga berniat untuk pergi melawat kubur nenek, rumah mak saudara di Selayang dan rumah bisan di Wangsa Maju. Tapi disebabkan masa tak mengizinkan dan juga mungkin disebabkan tayar yang pancit tadi, hanya sempat untuk melawat rumah bisan saja itu pun dengan menaiki dua buah kereta iaitu Perodua Viva (milik abang aku) dan Perodua Myvi (milik mak aku). Dan selepas tu adik, ayah dan aku terus menuju ke kedai tayar untuk menggantikan tayar yang pancit tadi dengan tayar yang baru. Huhu. Sedang-sedang taukeh kedai tayar itu menggantikan tayar, tetibe ayah aku dapati dua tayar bahagian depan kereta yang kami naiki iaitu Perodua Myvi tersebut juga mengalami masalah dan terpaksa digantikan juga. Alih-alih banyak pula duit yang terpaksa dikeluarkan atas faktor keselamatan. Setelah selesai proses penukaran tayar, kami pun bertolak pulang ke Rawang. Dalam perjalanan, tetibe tayar yang baru saja digantikan tadi pancit. Kelihatan di tayar tersebut ada kesan potongan alat yang tajam seolah-olah dihiris sebilah pisau. Oleh sebab itu, kedai tayar tadi terbebas dari sebarang tuduhan atau dakwaan. Ayah aku pun dengan penuh sabarnya menggantikan tayar tersebut dengan tayar yang baru di kedai tayar berdekatan. Boleh kata dengan hanya mengganti tayar saja dah menelan hampir RM1000. Gila betul.

..di rumah bisan parent aku..

..tayar spare jugak..baru jer lepas gelak tengok kereta myvi org lain guna tayar spare cam ni..tngk2 kereta sendiri pun guna..haha..

..mula2 tengah nak try pam angin cek punca masalah tayar ni..

..rupe2nyer bocor..ade kesan potong..mungkin jalan teruk agaknye..huhu..tayar yg baru dibeli (line pun tak hilang lagi) tak sampai setengah jam tapi rosak cam tu jek..

*Yang keempat, sebenarnya pada malam nya aku ada satu perjumpaan di Gombak. Tapi disebabkan orang yang menghandle perjumpaan tersebut tak dapat hadirkan diri atas sebab kematian kenalan rapat, perjumpaan tersebut pun terpaksa ditangguhkan. Mungkin itulah hikmahnya.

2) Sehari Tak Keluar Rumah (18/11)

-Fuh. Jarang juga aku sehari memerapkan diri di dalam rumah. Online dan menonton tv dah jadi macam hobi aku pula. Disebabkan diri ini terasa malas gila nak keluar rumah, aku lunch makan dua paket Mee Sedaap saja. Haha. Memang pemalas betul. Namun pada lewat petangnya, kawasan rumah aku diserang hujan ribut kilat hampir sejam lamanya. Aku pula mula terasa cemas pabila kelihatan air dikawasan luar rumah mula bertakung dan mula menunjukkan simptom-simptonm nak banjir. Tandas aku pula mulai banjir disebabkan saluran paip air di rumah aku yang tersumbat. Dengan ditemani guruh dan kilat yang sabung-menyabung. Coverage maxis dan celcom yang terputus dan line astro yang terpotong menyebabkan aku mulai bimbang dikhuatiri akan berlaku banjir. Terdetik dalam hatiku perasaan menyesal mendiami rumah apartment ditingkat bawah. Huhu. Selepas beberapa minit, alhamdulillah hujan mulai reda, air yang bertakung diluar rumah mulai surut.

3) Ke Rumah Cikgu Selamat (18/11)

-Selepas hujan ribut reda, aku dan Raja mengambil keputusan untuk tetap melawat Cikgu Selamat dirumahnya yang terletak di Padang Jawa walaupun terasa dah terlewat untuk menghadiri majlis tahlil anaknya yang selalunya bermula selepas maghrib. Tiba dirumahnya lebih kurang jam 1000 malam. Kelihatan ramai tetamu dah pulang dan hanya ada dua orang anak gayong dari UiTM Shah Alam sedang berbual dengan beliau. Kami pun joinlah sekaki. Hehe. Bermacam-macam topik dan isu-isu gayong khususnya diketengahkan antara murid-murid dan sifunya. Haha. Sehingga jam menunjukkan pukul 235 pagi, Cikgu Selamat mulai menguap menunjukkan simptom mengantuk menyebabkan kami mengambil langkah untuk beransur pulang. Huhu. Macam-macam input kami perolehi sepanjang berbual dengan beliau. Itulah untungnya jika sentiasa berada bersama guru-guru lama gayong. Kata-kata yang tak putus terucap dari mulut beliau adalah 'Saya tak pandai tapi saya paham'.

Aku rasa setakat ini saja dulu. Kalau tulis pepanjang pun bukan orang suka baca pun. Silap-silap diri sendiri pun tak terbaca. Haha. Sebelum aku mengakhiri penulisan kali ini, rasanya masih tak terlewat untuk penulis mengucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA!!!

kepada semua muslim-muslim diluar sana dan khusus kepada pengunjung wadah 'Rintihan Qalbi'. Wallahualam.

Tuesday, 16 November 2010

Journey to Pejabat Pusat & Hospital

Assalamualaikum.

Fuh~
penat giler..
mengalahkan org bekerja..
haha..

baru jer balek dari..
Hospital Ampang Puteri..

eh3..
hospital???
nape ngan ko Nazrul??
eksiden ker??
sakit ker??
kene bedah ker??

haha..
korg rase??

hehe..
takde lah..
pegi melawat Mak kpd sahabt ak..
Raja Zhafri Iskandar..
yg dijangka kene operate arini..
pasal appendiks (betol ke ak eja ttuh!!)..
huhu..
first tyme masuk wad persendirian..
ak leh bg 5 star gak kot..
sbb siap ade sediakan peti ais, tv, sofa, bilik air sendiri..
giler kot!!
dah mcm hotel..
siyes bro!!
haha..

..Wad Persendirian yg dimaksudkan..Awas..Pesakit sedang berlakon tenat!! haha..pesakit sebenar bukan yg baring diatas katil tersebut..

nak dijadikan cerite..

sblm sampai hospital tu..
ak ngan Raja ade plan nak pegi pjbt pusat Pssgm Kebangsaan..
eh3..
bukan ade, tp mmg plan pon..

mule bertolak menuju ke ampang jam 1145pg..
bygkan kitorg smpi pjbt gyg tu dlm jam 300 ptg..
bapak lame tu..

tp bukan pe..
sbb sesmpi jer ampang..
tros pegi balun lunch dulu..
then baru mule kn operasi mencari lokasi pejabat tuh..

tang operasi pencarian ni lar leceh giler..
pusing2 tang tu gak..
cam tak grak memane jer..
still tak jumpe gak..
walaupun hakikatnyer mmg da ade lakaran peta..
huhu..
bab tngk peta mmg ak fail..
haha..

..lakaran sape pn ak tak tau..ajaib en..hehe..

last2 tnye 'apek' cina kat balai bomba..
knape la mesti kat balai bomba gak en..
haha..
last2 die pun tnjk la arah nye..
tp still 'sesat'..
uish..
tp sbb ati ni mmg da tekad nk pegi gak..
walaupun terpakse meredahi hujan..
akhirnye..
kitorg dpt gak jumpe..
alhamdulillah..
mmg pengalaman yg dpt ak lupe kn..
huhu..

then jumpe la kak nora (urusetia pjbt gayong kbgsaan)..
lame gak tak jumpe kak nora..
sejak pjbt gyg pusat berpindah..
huhu..

..Pejabat Pusat Pssgm Kebangsaan di Lot 113, Tgkt 2, Puteri Park Plaza, Tmn Putra, Ampang..

..Pejabat Rasmi Dato' Adiwijaya Abdullah, YDP Pssgm Kebangsaan..

..Kak Nora, Urusetia Pejabat Pusat Pssgm Kebangsaan
(sori ek!! for the first n last gmbr akak masuk intrnt..hehe)..

..nak jugak masuk gambr die..haha..gmbr di sekitar kwsn pejabat..

lpas dah settlekn sume ape yg patot..
kbtulan ujan baru jer benti..
kitorg pun 'angkat kaki, jalan selamba'..
tros menuju ke hospital tu..

then skrg ni (jam 1030pm) ak bru jer smpi umah..
sbb ak yg gatal2 nk lepak kat hospital tu..
tggu mak Raja abes bedah ptg tu..
haha..
smentara nk tggu tu..
leh thn lame gak la..
siap lepak kat surau die..
sempat gak ak khatamkan novel..
Muhammad al-Fateh Penakluk Konstantinapel..
best giler!!

byg kan ak yg terkenal dgn org yg tak suke mmbaca novel..
(ak sorg jer perasan terknal..hakhak)
tertarik gak dgn pendekatan yg digunakan oleh penulis novel tersebut..
iaitu..
Abdul Latip Talib..
Penulis Novel Sejarah No 1 di Malaysia..

..Finalis Anugerah Pilihan Pembaca POPULAR - Berita Harian..

target lepas ni pulak..
ak nk cari novel pasal..
Salahuddin al-Ayyubi pulak..
sape yg da mmg ade novel tu n rase2 nak bg ak pinjam tu..
calling2 jer la ek..
no tel ak..
013 tekan2 jd gile!!
haha..

ok lah..
mengarut giler ak..
sori la ek..
tak tau nape..
dah kepale otak ak skrg ni cam tu..
haha..

setakat ni jer dulu..
wallahualam.

Sunday, 14 November 2010

Perlimau Adat Gelanggang Masjid Desa Petaling

Assalamualaikum.

Alhamdulillah..
Selamat suda ak menjejakkan kaki kembali ke umah..
baru jer pulang dr mghadiri..

Majlis Perlimau Adat Pssgm
Gelanggang Masjid Al-Khasyi'in Desa Petaling

biaq ak crite sket ape yg terjdi td..

majlis bermula lepas zohor..
specifically dlm area jam 230pm..
kehadiran Wakil Perlimau..
Cikgu Abdul Rais Abd Rahman..
juga merangkap Khalifah Besar Pssgm KL..
semua pesilat telah pun bersedia dgn bahan perlimau masing2..

..bahan2 Perlimau Adat tersusun rapi..

..pesilat2 putera..

..pesilat2 puteri..

sbg mukaddimah majlis..
kata2 aluan dr Gurulatih Glgg, Ckgu Arifuddin..
dan diserahkan kpd Cikgu Rais bg menerangkan dgn lebih lanjut mengenai perjalanan majlis perlimau..
antara penerangan yg diberikan oleh Cikgu Rais..

"majlis perlimau ni akn dibahagikan kpd 3 segmen..
segmen pertama ialah bacaan ayat2 suci Al-Quran secara jemaah..
segmen kedua pulak ialah pemotongan limau oleh wakil perlimau serta pesilat dikehendaki utk memkn asam jawa bersama garam..
segmen terakhir ialah ikrar dan akad penerimaan anak gayong.."
(first tyme ak dgr majlis perlimau ade 'segmen'..haha)

slps penerangan selesai..
majlis pun berjalan mengikut segmen yg telah dinyatakan td..

..segmen pemotongan limau (Perlimau Tapak)..

..segmen pemotongan limau (Perlimau Seni)..

woha!
ramai gak yg jd 'anak angkat' Cikgu Rais..

(penerangan : setiap ahli gayong yg mana limaunya apabila dipotong oleh wakil perlimau dan hasil ptongan limaunye masok tepat kedlm lingkaran akar sintok..anak gayong tersebut lazimnya di anggap anak angkat kpd Wakil Perlimau tersebut)

ade la dlm berbelas2 owg gak td..
then lucu gak ak tngk gelagat anak2 gayong ketika mkn asam jawa dicicah ngan garam..
tngk muke dorg pun ak dpt rase cmne dorg rase..
haha..
hebat tak??
lolz..

..bacaan ikrar gayong..

..akad penerimaan anak gayong (Perlimau Tapak)..

..akad penerimaan anak gayong (Perlimau Seni)..

sepanjang majlis tu berjalan..
ak memberikan tugas kpd empunya diri utk bertindak sbg Camera man..
haha..
mule2 ingt nak tangkp gambaq sume 'anak2 angkat' Cikgu Rais jer..
tp tngk2 rmai bgt..
tros tak jdik..
huhuhu..

..Raja Zhafri sbg Saksi Akad Perlimau Adat..

..Ibnu & Cikgu Ariffuddin..

..Cikgu Ayoi sbg tukang sdiakan asam jawa & garam..

majlis tamat dlm lingkungan 500 ptg..
tepat ketika azan asar berkumandang..
tapi cuaca agak kurg memuaskan hati ku..
'hujan anjing dan kucing disusuli dgn guruh diiringi kilat yg sabung-menyabung'..
menyebabkan pergerakan kitorg sume tergendala..
haha..
tu la mslh yg selalu dihadapi oleh penunggang moto..
namun itulah hakikat yg perlu kite (penunggang2 moto) terima la ek..

selepas sume anak gayong bersurai..
Cikgu Arifuddin bertindak mengagihkan bayaran2 utk majlis perlimau tersebut..
dimana pengiraan nye kalo tak silap ak seperti berikut..

Perlimau Tapak : 7 Orang (RM11.50 X 7 = RM103.50)
Perlimau Seni (Lelaki) : 9 Orang (RM21.50 X 9 = RM150.50)
Perlimau Seni (Perempuan) : 13 Orang (RM11.50 X 13 = RM149.50)
Jumlah : 29 Orang (RM403.50)

Pengagihan :

Gurulatih : (RM1 X 29 Orang = RM29)
Gelanggang : (RM1 X 29 Orang = RM29)
Wakil Perlimau : (RM2 X 29 Orang = RM58)
Baki Agihan (Majlis Lembaga Adat) : RM287.50

utk baki agihan..
Cikgu Ariffuddin telah pun menyerahkannya kpd Cikgu Rais utk dihantar ke Pejabat Gayong Selangor/Wilayah..

Fuh~ ingt gak ak..
walaupun bkn ak yg uruskan perihal duet ni td..
tp ak juz perhati jer dr dekat..
haha..

lepas da settlekan pasal perihal duet..
kiorg tunaikan solat asar jemaah..
dan sementara menunggu ujan reda..
pegi bantai mkn2 kat gerai depan masjid..
huhu..

setelah ujan reda..
kitorg pun bertolak pulang ke umah masing2..
tngh2 on de way nak ke moto dr gerai mkn..
ak ternmpk sorg mamat india (kalo tak silap ak) berpakaian serabai..
sujud (tp tak mengadap kiblat) kat depan pagar masjid atas jln tar..
hoho..
suspen gak ak tngk owg cam tu..
hmm..

bile sampai jer umah..
tngk2 da masok mgrb..
huhu..

ok la..
setakat ni jer dulu..
satu pengisian seharian ak utk ari ni..
wallahualam.

p/s : pesanan dr Cikgu Ariffuddin (Gurulatih Gelanggang)..kpd anak2 gayong diluar sane dijemput utk memeriahkan lagi Gelanggang Masjid Al-Khasyi'in Desa Petaling pada setiap hari Sabtu malam selepas Isyak..Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...