Friday, 31 December 2010

Happy New Year 2011

Assalamualaikum.

First of all, pihak admin ingin mengucapkan

SELAMAT TAHUN BARU
"2011"





kepada semua warga malaysia di seluruh dunia.

Macam biase la bile kate tahun baru jer mesti ade jer blogger yg da mula buat post pasal tahun baru. Majoritinya mesti cakap pasal azam baru. Huhu. Aku pulak takkan nak tulis jugakkan pasal azam baru. Bosan betol! Lagi2 nama aku da mmg AZAM kan. Haha.

Tapi untuk pertama kalinya aku pd malam tahun baru yakni tepat jam 1200pagi bertarikh 1/1/11 aku berada di Gelanggang Silat sedang berlatih bersama sahabat-sahabatku yang lain. Giler la. Kalau sebelum2 ni mesti aku tengok tv live sambutan countdown tahun baru kat dataran merdeka. Boleh kate mesti ngan family punye. Tapi kali ni, mase aku tengah berlatih silat, ade jer bunga api yang meletop-letop. Duumm sana. Duummm sini. Woha!

Aku rasa kalau aku nak flashback balek semua program atau perkara yang aku lakukan sepanjang tahun 2010 memang terlampau banyak. Ada yang pahit dan ade jugak yang manis. Hmm. Untuk tahun baru ni kalau ikot perancangannya, macam2 aku nak buat. Dan untuk azam tahun baru aku ni pulak aku rasa aku tak hebahkan kot sebab azam tahun lepas pun belom tentu semuanya terlaksana kan? Hmm.

Cuma aku masih tertanya-tanya, perlukah kite menyambut tahun baru dengan berkumpul ramai-ramai campur lelaki perempuan buat konsert la and macam-macam lagi. Adakah ia perlu atau sekarang ini dah memang wajib. Huhu. Kenapa kita tak cuba ubah cara dan kaedah sambutannya contohnya kita buat bacaan Yaasin beramai-ramai atau kuliah ker. Alaaa~ macam sambut Muharram. Tahun baru Islam! Huhu. Malas lah nak persoalkan. Aku ni sape jer kan. Setakat golongan-golongan yang masih belum layak untuk mengundi ni, duduk diam tutup mulut jer lah kan. Hehe.


..kat mana ni ek??..


..kat bukit bintang.ni aku rase kalo ade orang nak selup poket pun tak sedarkan. Sesak betol..


..kat dataran merdeka..

Anyway, tahun pun dah baru, semester pun dah baru, misi dan visi pun kena lah baru kan. Misi dari aspek persilatan mahupun akademik. Tapi still aku tak nak kongsikan. Hahaha. Pelikkan. Kalau tak nak kongsi tak yah lah kecoh2 kan.

Hmm.. Adeee???

Ade aku kesah!!!

Hahaha.

Japx3..
Hampir terlupa, aku nak mengucapkan

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan



kepada Norizan binti Jaafar (Mak) dan Aliasaa bin Abdul Ghani (Ayah).
1 Januari setiap tahun merupakan antara tarikh yang bermakna buat pasangan di atas. Hehe.

Sekian. Wassalam.

p/s : Ape beza misi/visi dan azam yer?? Macam sama jer. Kepada cikgu-cikgu BM kat luar sana tu tolonglah terjemahkan untuk kemaslahatan umum. Haha. Wallahualam.

Thursday, 30 December 2010

Sibuk jer keje

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, berkesempatan juga aku nak menaipkan sesuatu hari ini. Fuh~ memang minggu yang agak menyibukkan. Baru masuk minggu ke tiga dah terasa berat nak bawak. Berikut adalah tugasan aku minggu ini.

Isnin (27/12) - Quiz Calculus
Selasa (28/12) - Submit Lab Report dan Pre Lab
Rabu (29/12) - Class full (800am-1000pm) : Sesi Malam ada Halaqah.
Khamis (30/12) - Quiz Dynamics (tapi lecturer tak datang, so kena tunda minggu depan)
Jumaat (31/12) - Diisytiharkan Cuti !! bersempena dengan kemenangan Malaysia memenangi Piala AFF Suzuki semalam.

Minggu ini jugak merupakan minggu pertama program halaqah (Study Circle) dijalankan. Tapi malangnya masanya dah clash dengan game bola sepak final Piala AFF Suzuki (Malaysia - Indonesia).

Aku ingat lagi semalam, sedang-sedang aku nak menuju ke moto untuk bergerak ke masjid bagi menghadiri halaqah, aku terlihat sahabatku sedang riuh mengajak rakannya keluar ke suatu tempat. Selepas itu, aku pun menegurnya,

Aku : Weh!! halaqah takde ke malam ni???
Beliau : halaqah mana ade malam ni. Cancel laa!!!
Aku : ehh..betul ke halaqah takde malam ni. Takkan tak mule lagi kot. Dah masuk minggu ke tiga kita mule sem baru..
Beliau : haha..ko tak pergi tengok bola ke?? Malaysia lawan kot!! 'kitorang' cancelkan halaqah malam ni. Haha. Jom lah join tengok bola kat kedai A*e (luar kawasan Uia Gombak)

*halaqah : program berbentuk usrah yang menyumbang 0.5 credit hour kepada CGPA pelajar Uia dan merupakan subjek yang wajib diambil bagi first year student.

Haha. begitulah senario penyokong-penyokong bola sepak tanah air kita. Tapi kalau kita fikirkan balik, perlukah kita berpendirian seperti itu?? fikir-fikirkan..

Tapi apa pun dikesempatan ini aku nak mengucapkan tahniah kepada squad bola sepak kebangsaan kerana telah berjaya mengharumkan nama negara di mata dunia. Insyallah, semoga kejayaan kali ini mampu memberi batu lonjakan untuk kejayaan-kejayaan yang akan datang.

Dah dah. Cukup bercakap pasal bola sepak. Sekarang ini berbalik pasal perihal diri aku yang tak habes-habes membusykan diri. Bukan aku nak busy pun, tapi sebab dah terpaksa. Macam manalah agaknya senior aku yang pernah ambek degree 2 tahun jer. Confirm belajar jer keje die. Tapi tak kesahlah sangat sebab die dah memang dianugerahkan otak yang pandai. Graduate pun 3.8 ke atas. Hoho. Giler betol.

Minggu depan pulak dah macam-macam menanti aku. Antaranya :

Isnin : Quiz Calculus + Submit tajuk buku dan description untuk presentation Ungs.
Selasa : Quiz Dynamics + Submit Pre and Lab Report.
Rabu : Kelas full day. (Macam biasa)
Khamis : Quiz Dynamics + Quiz Electronics.
Jumaat : I'm free again!!

Arrghhh!! giler ar. Malas betol aku nak tempuhi bende alah ni. Tapi nak wat camne. Redha jer la. Harap-harap aku dapat jawab semua quiz dengan baik. Amiin. Sekian.

Monday, 27 December 2010

Pemergian Dean Admission & Records Uia Gombak

Assalamualaikum.

Pada hari Jumaat yang lalu bersamaan 24hb Disember 2010, warga Universiti Islam Antarabangsa telah dikejutkan dengan pemergian salah seorang insan bernama Assoc. Prof. Dr. Ahmad Marzuki Haji Zainuddin yang merupakan Dean of Admission and Records Department.


Mengikut apa yang telah dikhabarkan oleh beberapa orang pensyarah universiti berkenaan, pemergian beliau merupakan sesuatu yang mengejutkan kerana pada ketika itu beliau baru sahaja selesai menghadiri satu meeting dan sedang beliau bersembang-sembang selepas selesai meeting tersebut, tiba-tiba beliau tumbang tanpa sebarang tanda-tanda sakit. Menurut doktor yang merawat beliau, doktor tersebut dapati tidak ada sebarang simptom atau kesan-kesan yang menunjukkan beliau sakit atau menghadapi apa-apa penyakit yang kronik. Amat mengejutkan. Woha!

Kalau kita sama-sama renung kembali situasi seperti itu, bayangkan jika 'beliau' adalah seorang insan yang paling kita sayang. Contohnya emak kita, ayah kita, awek kita atau anak kita mungkin satu hari nanti? Apakah kondisi perasaan kita sekarang agaknya. Kita tidak tahu bila ajal kita tiba. Mungkin lagi 10 minit? Mungkin lagi sejam? Mungkin esok? Munkin minggu depan? Mungkin bila-bila?

Tapi kalau kita tengok sepintas lalu situasi kematian almarhum Assoc. Prof. Dr. Ahmad Marzuki Haji Zainuddin, kita dapat lihat pada jam lebih kurang 1130 pagi sewaktu beliau menghadiri meeting tersebut, beliau masih kelihatan sihat dan masih bernafas seperti biasa. Tapi cuba kita lihat setelah 5 jam berlalu. Beliau pada ketika itu sudah pun dikafankan dan berada di dalam liang lahad. Sesuatu yang menggerunkan dan menakutkan bukan? Maka, benarlah mengingati mati dapat membuatkan kita insaf lantas kembali mengadap ilahi memohon redha dari-Nya.

Marilah kita sama sedekahkan al-Fatihah kepada beliau semoga roh beliau ditempatkan bersama-sama golongan para syuhada' dan orang yang beramal soleh. Al-Fatihah!

Sunday, 26 December 2010

Demo Silat Perkahwinan di Perak

Assalamualaikum.
(..first tyme buat persembahan silat majlis perkahwinan luar dari Selangor..Haha..)

Alhamdulillah, macam biasa permulaan entri setiap post, aku takkan lupa untuk mengucapkan syukur ke hadrat ilahi atas pengurniaan nikmat yang tak terkira banyaknya ke atas diriku.

Pada Sabtu yang lalu (a.k.a. semalam :P), aku bersama 3 orang sahabatku iaitu Raja, Ibnu dan Saiful telah menerima satu jemputan persembahan silat untuk majlis perkahwinan kakak kepada salah seorang rakan Ibnu di Kampung Sungai Durian, Teluk Intan. Disebabkan lokasinya jauh, kami mengambil keputusan untuk bertolak ke sana sehari awal iaitu pada Jumaat malam. Sampai di sana jam 400 pagi dan terus bermalam di rumah pengantin. Hehe.

Fuh~ jemputan untuk kali ini merupakan jemputan yang agak lain dari yang lain dimana kami diminta oleh pihak tuan rumah untuk mempersembahkan sebanyak tiga sesi.

Sesi pertama dipersembahkan pada waktu pagi. Ketika itu pengantin masih belum sampai. Kiranya seolah-olah menyambut tetamu undangan yang hadir awal ke majlis tersebut. Untuk persembahan pagi itu, persembahan solo pembukaan dan penutup oleh saudara Ibnu dan permainan senjata seni keris oleh gandingan Saudara Raja dan Aku.








..woah..masa ni baru jer habes persembahan sesi pertama..kami terus bergerak menuju ke kereta untuk menunggu persembahan sesi seterusnya..huhu..masa ni lah hujan mula lebat..

Sesi kedua pula merupakan klimaksnya dimana ia dipersembahkan ketika kehadiran kedua mempelai ke majlis tersebut. Pada ketika itu juga, ada diselit bersama persembahan dari silat kampung tersebut. Nama silat tersebut masih tak dapat dikenal pasti. Apa yang mereka cakap sewaktu ditanya ialah silat tersebut ialah silat bunga sembah pengantin. Persembahan kali ini pula terdiri daripada persembahan solo oleh saudara Raja diikuti dengan gandingan mantop permainan pentas oleh saudara Ibnu dan Aku.

Dan untuk pertama kalinya dalam sejarah aku membuat persembahan di beberapa majlis perkahwinan sebelum-sebelum ini, persembahan silat kali ini dijalankan ketika hujan. Oleh sebab itu, perancangan kami untuk memakai songket ketika membuat persembahan tak tercapai dan menggantikannya dengan hanya memakai bengkong merah.


..pengantin terpaksa tunda sikit masa untuk perarakan masuk ke majlis tu sebab hujan terlalu lebat masa ni..Yang kami ni pulak tunggulah kat dalam khemah sebelah tempat persembahan tu..huhu..







Manakala sesi ketiga pula agak kelam-kabut sikit. Perancangan awal dimana kami sepatutnya mempersembahkan permainan bunga sembah solo dan sikit pergerakan silat disusuli dengan kombat tak menjadi. Namun kata putus telah dibuat secara spontan dengan kami hanya mempersembahkan bunga tanjung satu set sebagai bunga sembah penutup sebelum kami mengakhiri set persembahan sepanjang majlis tersebut.



Nak kata penat tu memanglah penat. Tapi apa yang aku dapat lihat ketika majlis tersebut berlangsung, layanan yang diberikan oleh pihak tuan rumah memang mesra gila. Maklumlah, aku rasa mungkin first time kot mereka mengundang persembahan silat dari luar (KL). Tapi ada jugak part-part yang tak boleh bla. Ada ke patut masa kami persembahkan silat tu, DJ yang bertugas boleh pulak kata yang kami ni wakil malaysia pergi sukan SEA then siap cakap yang kami baru balik dari Jakarta main game apa entah. Bapak la. Segan siot. Kalau betul tak kesah la sangat. Hoho.


..baru mula menjamu juadah selepas bersiap tukar baju silat persembahan yang kotor dengan pasir basah..hoho..


..mesra jugak penduduk kat kawasan tu..siap ajak kami makan kat tempat pengantin..tapi lepas pengantin dah beransur la..huhu..


..woha..banyak giler medal kat rumah ni..kalah Raja..hehe..


..pasangan kedua mempelai..semoga bahagia hingga ke anak cucu..


..bergambar bersama pengantin sebelum beransur pulang..

Tapi apa pun, semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah. Cuma adat persembahan la, tak semua yang dirancang itu menjadi. Untuk persembahan seterusnya pula insyallah kami dijemput untuk membuat persembahan silat pada 23hb Januari 2011. Insyallah. Doakan segalanya berjalan lancar. Wallahualam.

p/s : japx3..hampir terlupa pulak. Terima kasih diucapkan kepada kameraman yang diundang khas iaitu saudara Saifuddin kerana berjaya menjalankan amanah yang diberikan dengan baik secara tak langsung telah dinaikkan pangkat menjadi pengurus team demo kami pada majlis tersebut. Hekhek..


..tengah khusyuk mengira butiran nasi yang tinggal dalam pinggan..hehe..kidding!

Sekian.

Thursday, 23 December 2010

Bye2 Pinjaman Kerajaan Negeri Selangor


Assalamualaikum.
(..Sabarlah yer..adalah hikmahnye tu..T_T)

Sekarang ini jam ditangan dah menunjukkan pukul 1.50 pagi. Tapi aku sejujurnya memang dah mula menguap namun masanya masih belum tiba untuk aku melelapkan kelopak mataku. Sebenarnya, sejak belakangan ini aku mula terasa agak lemah semangat. Mungkin sebab utamanya ialah kerana kegagalan aku untuk muncul dalam list pelajar-pelajar yang berjaya menerima Pinjaman Pelajaran Kerajaan Negeri Selangor yang baru saja diisytiharkan beberapa hari yang lalu.


Pada hakikatnya, memang tak dapat dinafikan bahawa pinjaman yang sekian lama aku nantikan dan sangat-sangat mengharap telah direject di stage yang terakhir yakni selepas selesai temuduga tempoh hari. Pada mulanya, ketika aku membelek senarai nama pelajar yang di short-listkan untuk menerima pinjaman tersebut, hatiku memang dah terasa diri ini tak terpilih namun pada ketika itu aku tetap kuatkan semangat untuk terus membelek senarai nama tersebut. Namun, setelah mendapati namaku tiada dalam senarai tersebut, seolah-olah separuh jiwaku dah melayang meninggalkan jasadnya dan semangatku semakin pudar. Bayangkan hasratku selama ini untuk memperolehi pinjaman tersebut hanya untuk membantu mengurangkan bebanan ibubapaku tak tercapai.

Aku pernah mengimpikan jika aku berjaya memperolehi pinjaman tersebut, aku tak akan meminta bantuan kewangan dari ibubapaku yang sekarang ini masing-masing sudah meningkat ke usia persaraan. Ibuku yang sudah hampir setahun bersara terpaksa menggunakan duit simpanan beliau untuk membantu aku dan adik-beradikku membiayai peralatan dan bahan-bahan pembelajaran seperti buku-buku teks dan rujukan yang menelan kos lebih kurang RM80 sebuah.

Memang terasa diri ini menyusahkan mereka. Kekadang ada juga hatiku terdetik "..buat penat jer aku belajar gila-gila, skor SPM 8A tapi bila sampai kat universiti masih menyusahkan mak ayah mintak duit then beli macam-macam..". Tapi aku sering menasihatkan diriku, setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Allah Maha Adil. Mana tahu sekarang aku susah, satu hari nanti Allah kurniakan aku sesuatu perkara yang baik. Aku sentiasa nantikan satu hari kelak, bila masa aku berpeluang menaburkan jasa dan bakti buat ibubapaku sebagai balasan mereka telah berjaya mendidikku hingga aku sudah berjaya bergelar seorang mahasiswa.

Berikut adalah senarai pelajar yang berjaya menerima pinjaman tersebut.
Tapi senarai dibawah hanya penerima untuk peringkat ijazah sahaja.


*klik to enlarge*

*klik to enlarge*

*klik to enlarge*

*klik to enlarge*

*klik to enlarge*

*klik to enlarge*

Tahniah kepada yang berjaya!!
Korang patut berbangga sebab nama korang ada dalam blog aku. Haha.

*******

Pesanan buat diri..

Ingatlah motif utama kamu berada di Universiti..
Adakah kamu berada disana hanya untuk bersuka ria dan bergembira??..
Adakah semua duit yang ibubapa kamu keluarkan untuk kamu, kamu gunakan ke arah yang betul??..
Alhamdulillah result kamu untuk sem yang pertama memuaskan..
Tapi adakah itu bermakna kamu boleh ambek endah tak endah jer untuk sem-sem seterusnya??..
Sedarlah!!..
Ibubapa kamu sentiasa menantikan sesuatu yang baik dari kamu..
Mereka sentiasa menantikan kamu satu hari nanti memegang segulung ijazah bersama ilmu yang penuh didada..
Mereka juga ingin kamu sentiasa dalam keadaan gembira..
Janganlah kamu hampakan mereka dengan semangat kamu yang lemah..
Lemah semangat kamu, lemah lagi semangat mereka..
Semuanya terpulang kepada kamu..
Kamu yang menentukannya..
Bangkit!!

*******

Akhir kata,
Kalaulah aku tulis nama mak aku dalam ruangan biodata penjaga, dah lama aku tergolong dalam penerima pinjaman ini. Nasi dah jadi bubur.

Sekian.

p/s : Mungkin ada yang kata "alaa..pinjaman jer kot..bukannya biasiswa..". Bagi aku yang aku perlukan ialah bantuan kewangan untuk memudahkan aku menuntut ilmu. Sebab utama pada mulanya aku enggan memohon ptptn adalah kerana bunga yang dikenakan terlalu tinggi. Tapi mungkin sudah ditakdirkan untuk aku memohon ptptn. Aku tetap redha dengan apa yang terjadi. Wallahualam.

Tuesday, 21 December 2010

Makan di Pizza Hut

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, kerana masih diberi peluang untuk hidup.

Semalam, salah seorang sahabatku merangkap ex-classmate aku masa form 5 dulu, Mujahid b. Mansor yang sekarang ni merupakan penuntut di Kolej Massey Palmerston North di New Zealand telah kembali ke Malaysia bercuti selama lebih kurang 3 bulan. So, sekembalinya beliau di tanah tumpah airnya ini telah mengajak beberapa orang sahabat-sahabiah ex-classmate dulu untuk makan-makan bersama di luar. Lokasi yang telah dipersetujui ialah Pizza Hut (belakang Carefour).

Antara yang turut hadir bersama ialah Saudara Nadzrin (Mahasiswa Universiti of Nothingham), Saudari Izzati (Mahasiswi Uni. Sains Islam M'sia), Saudari Afiqah dan Atif (Mahasiswi Uni. Islam Antarabangsa M'sia).

Bermacam topik perbincangan diketengahkan diiringi dengan gelak ketawa yang tiada penghujungnya. Maklumlah, sekian lama tak bersua dengan masing-masing busy dengan kehidupan belajar mereka. Namun, ia sedikit pun tidak memusnahkan atau meleraikan ukhuwah yang sudah lama terikat erat dari bangku sekolah lagi. Ukhuwah fillah abadan abada.

Alhamdulillah, setelah selesai menjamu juadah pizza di atas meja dan sesi 'sharing moment', kami pun beransur pulang ke rumah masing-masing tepat jam 600 ptg.


..aku..nadzrin..mujahid..


..izzati..afiqah..atif..


..da habes makan baru sedar tak tangkap gambar makanan ag..so, mangkuknya pun jadilah..haha..

Sekian untuk kali ini. Wallhualam.

p/s : thanks kepada sape yang belanja la ek..hehe..:P

Sunday, 19 December 2010

Demo Silat Perkahwinan

Assalamualaikum.

Hari minggu yang agak menyibukkan namun hatiku masih seronok melaluinya. Alhamdulillah, pada hari Sabtu yang lalu (kelmarin) aku bersama team demo silat telah menerima satu invitation untuk membuat persembahan Silat di satu Majlis Perkahwinan.

..Team Dem0 Silat (Gangga!!)..haha..

..Ibnu..Ishkandar..Ariffuddin..Nazrol..

Pada hari tersebut, aku dan Ibnu bertolak dari Taman Ukay Perdana dalam jam 11.05 pagi dan selamat tiba di destinasi majlis perkahwinan satu jam selepas itu. Ketibaan kami masih terlalu awal, lantas kami membuat sedikit persediaan terakhir untuk persembahan silat tersebut.

Antara susur galur persembahan adalah seperti berikut :

1) Adat mengambil tapak.
2) Bunga Sembah berduet.
3) Persembahan Pentas Tangan Kosong.
4) Persembahan Pentas Seni Keris.
5) Bunga Tanjung secara berjemaah.

Alhamdulillah, segalanya berjalan dengan lancar tanpa ada kecederaan yang berlaku. Namun seperti biasa tak semua apa yang dirancang berlaku kerana ada sedikit kekalutan, kesilapan dan kecuaian berlaku ketika persembahan. Maka benarlah firman Allah :

"..dan kita merancang dan Allah pun merancang. Sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang."

Persembahan tamat dengan kedua pesilat, Nazrul dan Ibnu mengiringi pengantin ke pelamin diikuti dengan kedua mempelai melalui julangan keris oleh kedua pesilat Ariffuddin dan Ishkandar.

Antara gambar-gambar yang sempat ditangkap sebelum persembahan.







Dan sekarang pula kami sedang membuat persiapan untuk undangan persembahan Majlis perkahwinan yang akan diadakan di Perak pada 25hb ini. Harap-harap ia berjalan lancar. Insyallah.

Sekian untuk kali ini. Wallahualam.

Thursday, 16 December 2010

Letakkan Icon Pada URL Blog Anda !!

Assalamualaikum.

Yeessss!!!
Seronok giler aku. Akhirnya aku berjaya juga untuk meletakkan my own icon pada URL blog aku. Alhamdulillah.

So, di sini insyallah aku ingin berkongsi dengan sidang pembaca sekalian tentang kaedah untuk meletakkan ikon di URL blog anda. Hehe. Memang agak complicated sikit tapi selagi anda mengikut prosedur di bawah, insyallah anda akan mendapati ianya mudah.

Yang pertama sekali biar aku perkenalkan mane satu icon URL blog yang dimaksudkan.
Kepada para blogger tentu sekali sudah pun masak dengan istilah-istilah blog.

Sebelum di edit.


Selepas di edit.


Perhatikan kedua gambar URL diatas. Gambar yang bertukar itulah dinamakan ikon. Haha.

Ok, sekarang mari kita mulakan.

Step 1 : Carilah ikon kesukaan anda. Terpulang pada anda untuk menentukannya. Hehe. Biasanya, file gambar adalah format gif, jpg, jpeg, png dan size (pixel) icon adalah 32x32 atau 34x34 atau 128x128. Ok. Katakanlah ikon / gambar yang aku pilih ialah :-

*saje dibesarkan utk senang kelihatan*

Step 2 : Uploadkan icon tersebut di imageshacks. Klik 'http://imageshack.us/'.

Setelah di upload :-

Step 3 : Langkah seterusnya adalah untuk meletakkan code tersebut di blog anda. Firstly, login blog anda terlebih dahulu.

Then, ikot step di bawah :-

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

(v) Copy direct link di bawah ini di imageshacks yang telah diupload tadi.

(vi) dan pastekan di ruangan 'MASUKKAN DIRECT LINK ICON ANDA DISINI'.
Klik disini untuk paparkan code.

(vii)

..seperti contoh..

(viii) Lastly, klik pada 'save templates' then it is DONE!!!

Cubalah!! Belum cuba belum tahu. Haha.

Oklah. Setakat ni dulu penulisan untuk kali ini. Semoga berjaya diucapkan kepada yang ingin mencuba. Wallahualam.

Jogging di Pagi Jumaat !!


Assalamualaikum.

Alhamdulillah.
Syukur ke hadrat ilahi kerana telah memberiku peluang untuk menghirup udara pinjaman-Nya.
Di keheningan pagi dengan udara yang segar-bugar, berjaya juga aku melakukan proses anaerobic respiration yakni berjogging. Haha. Untuk kali pertama menjelang semester baru ini, aku telahpun berjaya melawan nafsuku untuk bangkit diwaktu pagi bersiap-siap untuk berjogging keseorangan. Hoho.

Aku telah menghabiskan lebih kurang 20 minit berjogging tanpa henti sebagai langkah permulaan untuk bergiat dalam meningkatkan kembali fitnessku yang sudah lama aku abaikan sejak selesai temasya SUKMA tempoh hari.

Tanpa kusedari, sudah hari ke lima permulaan sem baru ini. Terasa cepat benar masa berlalu.
Hari ini merupakan hari Jumaat yakni penghulu segala hari dalam seminggu.
Berikut adalah peristiwa-peristiwa yang berlaku pada Hari Jumaat :-

Dijadikan nabi Adam,
Turunnya ke bumi serta hari dimana wafatnya baginda.
Pada hari Jumaat juga akan terjadinya kiamat
Pernikahan antara Nabi Adam as dengan Siti Hawa
Pernikahan anatara Nabi Yusuf as dengan Zulaikha
Pernikahan antara Nabi Musa as dengan Shafrawa
Pernikahan Nabi Sulaiman as dengan Ratu Balqis
Pernikahan anatara Nabi Muhammad SAW dengan Siti Khadijah
Pernikahan antara Rasulullah SAW dengan Siti Aisyah
Pernikahan antara Sayyidina Ali as dengan Siti Fatimah

Berikut adalah satu hadis yang menyebut mengenai keistimewaan Hari Jumaat.

Daripada Abu Hurairah ra, bahawa RasuluLLah SAW telah bersabda (yang bererti) “Sebaik-baik hari yang terbit matahari padanya adalah hari Jumaat. Pada hari itulah Adam dicipta, pada waktu itu juga ia dimasukkan dalam syurga dan waktu itu juga dia dikeluarkan daripadanya. Hari kiamat tidak akan terjadi kecuali pada hari Jumaat.”
(Hadith Riwayat Muslim, Abu Daud, Nasa’i serta Tirmidzi yang mengesahkannya).

Cukup setakat ini dulu penulisan untuk kali ini. Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini. Insyaallah. Amiin~

Wallahualam.

Bosan.

Assalamualaikum.
(..post sempoi habes!!..)

ari yg cukop membosankan..
biaq aku flash back balek ape yg aku wat arini..
16 Disember 2010!!

..I'm Bored!! (Versi English)..

hmm..
dari bgn tidoo..
dlm kul 630pg..
then solat subuh..
pastu online..
pastu tidoo jap..
pastu g sarapan..
pastu online balek..
kul 1115pg bertolak g kelas Dynamics..
klas petama n terakhir utk arini..
tp malangnye lecturer tak dtg lak..

so..
terus balek bilik..
pastu online jap..
pastu tidoo a.k.a qailullah..
pastu bgn utk solat zhor..
pastu online..
pastu tidoo..
pastu bgn utk solat asar..
pastu online..
pastu solat mghrib..
pastu pegi beli buku teks kat E3-3-2..
tp kdai da tutop da..
pastu balek mahallah..
pegi dinner..
then balek bilik teros online smpi skrg..
jam da kul 1213am..

..Saya sgt Bosan!! (Versi Melayu)..

fuh~
dlm list aku ni rasenye ade smthg yg tertinggal..
haaa..
solat isyak!!
aku nak cau dulu nak tunaikan solat isyak jap yer..
wassalam.

p/s : giler ar..baru ak sedar seharian ak tak watpe..mmg keje online ngan tidoo jek..terok betol..ish3..arap2 ari esok ag baek dri arini..wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...