Monday, 29 October 2012

My porche with NEW Style!

Alhamdulillah. The half end of semester 1 2012/2013 dah bermula. By the way, rasenya masih tak terlambat nak ucapkan Salam Eidul Adha 1433H buat semua rakan2. Harap dengan penghayatan makna 'qurban' sebenar, kita dapat mengadaptasikan dalam kehidupan seharian kita lepas2 ni.

Raya Haji tahun ni jugak aku berpeluang beraya bersama porcheku yang berbaju baru. Hehe. New style. New look. New color. Perhaps more sporty. Yellow color with Myvi SE body set. Setelah seminggu aku tersiksa pakai moto pegi kelas. Actually takde la siksa mane, just skrg ni musim hujan. So, nak pegi kelas tu mmg payah kalau hujan.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, 26 October 2012

Salam Eidul Adha 1433H

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, berpeluang juga kami sekeluarga beraya bersama walaupun tanpa kehadiran abangku yang kedua yang kini menetap bekerja di Dubai. Salam Eidul Adha buat sahabat2, cikgu2, adik2, anak2 murid dan saudara-mara diluar sana. Raikan lah Raya Qurban tahun ni dengan penuh penghayatan terhadap konsep 'Qurban' yang sebenar.

Namun, sedih terasa bila memikirkan Raya Qurban tahun ini merupakan tahun terakhir kami beraya bersama2 abang sulungku dan keluarganya. Kerana esok merupakan keberangkatan beliau bersama keluarganya ke Yaman dengan niat untuk menuntut ilmu Bahasa Akhirat di sana. Lepas ni tinggal kami tiga beradik saja lah untuk menghidupkan suasana di pagi Raya Eidul Fitri dan Eidul Adha untuk tahun2 depan bersama mak ayah. Wallahualam.


Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, 15 October 2012

Visits Rector's Office of IIUM

Assalamualaikum.

Baru saja selesai menghadiri sesi latihan pencak silat UIAM. Kehadiran yang agak kurang memberangsangkan mungkin gara-gara minggu midterm exam. So, mungkin boleh consider sikit. Aku? Midterm aku sebelum cuti midbreak ni hanya dua paper jer. Subjek GEN4100 dan Structural Dynamics. Hmm. Agak mencabar. Moga aku dapat tempuhinya dengan baik. Insyallah. Amin.

Petang tadi berkesempatan menemani sahabatku menyelesaikan urusan berkaitan SRC di Office of the Rector. First time jejakkan kaki ke sana. So, ambil peluang snap beberapa gambar sebagai kenangan. Haha. Sebab aku ni rasanya memang tak berpeluang dah lepas ni nak merasa jejakkan kaki kat sini. Standard yang selalu ulang alik ke sini semuanya student yang ada post tinggi dalam kelab. Dan sahabatku ni merupakan setiausaha kehormat MPP UIAM. Agak besar jugak jawatan tu. Terasa bangga tu ade jugak lah. Siapa tak bangga sahabat sendiri pegang post besar dalam UIAM.






Tapi standard, kalau nak berurusan dengan Rector ni memang tak semudah itu nak bersua. Mesti ade orang tengah sama ada staff atau setiausahanya sendiri untuk settlekan. Untuk pengetahuan kepada yang tak tahu Rector tu ape, sebab rasenya post tu ade kat UIA je. Ke ade kat universiti lain jugak? Tu aku tak pasti. Rector ni merupakan post tertinggi dalam UIAM. Boleh kata ketua segala dekan. Setiap kulliyyah/fakulti ada dekannya masing-masing. Dan Rector ni ketua kepada semua dekan-dekan tu. Lebih kurang cam tu la. Ok paham? Done! Haha.

Wallahualam.

Saturday, 13 October 2012

Rintihan Qalbi

Assalamualaikum.

Terasa lama sesangat tak berceloteh kat blog ni. Bukan niat di hati untuk mengabaikannya. Just sejak dua menjak ni aku selalu terdengar ramai dalam kalangan sahabat2ku giat membaca penulisanku diruangan ini. Bukan tak suka mereka baca. Bukan tak mengalu2kan pengunjung2 yang setia membaca. Malah sangat2 dialu2kan. Cuma diri ini terasa kerdil dengan penulisan yang sangat tak seberapa. Jelas kelihatan setiap penulisanku ada kelemahan. Seolah2 bila semakin banyak kita berkata2, semakin banyak kelemahan diri yang kita dedahkan secara tak langsung. Namun, aku tetap kuatkan diri untuk terus menulis di ruangan ini. Kerana aku percaya walaupun hanya segelintir, namun masih ada yang menantikan penjelasanku kenapa blog ini tak seaktif dulu. Dan itulah jawapanku.


Sekarang aku semakin menghampiri zon 'tekanan'. Dahulunya aku sangat bersemangat. Bersemangat untuk mengharungi kehidupan sebagai atlit dan kehidupan sebagai seorang mahasiswa. Bangkit setiap pagi setelah selesai menunaikan solat subuh terus mengenakan kasut dan berjogging. Selesai jogging walaupun dalam keadaan letih, aku kuatkan semangat untuk ke kelas sehingga petang. Dan dalam kepenatan seharian menuntut ilmu, aku tetap tabahkan hati untuk teruskan aktiviti meningkatkan stamina di sebelah petangnya juga. Namun, kini aku buntu. Aku seolah2 lain dari aku yang dahulu. Yang mana dahulunya aku sentiasa memotivasikan diriku untuk gagah memanfaatkan masa seefektif mungkin untuk memastikan usahaku dari sudut sukan silat dan akademik maju seiring tapi kini aku seringkali 'kalah' dengan kata2 negatif yang tercetus dari mindaku sendiri. Aku tak tahu kenapa semakin hari, semangatku semakin luntur. Mungkin ada dalam kalangan sahabat2ku yang sedar dengan perubahanku. Nak menyalahkan faktor2 luaran, lagi banyak faktor2 dalaman yang mengganggu jiwa dan semangatku ini.

Bila kelihatan sahabat2 yang baru saja selesai bergraduasi minggu lepas, aku seringkali terbayang2 bila satu hari nanti aku bakal melalui pengalaman yang seronok seperti mereka. Bersama-sama sahabat seperjuangan mencampakkan topi dalam keadaan diri ini mengenakan jubah konvo. Bersama-sama bergelak ketawa berkongsi cerita tentang liku2 dan detik2 ketika mereka gigih belajar dulu dan seumpamanya. Dan aku seringkali bertanya pada diri ini, adakah 'laluan' yang aku telah pilih sejak dari mula2 aku jejakkan kaki di bumi UIA ni adalah satu keputusan yang betul? Keputusan yang menjamin aku untuk berada di tahap seperti mereka satu hari nanti, bila mana secara rasminya di gelar GRADUAN dan ALUMNI UIAM. Ya Allah, andainya engkau permudahkan segala perjalananku untuk mencapai misi tersebut. Kini, aku kebingungan. Silat terlalu aktif sehingga terasa diri ini mengabaikan pelajaran. Mungkin ada yang berpendapat, aku terlalu obses bersilat sehingga sanggup ponteng kelas. Sehingga sanggup ulang-alik dalam jarak yang agak jauh. Inilah yang aku definisikan sebagai 'Passion' atau kecenderungan. Yaa. Memang bila sesuatu perkara yang kita minat, kita tak akan ragu2 untuk mengorbankan sesuatu untuk mencapai misi kita kearah minat kita tu. Aku cuba untuk paling tidak sekurang2nya memaintainkan pencapaian akademikku untuk setiap semester dalam pada masa yang sama sangat aktif bersukan. Dan alhamdulillah, aku berjaya setakat ini. Namun, ungkapan 'BERJAYA' masih terlalu awal untuk dikeluarkan kerana aku masih berbakikan 4 semester panjang sebelum berkonvo. Dan aku percaya banyak halangan2 dan ujian2 yang sedia menantiku dihadapan. Ya Allah, engkau berikanlah kekuatan kepadaku untuk mengharungi cabaran dan ujian yang mendatang.


Pejam celik pejam celik sekarang hanya tinggal sebulan lagi sebelum aku menempuhi medan peperangan iaitu Kejohanan Pencak Silat Pendekar Seabad anjuran Universiti Malaya. Persiapanku sangatlah terumbang-ambing. Dalam keadaan diri ini tertekan melangsaikan segala tugasan2 akademikku yang banyak tertangguh gara2 kejohanan sebelum2 ini. Dengan keadaan jadual kelas yang agak 'pack'. Memang agak mencabar. Tambahan pula untuk kejohanan kali ini aku diberi mandat menyertainya untuk kategori Jurus Tunggal sahaja. Dan bagiku persiapan untuk kategori Tunggal sangat2 memerlukan persiapan yang rapi dari semua sudut. Kalau nak dibandingkan tahap persediaanku, untuk kategori Tunggal hendaklah 3 kali ganda tahap persediaanku untuk kategori Regu. Kerana permainan secara individu sangat mencabar. Bila mana setiap gerak-geri dan permainan kita di dalam arena pertandingan ditonton dari setiap sudut disekeliling kita melalui mata juri2 mahupun penonton2 sekeliling.

Dan pada masa yang sama juga aku harus mempersiapkan diri untuk misi utamaku tahun ini iaitu Sukan Universiti ASEAN. Dan untuk kejohanan ini aku memperagakan kategori Regu bersama2 teamate2ku. Persiapan untuk kategori berkumpulan sangat memerlukan komitmen oleh setiap individu dalam kumpulan. Lagi2 bila kategori Regu ini menitik-beratkan persamaan, keseragaman dan kemantapan gerak. Sangat memerlukan tempoh masa yang agak lama untuk berlatih bersama. Tapi... sukar untuk aku ungkapkan di sini. Segala keinginan dan hasratku untuk cuba membentuk persembahan dan kaedah permainan yang terbaik untuk kejohanan ini terhalang gara2 komitmen yang ibarat 'pandang sebelah mata' oleh individu2 lain dalam kumpulan kami. Masing2 yang terikat dengan komitmen masing2. Dari sudut belajar, tanggungjawab dalam keluarga dan seumpamanya. Aku tak salahkan mereka. Cuma aku terasa kecewa dan ralat sangat sebab dahulunya kita berlatih bersungguh2 bersama2 mengorbankan masa, tenaga dan wang ringgit semata2 untuk mencapai tahap ini, tapi bila kini, hanya beberapa tapak lagi sebelum berjuang di peringkat tertinggi ini, masing2 gagal untuk memberikan komitmen seperti mana se semangat kita dahulu. Aku nak kita yang dahulu. Bukan yang kini. Aku nak semangat kita yang dahulu. Dan seringkali aku memujuk hatiku.."Bersabarlahh Nazrull...Masanya akan tibaa.." Dan aku sentiasa nantikan masa tersebut. Dan itulah antara faktor utama semangatku jatuh terjunam. Dan untuk mendakinya kembali, sangat memerlukan sokongan dan dorongan dari sahabat2 terutamanya my teammates.

Inilah antara gambar2 yang masih mampu menghidupkan semangatku walaupun ianya tak setinggi dahulu..




Sekadar luahan isi hati yang kian lama terpendam. Mungkin bukan wadah yang sesuai untuk dikongsikan di sini. Tapi aku rasa memang sesuai untuk dilakarkan dalam catatan hidupku sepanjang permusafiranku di alam sementara ini dan kerana itulah aku namakan laman ini Jejak Musafir. Wallahualam.

Tuesday, 9 October 2012

Automotive Skills Class

Kembali dgn subjek Intro to Automotive. Actually subjek ni aku dah amek 2 sem yg lepas. Pass with flying colors ok! Haha. Untuk sem ni pulak subjek koku aku Automotive skills. Dan kelas teori pertama tadi pasal sume mende yg aku dah belajar masa amek Intro to Auto sblm ni. Pergi workshop td dengar instructor tu terang psl flow engine sume. Cuma bezanya kali ni instructor die org melayu. Kire takdelah payah sgt bila nak tanya soalan. Haha. Papepun mende yg paling tak best psl kelas Auto skill ni ialah timing kelasnya dibuat kul 530-630pm. Mase tu org sume dah lemau, penat dan confirm fikir nak balik je. Tapi nak buat cane. Dah nak sangat amek subjek ni mase add manual dulu. So, terpaksa redha je la.

Published with Blogger-droid v2.0.9

'Porche'ku bakal bertukar WAJAH

Detik2 akhir bersama myviku yg berpakaian hijau (Gambar 1 & 2). Pasni dah tukar color dah. Color ape? Nantikan. Hehe. Alang2 tukar color, ayah bagi greenlight tukar sekali full coverset myvi SE. Means tukar bumper (Gambar 3), skirting dan tambah spoiler (Gambar 4). Wuhuuu! Tak sabo nye nak tunggu myviku berwajah baru. 1 week have to wait. Terpaksa bersabar dulu. Harap tak menyesal. So, skrg ni kenderaanku kembali kpd GT128 ku yg sekian lama tak ditunggangi. Lame jugak rase tak bawak moto ni. Haha.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, 8 October 2012

Buat PASSPORT!

Now at Imigresen Sri Rampai. Buat passpot. Kemain ramai manusia kat sini. Naseb baik takde kelas sepanjang pagi ni. Dapat giliran 1114. Sekarang 1084. Ok. Dah tak lame dah. Better dari baru2 sampai tadi. Dekat 100 giliran gap. Huhu. Ingatkan nak buat IC je yang lama nak tunggu giliran. Rupe2nya nak buat passpot lagi 'meriah'. Haha.

Aku rase kalau tak ke Laos aku hujung tahun ni, memang takde aku nak buat passpotnya. Dah lama jugak tak buat passpot ni. Last time mase 2004 dulu. Mase tu buat semata2 nak pergi Thailand ade show Silat. Expire tahun 2009. Sekarang ni pulak buat semata2 nak pergi Laos bulan 12 ni ade game ASEAN University Silat. Aku rase kalau bukan kerana silat, memang tak merasa aku nak selalu ke luar negara. Papepun alhamdulillah kerana terpilih.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, 7 October 2012

Visits CHOCOLATE's Fair

Baru jer pergi CHOCOLATE FAIR kat KAED Gallery kejap tadi. As usual, tiap kali pergi Choc Fair ni mesti ade satu jenis chocolate yang aku suka sangat beli. DARK dan WHITE Chocolate brand GRANDEUR. Sedap kott. 4 bar dengan harga RM10 hinggit. Kalau beli satu harga die RM3.50. Memang jimat RM4 kalau beli sekali 4. Hoho. Tapi nape tiap kali aku pergi Choc Fair ni mesti mase LAST DAY. Huhu. Memang die tak nak kasi aku beli bebanyak kot. Haha. Chocolate ALWAYS my favourite.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Traininggg!

Ni la nasebnya kalau yang turun trainingnya dua orang je. Agak membosankan. Speed bukit. Salah satu program training untuk menguatkan struktur kekuatan kaki. Part yang lagi memeritkan ialah kitorang terpaksa menjalani latihan speed ni waktu matahari atas kepala. Panas woo. 1030-1230pm! Alhamdulillah. Selesai jugak 80m 60m 40m. 5x 10x 15x. Agak gila jugak bila pikir2 balek. Buat speed bukit waktu tengahari buta. Haha. Papepun program kitorang sekarang ni untuk persediaan menjelang SUA ialah LOADING. Fuhh. Agak memeritkan. C' mon! For MALAYSIA! Ayuh.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Friday, 5 October 2012

Eksiden akibat MENGANTUK

Eksiden. Tu la. Degil sangat. Dah ngantuk2 still nak drive balik tgh2 malam tu. Org nasihat suh tido dulu esok baru bertolak balik, taknak dengar. Itulah sahabatku, Nursy Hisham (bukan nama sebenar). Hehe. Drive dalam keadaan mengantuk. Terlelap ditraffic light depan carrefour. Tak sedar kete depan stop. Then terlanggar kete depan. Tiada nyawa yg terkorban. Tapi kereta yang ade sikit kecederaan. Papepun alhamdulillah. Semuanya selamat. Moral of the story, JANGAN drive dalam keadaan MENGANTUK!

Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, 4 October 2012

My Coach's Achievements

Assalamualaikum.


Tengah2 online kejap tadi tetibe terjumpe blog milik coach aku, COACH HABIZAN. Lets find out more about his background and achievements in Pencak Silat. Klik [SINI].


PENCAPAIAN ketika bergelar ATLIT :

- Pingat Gangsa kategori Tunggal Putera dalam Kejuaraan Pencak Silat Antarabangsa dalam Terbuka Singapura 2007. (Wakili NEGARA)
- Pingat Perak  kategori Tunggal Putera dan Pingat Gangsa kategori Regu Putera dalam Kejuaraan Silat Kebangsaan Ke-14,Uniten,Bangi 2006.
- Pingat Gangsa kategori Tunggal Putera dalam Kejuaraan Pencak Silat Antarabangsa SEA GAMES ke-23,Filipina,2005. (Wakili NEGARA)
- Pingat Perak kategori Tunggal Putera dalam Kejuaraan Silat Kebangsaan Ke-13,Kuantan,Pahang 2004.
- Pingat Emas kategori Tunggal Putera dalam Kejuaraan Silat anjuran MultiMedia Universiti Melaka 2004.
- Pingat Emas kategori Solo Kreatif Putera dalam Kejuaraan Silat anjuran Universiti Malaya 2003.
- Pingat Emas kategori Solo Kreatif Putera dalam Kejuaraan Silat peringkat Negeri (W.P.) 2001
- Pingat Emas kategori Solo Kreatif Putera dalam Kejuaraan Silat anjuran Universiti Islam Antarabangsa,Gombak 2000.
- Pingat Emas kategori Solo Kreatif Putera dalam Kejuaraan Silat peringkat Negeri (W.P.) dan Daerah Petaling 1999.
- Mewakili Negeri Selangor dalam kategori Silat Olahraga kelas B SUKMA,Selangor 1998.
- Pingat Emas Kelas B Kategori Silat Olahraga Sukan Selangor SUKSES,Sabak Bernam 1997.
- Pingat Emas Kelas A Kategori Silat Olahraga peringkat Daerah Petaling dan Pesilat Terbaik Daerah Petaling 1996.
- Pingat Perak Kategori Tempur Tangan Kosong dan Kategori Masal untuk peringkat Daerah Petaling 1995.
- Pingat Gangsa Keseluruhan peringkat Sekolah-sekolah Wilayah Persekutuan 1992.


PENGALAMAN sepanjang bergelar JURULATIH :

- Jurulatih Silat bertaraf Kebangsaan yang mempunyai Sains Sukan tahap1& 2.
- Pengiktirafan dari Persekutuan Silat Antarabangsa (PESILAT) sebagai Pemegang Amanah Jurus Tunggal dan Regu.
- Wasit Juri Kelas kedua Kebangsaan.
- Mempunyai sijil pengendalian kecederaan dalam sukan.
- Jurulatih Silat untuk Pasukan Negeri Selangor Darul Ehsan untuk peringkat SUKMA & KEBANGSAAN) 2010 & 2012.
- Jurulatih Silat Olahraga Ko-Kurikulum UiTM, UPNM dan Institut Kraf Negara (IKN) 2009,2010,2011 & 2012.
- Jurulatih Silat Seni untuk Pasukan Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) bagi Kejuaraan Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2009,2010,2011.
- Jurulatih Terbaik Universiti Islam Antarabangsa di Anugerah Sukan UiA 2009.
- Jurulatih Silat Seni untuk Pasukan K.Lumpur (SUKMA) 2004-2008.
- Jurulatih Silat Seni untuk Pasukan K.Lumpur (KEBANGSAAN) 2002-2007.
- Jurulatih Silat Seni untuk Pasukan Universiti Islam Antarabangsa (UIA) bagi Kejuaraan Sukan Universiti Malaysia (MASUM) 2007-2009.
- Jurulatih Silat untuk Pasukan Universiti Malaya bagi Kejuaraan Pencak Silat Jemputan IPTA Universiti Malaya 2003.
- Jurulatih Silat Olahraga dan Seni Daerah Sepang untuk Kejohanan Sukan Selangor (SUKSES) 2003,2007 dan 2009.
- Jurulatih Silat Olahraga dan Seni Daerah Petaling untuk Kejohanan Sukan Selangor (SUKSES),Kuala Selangor 1999.
- Jurulatih Kanan Pertubuhan Seni Silat Randai Minang 1999-2011

Bagiku sangat molek untuk dijadikan IDOLA buat pesilat2 tanah air. Pengalaman beliau sepanjang bergelar atlit telah membantu beliau mencipta KARIER sebagai Jurulatih sekaligus menjadikan beliau seorang JURULATIH yang berpengaruh sekarang. Mempunyai jajahan takluk yang luas antaranya UiTM, UPNM, UIAM dan Selangor.

DILEMMA! Responsibility vs Passion

Ya Allah! Sangat2 merunsingkan. Once again terpaksa berdepan dengan DILEMMA. Situasi yg paling aku BENCI! Have to make BEST decision. Nak utamakan tanggungjawab ke minat? Nak utamakan belajar ke silat? Of kos kalau tanya semua org, confirm majoriti kata belajar. Urghh.

Bulan 12 ni hampir sebulan aku takde kat Malaysia. 12-22hb akan ke LAOS ade ASEAN University Games. 25-30hb pulak ade Kursus Jurutunjuk Regu peringkat Antarabangsa. Kalau aku amek keputusan nak libatkan diri dalam dua program ni, nak tak nak mmg aku terpaksa buat STUDY LEAVE. Sebulan tak belajar satu hal. Tapi tang kuiz, assignment, lab report dan projek yg kene submit tu pun satu cite gak. Ade pulak beberapa lecturer yg tak bape supportive. Aduii. Agak2nya which one is the best? Apply for study leave and participate on both programs or continue taking this semester but just participate on either one? Hurmm. Kalau peringkat biase2 takpe la jugak. Ni dua2 program ni peringkat international. And I think this is the right time untuk lakarkan sejarah dalam dunia silatku. Huhu.

Published with Blogger-droid v2.0.9

SILAT Performance Done!

Alhamdulillah. Demo silat opening untuk program War Theatre sempena CONVEST 12 dah settle. Overall performance, hurmm not bad laa. Silly mistake tu orang kata dah adat persembahan la kann. Tapi yg bestnya dpt sambutan gemuruh dari satu experimental hall. First time jugak IIUM Silat Team (Gambar 1) buat persembahan menyeluruh camni means meliputi SILAT SENI dan SILAT OLAHRAGA. And that was the right time to show them what PENCAK SILAT really is. Being 8 mins on the stage really made me nervous walaupun part aku tak sampai seminit. Heh. Dah memang sejak azalinya punyai DARAH GEMURUH. Papepun welldone guys! Hope we can perform on the next show BETTER than this.

Sempat jugak jalan2 cari makan (Gambar 2) kat STABAZ kejap tadi. Lepak makan cam biase. Budak silat kalau habis training ni, part lepak minum or makan ni dah jadi cam rutin. Haha. Thanks to thoae who volunteered to supports on foods just now. Kalau aku tahu ade yg beli utk share tadi, dah lama aku cancel beli NASI TOMATO AYAM PERCIK tadi. :P

Published with Blogger-droid v2.0.9

Tuesday, 2 October 2012

Pro-M Menang!

Tahniah dan takziah buat kedua orang sahabatku, Hafis Firdaus dan Anas Mazli kerana telah memenangi majoriti undi untuk PRK Kulliyyah Enginnering kali ni. Harap semua manifesto yang telah dijanjikan akan dilaksanakan. Buktikan kami tak menyesal pilih korang.

Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, 1 October 2012

Re-VOTING! Manually

Kemain payah aku nak dapatkan sign principal mahallah aku ni (Gambar 2). Nak itulah. Nak inilah. Pastu bila dah complete semua yang dia nak, nak tunggu die sign tu dah berjam2. Macam siut. Sabo je la. Memang first and the last kot aku apply stiker kereta ni. Tadi jugak berkesempatan lalu lalang kat kawasan kulliyah. Alang2 terus pegi VOTING (Gambar 1). First time aku join PANGKAH memangkah calon pilihanraya ni. Hehe. Maklumlah, PRU aku tak berpeluang join lagi. Takpe sekurang2nya dah ade pengalaman untuk hadapi PRU tahun depan. Haha.
Published with Blogger-droid v2.0.9
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...