Monday, 31 January 2011

AGD Pssgm Uia PJ !!!

Assalamualaikum.

Maaf kepada sesiape yang nantikan post dari saye berkenaan program Annual Grand Dinner tempoh hari. Haha. Macamlah ramai sangat yang nak bangat tengok blog aku nih. Woha!

Anyway, kepada sesiapa yang tak tau pape. Meh sini aku khabaq mai la yek. Sebenarnya, pada hari Sabtu yang lepas bersamaan 29hb Januari 2011, Kelab Silat Seni Gayong Uia Pj telah mengadakan satu majlis Annual Grand Dinner bertempat di Al-Malik Faisal Hall (Left Wing). Majlis tersebut telah dihadiri oleh Gurulatih Gelanggang, Yang Berbahagia Cikgu Selamat Haji Mat Raji, Yang Berbahagia Al-Fadil Ustaz Shapizan Johari sebagai Lecturer Penasihat (kalo kat sekolah dulu orang panggil Guru Penasihat..haha..:P) Kelab Silat Seni Gayong Uia Pj, senior-senior silat yang dijemput khas dari Uia Gombak dan seterusnya anak-anak gayong Uia Pj. Assalamualaikum w.b.t.

Ewah! Macam intro bagi speech pulak. Haha. Ok. Tentang AGD kali ni, alhamdulillah. Segalanya berjalan lancar cuma adelah segelintir tu maseh kelihatan perlu diperbaiki. Tapi honestly speaking bagi pihak diriku, aku berpuas hati dengan ape yang korang have try so hard untuk meraikan anak-anak gayong Uia Pj second year yang akan meninggalkan CFS.

Diharapkan kalian semua sentiasa bergerak walaupun tak disuruh (proaktif) dalam mengembangkan Gayong di Uia Pj tersebut. Kalo boleh biaq depa-depa kat luaq sana kenal sama kelab kita. Ingatlah pesanan dari semua senior-senior tempoh hari dan pastikan post mortem yang dijalankan dapat memperbaiki segala kekurangan dan dapat menjadikan program-program korang seterusnya gempak.

Antara gambar-gambar yang sempat aku ketemu dalam facebook salah sorang committee yang terlibat dengan AGD tersebut :-


..backdrop..


..persiapan awal..


..speech dari Cikgu Selamat dan Ustaz Shapizan..


..gimik @ persembahan tempur..


..anak-anak gayong Gelanggang Uia Pj..


..Ukhuwwah fillah abadan abada..

Bagi pihak batch aku dari Uia Gombak, thanks very much for the invitation. Harap-harap program seterusnya cam tu gak la ek. hehe. Sekian. Wallahualam.

p/s : Credit to Syazwan for the photos edited. :)

Friday, 28 January 2011

Cuti MidSem Bermula

Assalamualaikum.

Salam dihulur pembuka bicara,
langkah pertama untuk berkata,
tapi sudah ketandusan idea,
tapi masih nak update juga.

haha~
takde keje aku nak berpantun. Pantun 4 kerat yang dicipta tak sampai 20 saat. Huih. Sekarang ni aku maseh ade kat Uia. Member sebilik sume dah pulang ke kampung halaman mereka. Ade yang kat Johor, ade yang kat kelantan. So, tinggal aku jer keseorangan. Hmm..

Sebelum tu aku nak perkenalkan lambang/logo blog Rintihan Qalbi yang telah selamat diciplak..ehx2 silap pulak, dicipta dengan gabungan dua abjad yakni R dan Q. Haha.

..dengan ini aku isytiharkan..


Ok, habes-habes pasal bende mengarut. Sekarang ni aku tengah pening pikir. Macam sekarang ni kampus aku dah mula cuti seminggu. So, aku tengah pikir sama ade nak bawak ke tak sume barang-barang berharga milikku balek umah. Hmm~

Antara barang yang aku perasan berharga ialah..

..my laptop..confirm bawak balek..kalo tak camne nak update blog..hehe..

..my speaker with base..

..my printer untuk bisnes 'RQ Printing' kelak..ngee~..kidding..

..my bike..

..our (me & my bro.) car..

haa..mane satu nak bawak balek ni..hmm..wahai barang2ku yang berharga, nantikan keputusan tuanmu ni..haha..

jelas lagi bersuluh aku ngah tak tau nak watpe kan?? hehe..cau dulu..yakot maken tulis maken mengarut lak..wassalam.

p/s : Malam ni aku dijemput menghadiri Annual Grand Dinner Pssgm Uia PJ. Semoga adek2 gayong Uia PJ a.k.a. Committees dapat membuat sesuatu yang mengejutkan malam ni. Woha!

Thursday, 27 January 2011

Khurafat!!

Assalamualaikum.

Selamat Pagi!!
Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah kerana masih memberi peluang kepadaku untuk merasai nikmat islam dan iman hingga kini. Lega rasanya bila pembelajaranku untuk separuh sem yang pertama telah sampai ke titik noktah sebelum aku bercuti selama lebih kurang seminggu.

Semalam hari terakhir kelas untuk separuh sem yang kedua ni, semalam jugak aku kene balun dengan 2 quiz. Alhamdulillah, boleh tahan la soklan die. Janji takde tinggal lompong-lompong kat kertas jawapan. Hekhek.

Aku pulak bile dah terasa merdeka ni, macam-macam la yang datang dalam kepala otak aku. Macam semalam, lepas jer habes kelas petang tu. Boleh pulak buat keputusan adhock untuk pergi tengok wayang cerite KHURAFAT. Haha. Mule-mule aku saje jer petik cadangan nak tengok cerite ni kat wayang sebagai langkah untuk release tension. Tetibe member aku sorang ni pulak dah semangat nak pergi tengok. Haha. Ape lagi. Baregas jugaklah kitorang menuju ke TGV Wangsa Walk. Tayangan mula pukul 1100 mlm. Kitorang bertolak dari Uia jam 1020mlm. Sempat jugaklah isi minyak sebelum sampai sana. Hmmm.

Alhamdulillah sebab seat untuk tayangan cerite tu tak penuh. Mungkin ramai yang dah pergi tengok cerite tu mase awal-awal tayangan dulu. Aku pun saje jer nak tengok cerite ni sebab dengar macam gempak semacam jer filem ni.

Lepas aku dah tengok cerite ni, overall aku boleh kata cerite ni boleh tahan jugaklah. Aku rasa kalo ade insan-insan yang memiliki masalah jantung boleh teros sakit jantung mase tayangan ni. Kalo ade insan-insan yang pregnant, boleh teros gugur kandungannya. Haha. Kidding! Maksod aku, cerite ni memang suspen giler. Aku ni dah lah memang tak tahan tengok cerite-cerite suspen cam ni. Huhu. Tengah-tengah tengok wayang tu pun ade jugak golongan-golongan gadis yang menjerit terkezut dan ketakutan. Standard la kan, tengok cerite hantu la katekan. Tapi rasa cam tak molek ade gak lah.


Tapi yang bagosnye, cerite ni ade inputnya. Antaranya :
-Jangan sesekali membuat perjanjian ape-ape dengan golongan Syaitan Laknatullah.
-Jangan menilai / menuduh seseorang tanpa disiasat terlebih dahulu.

Antara ayat Al-Quran yang diketengahkan mase tayangan semalam :-

"dan sesungguhnyaadda beberapa orang lelakidari kalangan manusia yang meminta perlindungan kepada beberapa lelaki dari jin, tetapi mereka (jin) menjadikan mereka (manusia) bertambah sesat." (72:6)

Oleh sebab ceritenya agak suspen dan menyeramkan, so selalu jugak aku usha handset aku takot ade miskol pulak (..padahal tengah cuak mase tu..haha..). So kat sini, aku sarankan kepada sesape yang belom tonton lagi filem ni dan berniat nak pergi tengok, make sure anda bukan dalam golongan yang memiliki masalah jantung or mengandung or etc. Takot lain pulak yang jadi. Huhu.

..Antara adegan yang menyeramkan..



Ok. Rasenyer setakat ni jer kot untuk kali ni. Wallahualam.

p/s : Jom pergi Jogging!!!

Tuesday, 25 January 2011

Family Day!! Then Study!! Janji Update.:P

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, berjaya jugak aku memujuk diriku untuk menaipkan sesuatu dalam blog aku nih. Hmm. Agak lama jugak tak menaip setelah sekian lama takde mood nak berblogging. Banyak jugak benda yang terjadi sepanjang aku tak menulis ni. Kalau nak ditulis kesemuanya dalam post aku kali ni takot panjang berjela pulak. Kang takde orang pulak yang nak baca. Huhu.

Ok. Aku rase main event yang aku boleh nak berceloteh sikit dalam post kali ini ialah mengenai Family Day Silat Gayong Uia Pj baru-baru ni yang telah diadakan di Sg. Kanching, Rawang. Hmm.

Overall, aku rasa memang best. Cuma standard la setiap perkara yang kita rancang boleh kate confirm tak menjadi 100% seperti ape yang kita rancang. Tak Percaya? Percayalah! Haha.

Walaupun aku ni bukan lagi dalam kalangan penuntut Matrik Uia Pj, tapi hakikatnya aku pernah bernaung atau menuntut disana 10 bulan yang lalu. Dalam Kelab Silat Gayong Uia PJ pulak, aku pernah menjawat sebagai Presiden di sana untuk sesi 2009/2010. Memang tak dapat dinafikan, ukhuwah yang terbina atau terjalin dari mula-mula aku bergiat dalam silat gayong di Uia Pj dulu sikit pun tak pudar sehingga kini walaupun sekarang ni aku sudah pun menyambung belajar di Uia Gombak untuk peringkat Ijazah Pertama. Mungkin inilah yang dikatakan

perpecahan gayong, perpecahan sayang,
di satu masa balik berpadu.

Bertambah erat lagi ukhuwah apabila bukan saja anak-anak gayong Uia Pj saja yang terlibat dalam Family Day tersebut malah turut dijemput anak-anak gayong dari Uia Gombak (ex-Uia Pj). Mungkin kami (merujuk kepada batch aku) dari gombak yang agak jarang menonjolkan diri dalam setiap program dan latihan yang dijalankan oleh Silat Gayong Uia Pj, tapi hakikatnya kami sentiasa memerhatikan dari jauh setiap perkembangan yang berlaku di Uia Pj dan kami seronok melihat Silat Gayong Uia Pj tidak seperti mula-mula aku menjejakkan kaki di Uia Pj 2 tahun yang lalu. Syabas!

Sepanjang program Family Day tersebut berjalan :-

Ais Breaking (Taaruf)
-Untuk slot pertama ni aku tak dapat join sebab sampai lewat. Very sorry. Hmm.

Sukaneka
-Haa. Part ni agak best jugak. Ade la bergelak ketawa tak ingat dunia. Memang motif aku turun sebab nak release tension pun. Haha.

..Advisor Gayong Uia Pj..Ustaz Shapizan yang tengah bersemangat menyorak sekali..

..sebelum bermula..

..Haziq dan Shukri sedang khusyuk membincang strategi..

..pasangan Raja dan Ayoi sedang beraksi..

..srikandi-srikandi yang turut serta..

Mandi Air Terjun
-Part ni aku tak tahan sikit. Mana taknya, air die sejokk GILER!! beb. Memang macam nak bekukan orang. Hoho. Menggigil aku dibuatnye. Kalo gigil tangan jer takpe jugak. Ini sampai satu badan menggigil. ngeee~

Explorace
-Explorace kali ni memang agak best. Sebab pengisian setiap checkpoint die agak lain dari yang lain. Siap ayat-ayat dalam sampul setiap checkpoint die memang tak ingat dunia punya kiasan. Aku rasa first tyme kot aku baca ayat-ayat cam tu. Hekhek. Siap kene 'makan' bawang ag tu. :P

..tension giler waktu ni..camne nak terapungkan 10 paperclip atas air??..hmm..

Birthday Prank for Ayie and Pian
-Yang ni ag best. Dapat tengok Ayie menangis terharu. Haha. Dapat kat Pian pulak, emo sikit. Tapi takpe. Standard la tu. nama pun 'prank' kan. Haha.

Penutup
-Sume team dapat hamper sama nilai.

Generally, syabas!

Ok. Habes pasal silat. Sekarang ni nak masuk perihal belajar aku pulak. Musim exam midterm dah mula. Semalam jer dah habes satu paper Dynamics. Bagi aku agak standard la tahap soklan die. Cuma kalo orang yang selalu ponteng tutor and tak study confirm akan pikir susah giler soklan die. Hmm. Aku pulak ade careless sikit. Tapi pape pun alhamdulillah takde tinggal lompong-lompong jawapan. Huhu.

Next midterm sambung lepas bukak cuti. Memang aku mungkin sibul giler lepas cuti ni sebab kene balun 4 paper midterm + 2 presentation subjek BM Kerjaya + 2 presentation subjek UNGS and assignments. Woha! Pray for my success.

Rasa nya setakat ni jer dulu kot. Wallahualam.

Thursday, 20 January 2011

Selamat Pagi!

Assalamualaikum.
(..pagi yg penoh dgn kebingungan..)

Selamat Pagi Malaysia!!

Hmmm..rase cam nk jogging lak pg ni..tp takde teman..huhu..tp sbb dah lme gile tak jogging...perot pn da mula naek..blom cek berat bdn ag..cnfrm naek nyer..hmm..

mgg dpn lak sprti yg ak kate sblm ni..exam midterm da mule..tp sampai le ni ak takde mood ag nak stdy..terok betol ak skrg ni..nak kate ak da redy..tak jugak paham2 topik yg bru blajaq ni..sbjk Dynamics..pe mende tuh?? woha!

nak jogging ke xnk?
nak jogging ke xnk?
...........(x99)

hatiku merintih ingin mmbuat keputusan..ssh betol ak nk wat keputusan..mesti perlukan berjam2 lamanye..

udahx3..haa..cau dulu..salam..

Cuti Thaipusam~

Assalamualaikum..

Selamat Menyambut Thaipusam kpd sume warga Malaysia khususnye kpd yg berbangsa India..arini agk membosankan sket..tp bosan2 aku pn still kuar jln2..haha..tp standard la jln2 aku ni tak len tak bukan mesti pegi silat nye..huhu..

mcm pg td ak bgn agk lewat sket dlm kul 10pg..hoho..tp subuh ak smbhyg la ek..cam bese sbb ngantok sgt lepas subuh aku pun teros lebuh..haha..bgn2 jer kul 10pg..siap2 teros gerak ke glgg silat di Masjid Al-Khasyi'in Desa Petaling..ngan member ak, epul..naseb baek nk pegi desa petaling takde kene lalu Batu Caves..kalo tak cnfrm jem giler..kitorg gerak kesana melalui jln KL..hoho..KL mmg lengang..mklomlah mgkn sume org da setting tak kuar umah sbb takot stuck jem..haha..

training dorg sbnrnye start kul 900pg..tp aku smpi sana dlm kul 1130pg..mmg da terasa lewat...so, kitorg pn just duk tepi glgg jer tngk dorg tening smpi abes..huhu..abes training jer pastu ade sesi bergambar sikit..hmm..



then, smpi azan zohor berkumandang..solat jap kat masjid tu then teros gerak lunch kat Sungai Besi..agk jauh gak dari glgg tu..tp masing2 da ade transpot....so, takde mslh sgt..

lepak kat kedai mkn tu agk lama..dr lepas zohor sampai nk masok asr..taukeh kedai tu pelik jer tngk sbb da due tiga customer yg dtg sume dah beransur tpi kitorg still tak berganjak..haha..

bertolak pulang seblm beberapa minit azan asr berkumandang..huhu..sampai jer Uia terus terlelap sampai maghrib..penat giler bdn..agk lesu dan pening2 bile bgn..huhu..penat smlm masih tak abes ag..woha!

sekian..

Wednesday, 19 January 2011

Release~

Assalamualaikum.

mlm ari yg agk best..terasa cam release dari sume benda..maklomlah esok cuti thaipusam..haha..ooppss..maksud ak arini..sbb dah kul 330pg da skrg..hmm..

tapi walaupun agk best pd mlm ari nye..tp hakikatnye ptg td agk tension gilerr..sbb kantoi jwb quiz..haha..kalo dulu bile ak tension sgt jer mesti aku tidor or duduk dlm bilik sorg2..tp skrg ni sjak kawan ngan member ak jani (bukan nama sbnr) slalu jer terikut die bile rase tension jer mesti pegi makan..kalo mkn biase2 takde lah kesah sgt..ini pegi balun makan McD..haha..

pastu pulak mlmnye aku ade halaqah..tp yg ak rase kurengnye halaqah kali ni sbb naqib (foreigner) die tak best cam dulu..mana taknye..ape bende dorg ckp pun ssh giler ak nak tangkap..pastu utk mlm ni tuka naqib baru lak..suara die ag tak leh tahan..sampai nak kene duduk sebelah die baru leh dgr dgn jelas..huhu..belom dgr dorg nye slang ag..mmg hingga 'menjilat lidah'..woha!

habes jer halaqah tu..baru la aku rase cam dah merdeka..tp merdeka sementara jek..sbb mggu dpn da kene pulun habes2an utk midterm ngan kuiz yg berlambak2..huhu..kebetulan pulak mlm ni, Uia Pj ade wat game free fight sempena SMAC 2011..aku pulak ape ag..ajak la member2 sepersilatan ngan aku utk gerak ke sana..antara yg termkn dgn ajakan ak ialah Marzuq, Shukri ngan Epul..haha..team gayong kat Uia Pj anta lebih kurg 10 org sume nye utk join free fight tu..tp utk mlm ni, 5 org da kecundang..tinggal ag 5 utk ke pusingan seterusnya..hmm..

mule2 ingtkan tak sempat la nak balik Uia Gombak mlm ni..maklomlah bertolak dr sana (Uia Pj) jam 1245pg..nk kene masok Uia Gombak sblm kul 100pg..huhu..so..kitorang pun amek keputusan jika kitorg sempat sampai Uia (Gombak) sblm kul 100pg, kitorg pegi lepak makan kat Cafe Faruq jer..tapi kalo tak sempat kitorg pegi lepak kat luar n tido kat umah sewa famili ak kat ukay perdana..hmm..

alhamdulillah..kitorg sempat sampai on time tepat jam 100pg..kirenye guard tak tahan..so, kitorg pun masuk Uia dgn hati yg gembira..haha..pegi lepak kat cafe Faruq..then terdetik nak lawat bilik Solihin kat Zubir ngan bilik adek ak kat Siddiq..lepas da habes lawat sume tmpt tu baru la kitorg bertolak balek ke mahalah salahuddin..huh~

penat gak..da mcm berjalan2 kat luar da..singgah sana..singgah sini..haha..padahal dlm Uia jer pun..woha!

akhir kata..
bismikallah humma ahya wa amut..
sekian..

Sunday, 16 January 2011

Baru!!

Assalamualaikum.

fuh~ lama betol aku tak menulis ape2 dalam blog aku ni. Kalo dulu aku tngk member2 yg ade blog tapi tak update2 sampai le ni..mesti aku ckp memcm..yerla.. da ade blog tapi tak reti nak update pulak..nah! skrg ni aku pulak..haha..atas sbb kesibukan memanjang..

huh~ skrg ni kelemahan aku pulak bile tang menulis ni..dah shok2 menulis..tibe2 blank..tak tau nak tulis pe..huhu..

by the way..skrg ni aku da miliki my own printer+scanner+photostat kat bilik ak di Uia..aku beli mase karnival pc fair kat Uia Gombak ni mggu lepas..aku beli harga die Rm210 plus 4 botol ink warna+hitam..ingtkan murah lah kan..kata pc fair..tngk2 bile tnye member ak..die kate member die ade pegi usha n pegi beli printer yg sama jenis, sama warna, sama design kat Low Yat tp dgn harga yg jauh lebih murah..iaitu RM180!!! arghh..tensi betol..mcm cibai jer cinapek yg jual kat pc fair Uia ni..takpe2..sabo jer la..pape pn skrg ni takyah aku penat2 pegi kuar bile nak print or photostat..ngee~


..Canon MP258..

kpd student Uia Gombak...yg mane nak print+photostat+scan korgnye assgnment ke, proposal ker, atau pape pn leh la jenguk di NaZ Printing Centre di C.3.4, Mahallah Salahhudin..tp kalo ak ade mase tu la ek..hehe..sbb ak tak rncg nk mule bisnes printing dulu utk mase yg terdekat ni..sbb terasa agk busy ngan komitmen luar..tapi mmg ade perancgn satu ari nnt nk bukak printing centre kat bilik ak di Uia ni..insyallah..hmmm..

ag satu alhamdulillah..skrg ni terbukak hati mk bapak aku nk belikan satu kereta utk aku ngan adek aku khas utk kami bwk pegi Uia Gombak ni..thnks mom n dad..we really appreciate it..tp no plat nye gune no plat keta lama kitorang..keta kancil kuning a.k.a. 'Milky'..tp setelah ditrade in tuka keta Viva Exclusive Elite..yeaahh!!


..tngk keta nye jer tau..jgn g usha orgnya..hehe..



..baru!!..haa..yg ni leh tngk orgnye..hehe..

ok la..stkt ni jek dulu..nak pegi stdy jap..ade quiz pulak ptg ni..sekian..wallhualam..

Saturday, 8 January 2011

Aku Nak Duit Tapi Tak Nak Jadi Mata Duitan

Assalamualaikum.

Topik untuk penulisan kali ni nampak simple tapi penuh dengan isi tersirat. Sebenarnya situasi diatas inilah yang sedang berlaku pada aku sekarang ni.

Seperti yang kita semua tahu, salah satu masalah yang telah menjadi kemestian untuk kebanyakan student IPT sekarang ini ialah masalah kewangan. Ini kerana di zon kehidupan mahasiswa memerlukan pembelanjaan yang agak besar di mana hari ini ramai dalam kalangan pelajar-pelajar IPT lazimnya menggunakan biasiswa PAMA (Papa & Mama) bagi menampung kehidupan mereka di IPT.

Aku bukan tak boleh apply biasiswa PAMA ni, tapi aku tak gemar. Sebab aku ni jenis orang yang tak suka menyusahkan mak ayah. Sebab itulah sekarang ni aku selalu jer surf internet cari tawaran biasiswa yang buka dari semasa ke semasa. Setakat ni dah hampir 4 biasiswa aku apply, tapi sebab rezeki takde nak buat macam mane. Huhu. Sekarang ni tinggal nak tunggu jawapan dari Biasiswa Sukan Persekutuan dan Biasiswa Baitulmal sama ada aku layak terima ke tak. Pray for me!


..no money, no talk..

Mula-mula nak apply PTPTN, ayah aku tak bagi sebab terlalu banyak interest dikhuatiri bila sampai masa nak bayar balik nanti dah cecah dua kali ganda dari nilai yang asal. Tapi bila ayah aku dapat tahu pemohon pinjaman PTPTN yang memperoleh CGPA 3.5 ke atas masa graduate nanti, pinjamannya akan diconvert menjadi biasiswa, dia terus membenarkan aku untuk apply nya. Tapi malangnya, pendaftaran untuk PTPTN telahpun ditutup. Nak apply kene tunggu next semester. Huhu Lama nyer.

VS

Kalau dulu IPTA masih berpeluang untuk membuat pinjaman MARA dimana pinjaman tersebut bebas dari dikenakan interest. Tapi sekarang ini pula pihak MARA dan PTPTN telah membuat kata sepakat yang mana pihak MARA hanya akan memberikan pinjaman kepada pelajar-pelajar dari IPTS sahaja manakala PTPTN pula akan memberi pinjaman kepada pelajar-pelajar IPTA. So, kiranya nak tak nak memang kena apply juga PTPTN ni walaupun hakikatnya diri ini terasa berat.

Member aku ada kata kat aku dulu, ‘Money is not everything but Everything need money’. Tapi aku bantah habes-habesan statement tu sebab jelas menunjukkan sikap mata duitan. Tapi bila aku hadapi masalah kewangan sekarang ni, aku still bertegas tak sokong jugak statement tu. Aku perlukan duet sangat tapi aku tak nak jadi mata duitan. Macam mana yer?

Thursday, 6 January 2011

Zaman Mahasiswa?

Assalamualaikum.

Sebenarnya aku tengah runsing sekarang ini tapi bukan sebab belajar, cuma aku tertanya-tanya apakah matlamat aku belajar di universiti. Kekadang aku pernah terfikir, adakah aku belajar di universiti sekadar ingin membawa pulang segulung ijazah saja atau lebih dari itu.

Pada hakikatnya, di zaman universitilah kita mula didedahkan dengan semua perkara tentang kehidupan yakni dengan meluaskan skop 'belajar'.

Sebagai contoh, di zaman universitilah kita berpeluang untuk belajar bagaimana hendak memimpin sesuatu gerakan atau persatuan. Di zaman universiti juga kita berpeluang untuk melibatkan diri dalam sukan yang kita minati. Di zaman bergelar mahasiswa memberi kita peluang mengasah bakat atau soft skill kita dengan penglibatan dalam program-program di dalam atau di luar kampus dan macam-macam lagi..

Cuma sekarang ini dengan kondisi aku yang agak sibuk dengan menuntut ilmu, dengan terpaksa mengharungi 3 ke 4 quiz seminggu, assignment yang tak putus-putus kena submit on time, presentation dan other tasks.

Rasa-rasanya dengan keadaan macam itu,
bagaimana aku nak melibatkan diri dengan persatuan?
bagaimana aku nak melibatkan diri dengan sukan yang aku minati?

kalau lihat pensyarah aku untuk sem ini pun, majoritinya seolah-seolah tak memberi peluang kepada pelajar untuk melibatkan diri dengan dunia luar. Mana tidaknya, mereka adakan quiz setiap minggu. Then, quiz tersebut pula wajib dihadiri dan tak akan diadakan make-up quiz. Kiranya kalau aku tak hadir untuk sesi quiz hari tersebut, markah quiz untuk sesi tersebut confirm kosong.

sebab itulah,
aku tak faham bagaimana golongan mahasiswa yang melibatkan diri dengan persatuan atau gerakan mampu meluangkan masa mereka memberi komitmen terhadap gerakan mereka itu. Ini bukan soal pembahagian masa tetapi sejauh mana pensyarah mereka bertoleransi dengan keadaan pelajarnya.

Mungkin sem ini aku memang tak berpeluang untuk aktif dalam apa-apa komitmen luar. Sekian.

Tuesday, 4 January 2011

On The Day Of 1/1/11

Assalamualaikum.

SIBUK!!!!!

Kata-kata yang aku rasa dah memang masak dengan fikiran aku sekarang ni. Sampai dah naik bosan aku dengan kesibukan yang tiada penyudahnya. Setiap hari ade saje benda yang kene buat. Assignment jangan nak dicakap. Plus quiz yang datang bertubi-tubi setiap hari sepanjang seminggu. Woha! giler betol. Malas la aku nak cakap pasal sibuk. Bosan dow!

Ok. Sekarang ni aku terasa nak berceloteh sikit pasal apa yang berlaku pada 1/1/11 yang lalu. Hmm. Seperti yang aku kata dalam post sebelum ni, hari pertama setiap tahun merupakan hari ulang tahun perkahwinan ibubapaku. Tapi untuk pertama kalinya tahun ni, bapak aku volunteer nak belanja makan luar (fast food) setelah hampir bertahun lamanya memboikot restoran-restoran makanan segera ni. Huhu.

~A&W!! (JJ AU) Here we c0me~

..ngah order makanan..ish3..perot ngah berbunyi mase ni..hehe..

..baru sampai jer makanan..pastu tak malu suruh pekerja A&W tu tolong snap picture kitorang..haha..thx brO..

..3??..hmm..

..yeah!! my meal of kos..:P

..our desert..yumm~..

..my dad..

..my mOm..

Hari tu jugak tetibe baek pulak hati bapak ku bawak pegi Pertama Complex (KL) nak sponsor belikan jaket untuk aku naek moto. Huhu. Siap ade beli sarung tangan naek moto lagi tu. Maklumlah, aku ni sejak due menjak selalu sangat bawak moto malam2. Thanks Dad!

..sport glove..

..Smart siot!! haha..masok lif tekan sendiri..ngee~

That's all for now. Mungkin lepas-lepas ni aku akan jarang update blog ak ni. Akhir kata, terima kasih banyak2 mak dan ayah for the things and meals of kos. Hehe. Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...