Thursday, 9 November 2017

Harga Minyak Dunia TURUN tapi di Malaysia NAIK. APAKAH?!!

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis walau diri dipenuhi dengan kesibukan hal dunia. Alhamdulillah dan syukur juga dengan secara tak rasminya Perodua mengumumkan pengeluaran model kereta terbaru mereka secara tak langsung tugasku mengemudi projek model tersebut untuk pembangunan unit shock absorber belakang telahpun menghampiri penghujungnya sebelum secara rasminya diserahkan kepada pihak pengeluaran (Production Team) selepas tiga bulan pertama mass production. Untuk pertama kalinya 100% reka bentuk luaran direka sendiri oleh Perodua tanpa mengadaptasikan reka bentuk dari negara luar yang lazimnya menggunakan model-model keluaran Daihatsu untuk pengeluaran model-model sebelum ini. Syabas Perodua! You are one step ahead. Untuk melihat sendiri model keluaran terbaru yang juga mengekalkan nama Myvi, boleh berkunjung ke Malaysia Autoshow 2017 di MAEPS Serdang pada 9hb hingga 12hb November 2017.


Now lets back to the main topic. Hari Rabu yang lalu bersamaan 8hb November 2017 secara rasminya kerajaan mengumumkan kenaikan harga minyak untuk RON95 sebanyak RM0.07 sen menjadikan harga semasa untuk RON95 berada pada RM2.31 per liter. Kalau kita lihat analisa kenaikan untuk sebulan yang lalu :

5hb Okt 2017 : RM2.19 (+ RM0.03)
12hb Okt 2017 : RM2.16 (- RM0.03)
19hb Okt 2017 : RM2.17 (+ RM0.01)
26hb Okt 2017 : RM2.20 (+ RM0.03)
2hb Nov 2017 : RM2.24 (+ RM0.04)
9hb Nov 2017 : RM2.31 (+ RM0.07) !!!

Dalam masa sebulan penurunan hanya sekali iaitu sebanyak RM0.01 sahaja tetapi kenaikan hingga mencecah RM0.18! What the heck is happening in Malaysia! Dikatakan dalam media antarabangsa juga menerusi media tempatan, harga pasaran minyak dunia menurun. Tapi di Malaysia masih dengan kenaikan demi kenaikan. Mula dulu aku tak berapa gemar untuk menuding jari menyalahkan pihak kerajaan akan setiap kenaikan yang dikenakan terhadap harga minyak, harga barang, harga tol dan lain-lain tapi sampai tahap ia memberi impak bebanan untuk aku sendiri selaku warga marhaen yang bekerja makan gaji yang setiap bulan berusaha untuk mengurangkan perbelanjaan, aku kira keadaan ini dah melampau. Kalau dulu selalu isi minyak sebanyak RM30 boleh capai lima ke enam bar. Tapi kini hanya empat ke lima bar sahaja. Tersentap dan marah pun ada. Lepas tu PM boleh kata setiap kenaikan harga minyak di Malaysia ini bukan salah dia. Abah kau! Maaf sedikit emosional bila rakyat seperti aku dah mula dihimpit dan ditindas oleh kerajaan negara sendiri. Berikut adalah perbelanjaan minyak keretaku untuk dua bulan yang lalu :

Okt 2017 : RM660 sebulan
Sep 2017 : RM430 sebulan
* tolong jangan keluarkan statement seperti Ahmad Maslan ya! Kalau harga minyak naik jangan naik kereta, naik public transport. Berpadalah nak keluarkan statement. Kalau memang keperluan untuk menggunakan kereta (perihal kerja dan peribadi) tak boleh nak buat macam mana juga. Yang masalahnya harga minyak, bukan kereta. Kereta tetap sama, yang berubahnya harga minyak. Jangan salahkan ibu yang mengandung kalau anaknya perangai macam 'setan'. Please hadam!

Dan korang boleh bayangkan kalau ianya terus dan terus meningkat. Dua bulan sahaja dah mencecah seribu lebih. Dan akan ada satu ketika rakyat dah lali dan tak boleh buat apa dengan kenaikan ini. Dan ketika itu rakyat dah fed up dan jangan terkejut jika ada satu ketika rakyat mula bangkit untuk memperjuangkan hak mereka secara agresif. Ini belum bercakap mengenai GST lagi. Yang dikatakan seolah kemunculan GST mampu menurunkan harga barang. Abah kau! Makin bertambah kos sara hidup ada lah! Kekadang aku bingung apakah golongan-golongan yang di'pilih' dan di'bayar' untuk memperjuangkan hak rakyat buat di atas? Apakah peranan mereka? Adakah hanya sekadar memperjuangkan sebab-sebab kenaikan dibuat dari persepsi kerajaan sahaja? Di sini mungkin pembangkang banyak main peranan untuk cuba membidas. Bukan untuk bercakap pasal politik. Tapi aku lihat sekarang kebanyakan isu-isu berkaitan kesusahan dan peningkatan kos sara hidup warga marhaen seperti aku ini sangat banyak dipolitikkan. Masing-masing menuding jari mereka yang salah. Dia sahaja yang betul. Yang muda maki yang tua. Yang tua keluarkan statement yang tak berasas. Entah apa lah nak jadi dengan Malaysia sekarang. Dikala mereka yakni golongan politik memperjuangkan agenda parti masing-masing juga mungkin ada dalam kalangan mereka memperjuangkan agenda peribadi, rakyat makin tenat dihimpit dengan kesusahan untuk terus survive menempuhi hari-hari yang mendatang di tanah air sendiri.

Sekadar melepaskan kegeraman yang tersemat di dada dalam bentuk penulisan. Kalau lepaskan menerusi kata-kata mungkin akan lagi emosional agaknya. Haha.

Wallahualam.

Sunday, 3 September 2017

Aidil Adha 2017

Assalamualaikum w.b.t

Parah betul mood ambe nak menulis ni. Tahun ini saja baru dua post. Haha. Better ada dari takde langsung. Atau boleh kata tahun ini mungkin tahun menyepi. Walaupun hakikatnya salah satu azamku untuk travel ke sekurang-kurang tiga buah negara telah pun tercapai. Cuma dek masa yang mencemburui, masih tak tercatit dalam laman ini. Huhu.

Apepun, harap tak terlewat untuk aku ucapkan


SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA 1438H

Moga segala pengorbanan yang kita tempuhi Allah ganjari dengan nikmat yag setimpal dengannya. Sungguh Allah SWT lebih mengenali dan mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-NYA.

Untuk sambutan keluargaku tahun ini agak suram sikit dek kerana hanya abang keduaku saja yang turut serta di pagi raya di sini. Dengan kata lain hanya kelibat seorang saja anak buah di pagi raya. Tapi alhamdulillah walaupun seorang tapi masih mampu menghidupkan suasana. Telatah dan gelagat si kecil Salma yang tersangat comel. Geram pak uda tengok! Eheyy.

Salma yang sibuk dengan hobi baru dia

sempat 'culik' budak kecik ni untuk bergambar lepas pulang dari solat raya

Disebelah malamnya pula ada mini sambutan birthday kakakku yang dah meningkat tua. Haha. Kebetulan raya haji tahun ini betul-betul jatuh pada tarikh birthday beliau. Selamat meningkat tua ma sista! Dah tuakan? Tak perlu hadiah rasanya. Haha. :P

sambutan ala kadar dengan sajian kek red velvet

Di tengahari hari raya kedua baru lah tiba kelibat keluarga abang sulungku bersama empat orang lagi anaknya. Ikhlas, Ayyash, Arham dan Akhyar. Baru terasa riuh sikit rumah ni bila ada budak-budak bermain dan berkejaran dalam rumah. Bergaduh dan merengek itu normal.

Disebelah petangnya pula kami sekeluarga (kecuali keluarga abang sulung) bertolak pulang ke kampung halaman di Perak. Hajat utama memenuhi undangan majlis akad dan walimah Mak Su (emak saudara) di Taman Bota. Sebenarnya dah dua tahun lebih Mak Su kehilangan suaminya (adik bongsu ayahku). Selama dua tahun ini juga beliau hidup sebagai ibu tunggal membesarkan kedua orang anaknya. Alhamdulillah kedua-dua anaknya kini sedang melanjutkan pengajian di UTP Tronoh Perak. Kakaknya ambil master dan adik lelakinya ambil degree. Mungkin Allah telah aturkan jodoh mereka mempertemukan beliau dengan rakan lama sekolahnya dan akhirnya melangsungkan perkahwinan pada malam hari kedua raya haji. Alhamdulillah. Barakallahu lakuma Mak Su dan pasangan.

majlis akad nikah di dalam rumah

jamuan makan di luar rumah

Selesai saja majlis di Taman Bota, terus kami menuju ke Ipoh untuk bermalam di rumah Mak Yang (kakak sulung emakku). Esok paginya berkesempatan bersarapan di sekitar bandar Ipoh.

bersarapan bersama sepupu dan Wah (gelaran untuk mak sedara). sorang akauntan di AlloyMtd dan sorang lagi engineer di Gadang, anak syarikat MMC Gamuda.

aku.salma.mak

aku.salma

aku

Bergerak pulang ke KL lebih kurang jam 4.00pm selepas memenuhi jemputan jiran sebelah rumah untuk jamuan qurban mereka. Jiran teman sepermainan makku masa beliau kecil dulu. Masing-masing dah ingat-ingat lupa rupa memasing sebab dah lama tak bersua. Al-maklum, balik kampung ini pun dah jarang sejak arwah nenekku meninggal. Seusai mentekedarah selama hampir setengah jam, kami terus berangkat pulang ke KL. 

Punyalah sesak sampai dorang tak bagi berhenti kat R&R. Boleh pulak gitu.

Singgah di R&R Ulu Bernam untuk solat Jamak Qasar dan makan malam. Alhamdulillah selamat tiba di rumah BTP lebih kurang jam 10.30pm.

Wallahualam.

Sunday, 13 August 2017

Irau Tinggal Harapan, Suku Dalam Kenangan

Assalamualaikum w.b.t.

Sedikit perkongsian aktiviti dihujung minggu lepas. Diajak turut serta dalam misi pendakian ke puncak Gunung Irau. Tanpa latihan dan persediaan fizikal. Memang agak nervous sikit sebelum naik. Al-maklum pernah mengalami kecederaan dalam misi pendakian sebelum-sebelum ini.

Kisah kami bermula tika kami tiba di hadapan 7Eleven, Cameron Square, Brinchang pada pukul 6.00 pagi. To be exact 6.30 pagi tak silap. Haha. Disebabkan absorber keretaku buat hal. Boleh pulak nut longgar tetiba masa tengah bawak. Setibanya kami di sana terus mencari surau untuk menunaikan solat Subuh. Lokasi suraunya terletak di tingkat bawah B1. Naik lif turun ke level B1. Dan keluar sahaja dah ada signboard surau.

Selesai sahaja solat subuh, kami terus bersiap-siap. Beg daypack penuh diisi dengan beberapa bungkus roti yang dibeli di 7e bersama sebotol air 1.5L mineral dan sebotol kecil air manis. Ada juga dibawa bersama kelengkapan seperti Counterpain, Wet Tissue, Poncho dan Powerbank. Lebih kurang jam 7.00 pagi kami semua mula berhimpun dalam bulatan dan dihadiri oleh salah seorang staff Tebing Tinggi Backpackers (TTB). TTB merupakan syarikat yang bertanggungjawab menguruskan permit dan perjalanan kami untuk pendakian Gunung Irau.

Alangkah terkejut kami bila dikhabarkan oleh beliau, permit kami semua telahpun dipalsukan oleh runner mereka. Dan mereka telah memberi dua option sama ada untuk beralih kepada pendakian Gunung Suku atau refund 100% duit yang telah dibayar.

Group kami terbahagi kepada 3. Group pertama dari Seremban seramai 17 orang semuanya. Group kedua dari kalangan golongan 40-an seramai 9 orang dan Group ketiga pula ialah kami berdua. Total bilangan group kami ialah 32 orang. Mujur ada salah seorang akak dari Group Seremban yang cuba perjuangkan untuk mendapatkan refund 50% dari duit yang telah kami bayar. Setelah rundingan berlangsung, akhirnya owner TTB, En. Andy telah putuskan mereka yang akan beralih ke pendakian Gunung Suku akan mendapat refund sebanyak RM40. Manakala mereka yang batalkan hajat untuk mendaki akan mendapat refund 100%, RM80.

Disebabkan Group dari Seremban dah takde mood untuk mendaki, mereka telah bersepakat untuk membatalkan hajat untuk mendaki. Hanya tinggal kami berdua dan group geng 40-an seramai lebih kurang 9 orang. Maka kami pun teruskan misi mendaki Gunung Suku. Dan juga kami diberitahu untuk mendaki Gunung Suku tak memerlukan permit. Atas sebab itu juga kami yang mendaki Gunung Suku diberi refund 50%.


Mulakan pendakian pada lebih kurang jam 9.00am dan tiba di puncak sekitar jam 1.50pm. Stay dipuncak selama lebih kurang setengah jam dan bergerak turun. Selamat tiba di bawah sekitar jam 5.15pm.

Setibanya di bawah, diangkutnya dengan menaiki 4wd menuju ke tempat parking di sebuah tokong Cina. Ada disediakan tandas awam dibelakangnya dengan dikenakan bayaran 30sen. Selesai saja membersihkan diri terus kami bergerak menuju ke masjid terdekat untuk menunaikan solat jamak qasar. Seusai menunaikan solat, aku terima whatsapp dari Kak Linda (salah seorang dari Group Seremban). Rupanya selepas mereka membatalkan hajat untuk mendaki, terus mereka menuju ke Jabatan Perhutanan untuk mendapatkan penjelasan dari pihak yang bertanggungjawab dan akhirnya baru mereka dapat tahu sebenarnya nak naik Gunung Suku pun wajib ada permit. Dan modus operandi TTB rupa-rupanya sudah ramai yang terkena. Lantas, mereka terus menuju ke balai polis untuk buat report. Dan tujuan Kak Linda menelefon aku adalah untuk meminta aku untuk turut membuat report polis. Dan disebabkan itu, kami bergerak pulang dari Cameron agak lewat. Singgah di Tapah dengan hajat untuk melelapkan diri seketika tapi akhirnya lebuh sampai ke pukul 3.30am. Akhirnya selamat tiba di rumah lebih kurang jam 6.30 pagi. Alhamdulillah.

Wednesday, 9 August 2017

Perth 2017 - Persediaan Sebelum Bertolak

Assalamualaikum w.b.t.

[Post Tertunda]

Coretan pertama 2017. Catitan pertama bulan yang ke 8. Masih memujuk diri untuk meneruskan hobi yang tergantung sepi. Menulis. Berkongsi kisah peribadi untuk tatapan diri di masa mendatang. Namun, azam yang masih terkujur layu dek kesibukan dunia dan amanah bermajikan. Pulang dari kerja semakin lewat, kerja bertimbun yang tak pernah berkurang malah makin bertambah, hujung minggu yang penuh dengan aktiviti merehatkan minda dan berukhuwah bersama ahli rumah yang lain juga tak lupa sedikit ruangan masa beberapa jam untuk aku laburkan memenuhi amanah, berkongsi ilmu bersama adik-adik bakal pasukan silat seni SUKMA Selangor 2018. Alhamdulillah. Walau dipenuhi masa yang sentiasa mencemburui diri ini, masih punyai ruang masa untuk aku bahagikan buat familyku, sahabatku, dunia silatku, periuk nasiku dan passionku.

Seperti penulisan sebelum-sebelum ini, setiap catatan pengembaraan suka untuk aku kongsikan di ruangan ini. Malah ruangan ini sendiri diwujudkan untuk dipenuhi dengan perkongsian seperti ini. Maka walau terasa agak lewat mengupdate, tetap ku gagahkan jua untuk memerah memori yang sudah hampir dua bulan lebih ditinggalkan. Pengembaraanku bersama sahabat-sahabat travelku ke tanah kanggaroo, Perth Australia pada 12th - 16th Mei 2017.

Bila berkongsi mengenai travel, salah satu asbab yang menjadi kata putus untuk terlaksananya sesuatu pengembaraan itu ialah adanya promosi harga tiket penerbangan yang sangat murah. Kos penerbangan kami return tiket berharga RM550 sahaja untuk satu kepala. Pada mula saat promosi bermula, terus aku contact sahabatku yang kini bermastautin di Perth Australia untuk bertanyakan tentang harga normal untuk ke sana dari Malaysia. Dan seperti aku jangkakan, harga promosi AA ini tersangat murah dibandingkan harga normal yang dikenakan untuk kesana. Terus aku roger sahabat-sahabat terdekat yang mempunyai minat yang sama. Alhamdulillah. Hanya kurang tiga jam sahaja hasil perbincangan dan kegiatan transfer duit berlaku, 4 keping tiket KLIA-Perth telah berjaya dimiliki.

Aku, Shazwan, Firdaus dan Afiq.

Aku menetap di KL. Daus menetap di Shah Alam. Afiq menetap di Cheras dan Shazwan menetap di Johor. Beberapa minggu sebelum kami berangkat barulah kami adakan meeting untuk merangka ittinerari penuh pengembaraan kami. Bertempat di salah sebuah restoran ala hipster di sekitar Cheras, tanpa Daus kami teruskan misi merangka tentatif penuh perjalanan termasuk kos sepanjang kami berada di Perth nanti.

tentatif awal perancangan kami. hasil diskusi kami bertiga. aku wan dan afiq.

Pertemuan kami berempat untuk pertama kali ialah di KLIA pada 12th Mei iaitu hari keberangkatan kami ke Perth Australia. Sebenarnya sepanjang beberapa bulan sebelumnya, masing-masing dah berkongsi link-link dan research berkaitan pantang-larang dan barang-barang terlarang yang selalunya ditahan di imigresen Perth Airport. Dan Perth juga merupakan salah sebuah negara yang sangat strict menapis imigran-imigran yang nak memasuki negera mereka. Ketibaan kami di sana disambut oleh seekor anjing besar yang dilepaskan dalam keadaan kami diarahkan untuk beratur dan memegang beg di sisi memasing. Anjing tersebut akan bertindak menghidu setiap beg atau bagasi yang dipegang oleh setiap orang untuk menghidu barang-barang yang terlarang. Tambahan juga, ada diceritakan di dalam blog-blog traveler yang mana jika kedatangan kita ke negara tersebut tak dinyatakan bersama tarikh untuk kita berangkat pulang ke negera asal, pihak imigresen akan menarik kita ke kaunter khas untuk disoal siasat. Sebab telah banyak kes-kes yang berlaku terutama berkaitan orang-orang asing yang masuk ke sini untuk bekerja sebagai pemetik anggur secara haram. Selagi kita tak punyai VISA kerja yang sah, maka kita tetap dianggap Pendatang Haram.

perut dah berkeroncong, masa ada kurang setengah jam dari gate tutup. memang rushing gila makan di Old Town KLIA2. stress rasa bila makan tak ikhlas ni. haha.

Sebelum aku mula bercerita mengenai tempat-tempat tarikan yang telah menjadi pilihan kami di sana, suka untuk aku kongsikan beberapa persiapan kami sebelum jejakkan kaki di sana.

1) VISA

Visa sebenarnya telahpun kami putuskan untuk menyerahkan kepada Afiq untuk uruskan. Apa yang kami perlu buat hanyalah transfer RM20 ke akaun beliau dan send gambar muka depan passport masing-masing ke whatsapp group. Beberapa minggu selepas itu alhamdulillah Visa telahpun selamat dikeluarkan oleh pihak imigresen Australia. Tempoh sah laku Visa ini ialah selama setahun. Bermakna, dalam setahun ini kami tak perlu nak apply Visa jika berhajat ke sana untuk kali kedua.



2) KERETA SEWA

Al-maklum Australia adalah sebuah negara yang besar. Dipecahkan kepada 5 bahagian, Western Australia (WA), Northern Territory (NT), South Australia (SA), Queensland dan New South Wales (NSW). Dalam 5 bahagian besar ini terletaknya beberapa major cities yang selalu dijadikan tarikan pelancong seperti Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth dan Adelaide. Perth pula terletak di dalam wilayah WA. Dan pengembaraan kami bukan hanya tertumpu dalam kawasan Perth sahaja. Kami merancang untuk melawat di kota dan tempat-tempat tarikan di sepanjang pesisiran pantai WA. Atas sebab itu kenderaan sangat memainkan peranan yang penting dalam memenuhi tuntutan lokasi tarikan yang telah dipersetujui dan juga untuk merancang masa perjalanan supaya sempat untuk kami melawat dalam jangka masa yang telah ditetapkan.

Maka atas nasihat dan cadangan dari sahabat kami yang bekerja di Perth, kami telah menempah kereta sewa secara online di Aries Car Rental (ACR). ACR merupakan salah sebuah syarikat kereta sewa yang terkenal di Malaysia kini telah melebarkan sayap bisnesnya hingga ke Perth. Sangat kagum! Melihat ada juga kelibat anak Malaysia yang berjaya mengembangkan bisnes mereka di tanah seberang. Kereta yang dipilih ialah Hyundai Accent Hatch Auto dengan harga AUD131 untuk 3 hari sewaan.



3) BARANG-BARANG YANG NAK DIBAWA

Beberapa minggu sebelum kami berangkat, banyak juga laman sesawang yang kami lawati untuk mengenal pasti jenis-jenis barang yang dapat melepasi imigresen di Airport Perth. Al-maklum, first time jejakkan kaki di sana. Dengar pulak ura-ura imigresen NZ dan Australia merupakan antara yang paling strict di dunia. Yeke? Haha. Berikut adalah hasil research kami yang ala kadar (sumber klik SINI):

Makanan yang BOLEH dibawa :
- Mee segera seperti Maggi/Mamee/Bubur Nasi yang berperisa ayam, kari, vegetarian dsb.
- Ikan sardin/tuna dalam tin
- Rencah sambal tumis, kari ayam, kuah kacang seperti jenama Brahims, Aliff dsb (kecuali yang ada bunga cengkih)
- kiub ayam, tomyam especially jenama Maggi (jenama ni amat femes kat sana)
- ikan bilis (dipaketkan di kilang seperti beli kat Tesco ataupun Giant)
- beras, bihun, spageti dan lain-lain yang tidak mempunyai unsur-unsur terlarang seperti telur
- Nescafe / tea 3-in-1 (yang ni aku baru tau sebab takde susu, hanya guna non-dairy creamer)
- Susu formula untuk bayi ataupun anak-anak kecil
- ubat-ubatan yang dinasihat/dibenarkan (prescribed by) oleh doktor. Panadol atau balm boleh bawak
- rempah ratus yang berbentuk serbuk dipaket/dibeli di Tesco ataupun Giant

Makanan yang TIDAK BOLEH dibawa :
- serunding daging/ayam
- bahan makanan yang mengandugi telur
- hasil tenusu seperti susu, cheese, mayonis dsb
- minuman/makanan yang mengandungi coklat ataupun susu (Milo 3-in-1)
- buah-buahan
- rempah ratus yang berbentuk bijik seperti bunga cengkih, lada hitam yang masih belom dikisar
- daging, ayam mentah ataupun makanan yang berunsurkan bahan-bahan ini

Maka sebagai langkah berjaga-jaga, seusai tiba saja di airport sebelum kami berlepas dari KLIA, kami kumpulkan semua bekalan makanan kami dalam satu luggage dan siap senaraikan satu persatu supaya mudah untuk ditunjukkan kepada pihak imigresen Perth bila ditahan nanti.

Afiq yang tengah semangat mencatit semua senarai barang-barang dalam luggage

Tak lupa juga untuk semua toiletries dan barang-barang berasaskan liquid dan gas wajib disumbat ke dalam luggage untuk di check in. Sebab barang-barang tersebut tak lepas untuk di bawa masuk ke cabin. Pernah ada pengalaman beli deodorant spray baru di airport sebelum berangkat ke Korea tempoh hari. Punyalah semangat beli baru dan bila nak melepasi scanner tak lepas. Terpaksa 'hadiah'kan kepada pihak imigresen tu. Sekali tengok dalam box dorang, banyak betul barang-barang terlarang yang terkumpul. Haha.

So far untuk persediaan sebelum kami berangkat, hanya tiga point ini saja yang kami titik beratkan selain dari penetapan lokasi-lokasi tumpuan semasa di Perth. Untuk coretan penuh berkaitan detik-detik kami berada di sana insyaAllah akan diceritakan di dalam post seterusnya. Moga aku terus istiqamah memerah otak untuk diterjemahkan dalam bentuk penulisan di laman ini. Amin.

Wallahualam.

..To be continued..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...