Wednesday, 21 May 2014

Sambil menyelam minum air!


Assalamualaikum.

Lokasi semasa : Hotel BEAUFORD (Beautiful-Unique-Affordable) at Melaka.
(AMARAN!..Bahasa ROJAK. Mohon beredar kalau tak tahan membacanya. And of course my grammar was really not that good...) 



Alhamdulillah. Selesai jugak sesi interview bersama HONDA Malaysia Sdn Bhd tadi untuk merebut position Engineer for Production Planing and Control Dvision under Material Department. The first faced interview experienced by me for job seeking purpose. Seriously quite nervous and the question was not as expected. But Im really grateful they were not asking any technical-related topic. 

To tell you briefly about my first experience attending formal interview, I would say that it was really awesome! In the sense that the interviewers were not asking questions formally, I mean as such that they were not follow any procedure or any guideline or what so ever to ask questions to the candidates. They were really sporting. They always remind me not to be too nervous and stay cool while answering the question. And the best part was that when the interviewer came out with one question asking me "Kenapa pilih HONDA?" The first thing came across my mind was that, "boleh ke cakap melayu nih?" Haha. It was really awkward at the moment when I suddenly ask directly to the interviewer sound like "boleh ke cakap melayu?" I mean directly ask them. It was like tak profesional langsung. Haha. But then, one of the interviewer named En. Taufiq suddenly told me "takde masalah cakap melayu. Our mother tonque language. Kita nak cakap dengan orang atasan pun nanti kene dalam bahasa melayu kalau formal.. and bla bla bla.." From the moment he told me that, I feel like alhamdulillahh. Haha. Barulah kemain lantang lagi aku bersuara keluarkan pendapat. That was my first time attending that so called formal interview. Even I have to compete with 4 others candidates to fight for that position and to let you know that two of them were currently an engineer from other's private company. They took a day leave purposely to attend this interview. And when I asked them why are they applying for other position in others company, they just said that they want to experience different work surrounding and circumctances. After quite some time mingling around with them discussing about their current working experience, I felt that wauu! camtu rupanya rasa kerja sebagai Engineer. Everybody might want to become engineer but not everybody might able to faced the difficulties of becoming one. From that moment, I have set my mind and my mission of becoming engineer regardless of what obstacles and difficulties that I might experience and face in the future. InsyaALLAH hope you guys could pray for me achieving my goal in my future career.


Then, despite of coming to Melaka purposely for HONDA interview, my family has also plan a short vacation after Im done with my interview. I was really like "habislah fokus untuk interview aku.. mesti duk fokus nak holiday je.. haha.." but somehow it turns out well. I mean Im able to focus on my interview and I would say I really satisfied of what I have presented to them and now Im on my short family vacation at Melaka. Yes. Some might say that "ape yg ada kat Melaka pun? bosann.. haha" For me the togetherness is the most important part. Its not easy to gather our family members espcially me with my sister spending time together in a vacation trip like this. Alhamdulillah, so far we have managed to spend time together. Now I am writing while lying my body on my bed facing laptop writing this post at Hotel Beauford, Melaka. This hotel is quite reasonable for me. We managed to get family room where we just have to pay RM280 per night. 2 rooms (1 king-size bed+ 2 supersingle-size bed), a living room and a toilet. complete with all normal hotel stuffs but without fridge and dapur. Hmm. And that is so not cool. Haha. InsyaAllah will be writing my full interview session at HONDA in the future post. Just to help those who will experience them in the future. Till then.






Wallahualam.

Saturday, 17 May 2014

Bila Hati Memujuk...

Assalamualaikum.

Asal aku mengadap laptop menaip papan kekunciku untuk berblogging mesti rasa macam takde mood. Dalam hati cakap "Ahh... malaslah nak blogging.. asal blogging je mesti kuar benda-benda yang negatif..". Seriusly speaking, ni boleh kata kali ke berapa puluh dah hati nuraniku memujuk empunya tangan dan minda untuk menulis kembali. Bukan tak nak tulis tapi as I mention earlier. Setiap yang mengalir dalam diri ni mesti semua benda yang menyedihkan. Benda yang negatif. Aku tak tahu sebab ape. Mungkin lagi dekat nak grad, lagi sayu hati ni. Nak meninggalkan dunia belajarku, dunia mahasiswaku, dunia silatku rasa macam sayang sangat. Dunia yang banyak mengajar aku erti kehidupan. Mengajar aku bersahabat. Mengajar aku memacam. Selalu terdetik bila dah habis belajar mesti tak dapat nak lepak rileks2 kat bilik goyang kaki online macam sekarang ni. Heh. Tegur kawan sana sini ajak lepak keluar sama sama. Nak kumpulkan balik kawan-kawan buat trip pergi memana. Maklumlah, bukan semuanya duduk kat dalam Selangor. Graduatenya mereka maka bertebaranlah bekas2 mahasiswa IIUM ke seluruh Malaysia.

Kan aku dah cakap. Asal menulis mesti ada bunyi sedih. Haha. Let it flow. Biarkan ianya mengalir. Kalau boleh biarkan ia mengalir jejauh. Tak nak dah rasa macam tu. Benci jugak kalau hati ni asyik memikirkan masa depan terlampau sangat. Dah macam salah seorang watak dlm cerita 3 idiot yang selalu susah hati asyik fikir masa depan jer. Haha.

Sekarang approximately genap sebulan dari sekarang akan melangkah keluar dari UIA as Graduan Engineering. Dalam sebulan ni jugak masih berbakikan satu projek Computational Fluid Dynamic, 4 paper Final Exam dan Final Year Project report submission dan presentation. Waa! Rasa macam sempat tak sempat je settlekan semua ni. Lagi2 FYP ku yang aku rasa agak problem sikit. Harap dapat settlekan sebelum mula final exam. I mean the simulation. Got stuck with the software. Huhu.

SUKMA. Sedar tak sedar minggu depan dah SUKMA Perlis. Adik2 ku dari SMKSP ada yang berpeluang join under team Selangor. Lama jugak tak jenguk mereka. Tak jenguk training silat seni Selangor. Entah macam mana lah agaknya mereka training. Mesti dah gempak dah sekarang. Itulah yanng diharapkan. Moga semua atlit Selangor dapat pulang berkalungkan medal EMAS di leher masing2. Goodluck to them. Maaf tak dapat bersama.

KERJA. Baru jer balik dari Career Fair kat KLCC. Sejak melangkah ke final year ni makin rajin pulak pergi Career and Job Fair. Haha. Maklumlah, lepas habis belajar nanti tak nak duduk rumah goyang kaki sementara tunggu kerja. Better apply awal2, at least dah habis belajar nanti ade satu dua resume yang diterima untuk dipanggil interview. InsyaALLAH. Dan hajat dihati pulak nak cari kerja yang bersangkutan dengan bidang yang akan aku plan nak buat Master nanti. Experience kerja bidang tu dulu baru mudah nak apply masa buat Master nanti. Tambah pulak parent aku sangat supportive bila anak2 die nak sambung Master. Haha..

MASTER. Nak sambung ke tak? Nak sambung ke tak? Awat MARA ni lewat sangat keluarkan result Psychometric Test dan Interview ni! Haha. Macam-macam main dalam fikiran. Itulah aku! Selalu sangat berfikir. Buat kawan2, sebenar over thinking ni pun buruk padahnya. Haha. Memang sangat berhajat untuk sambung Master luar negara. Nak merasa menuntut di tanah seberang. Adapt with their culture and surrounding. Offer letter dah berduyun sampai ke mailbox rumah. Sekarang ni depend on MARA jer. One step closer to reach my target and my dream. Kalau lulus MARA, maka confirmlah aku untuk ke sana. Tapi kalau tidak, auzzubillah. Ya Allah, jika ini yang terbaik buatku, Engkau permudahkanlah. Amiinnn.

Insyallah setakat ni celoteh malam ni. Malam minggu yang sunyi. Maklumlah, revision week dah start. Library bakal dipenuhi dengan student2 untuk berstudy group. Yang rumah dekat pulak akan balik ke rumah dan bila dekat exam baru muncul kat mahallah. Mana tak sunyi nyaa. Haha.

Kekadang, masa yang dapat mengubati hati yang terluka. Walau ianya berjaya diubati tapi percayalah kesannya akan tetap kekal sampai bila2. Ya Allah, kau tabahkanlah hatiku dalam menempuhi hari2 mendatang. Amin.

Goodluckk guys!! Kita kasi mak bapak kita bangga sikitt. Kasi 4 flat pun dah ok.. :P

Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...