Saturday, 17 May 2014

Bila Hati Memujuk...

Assalamualaikum.

Asal aku mengadap laptop menaip papan kekunciku untuk berblogging mesti rasa macam takde mood. Dalam hati cakap "Ahh... malaslah nak blogging.. asal blogging je mesti kuar benda-benda yang negatif..". Seriusly speaking, ni boleh kata kali ke berapa puluh dah hati nuraniku memujuk empunya tangan dan minda untuk menulis kembali. Bukan tak nak tulis tapi as I mention earlier. Setiap yang mengalir dalam diri ni mesti semua benda yang menyedihkan. Benda yang negatif. Aku tak tahu sebab ape. Mungkin lagi dekat nak grad, lagi sayu hati ni. Nak meninggalkan dunia belajarku, dunia mahasiswaku, dunia silatku rasa macam sayang sangat. Dunia yang banyak mengajar aku erti kehidupan. Mengajar aku bersahabat. Mengajar aku memacam. Selalu terdetik bila dah habis belajar mesti tak dapat nak lepak rileks2 kat bilik goyang kaki online macam sekarang ni. Heh. Tegur kawan sana sini ajak lepak keluar sama sama. Nak kumpulkan balik kawan-kawan buat trip pergi memana. Maklumlah, bukan semuanya duduk kat dalam Selangor. Graduatenya mereka maka bertebaranlah bekas2 mahasiswa IIUM ke seluruh Malaysia.

Kan aku dah cakap. Asal menulis mesti ada bunyi sedih. Haha. Let it flow. Biarkan ianya mengalir. Kalau boleh biarkan ia mengalir jejauh. Tak nak dah rasa macam tu. Benci jugak kalau hati ni asyik memikirkan masa depan terlampau sangat. Dah macam salah seorang watak dlm cerita 3 idiot yang selalu susah hati asyik fikir masa depan jer. Haha.

Sekarang approximately genap sebulan dari sekarang akan melangkah keluar dari UIA as Graduan Engineering. Dalam sebulan ni jugak masih berbakikan satu projek Computational Fluid Dynamic, 4 paper Final Exam dan Final Year Project report submission dan presentation. Waa! Rasa macam sempat tak sempat je settlekan semua ni. Lagi2 FYP ku yang aku rasa agak problem sikit. Harap dapat settlekan sebelum mula final exam. I mean the simulation. Got stuck with the software. Huhu.

SUKMA. Sedar tak sedar minggu depan dah SUKMA Perlis. Adik2 ku dari SMKSP ada yang berpeluang join under team Selangor. Lama jugak tak jenguk mereka. Tak jenguk training silat seni Selangor. Entah macam mana lah agaknya mereka training. Mesti dah gempak dah sekarang. Itulah yanng diharapkan. Moga semua atlit Selangor dapat pulang berkalungkan medal EMAS di leher masing2. Goodluck to them. Maaf tak dapat bersama.

KERJA. Baru jer balik dari Career Fair kat KLCC. Sejak melangkah ke final year ni makin rajin pulak pergi Career and Job Fair. Haha. Maklumlah, lepas habis belajar nanti tak nak duduk rumah goyang kaki sementara tunggu kerja. Better apply awal2, at least dah habis belajar nanti ade satu dua resume yang diterima untuk dipanggil interview. InsyaALLAH. Dan hajat dihati pulak nak cari kerja yang bersangkutan dengan bidang yang akan aku plan nak buat Master nanti. Experience kerja bidang tu dulu baru mudah nak apply masa buat Master nanti. Tambah pulak parent aku sangat supportive bila anak2 die nak sambung Master. Haha..

MASTER. Nak sambung ke tak? Nak sambung ke tak? Awat MARA ni lewat sangat keluarkan result Psychometric Test dan Interview ni! Haha. Macam-macam main dalam fikiran. Itulah aku! Selalu sangat berfikir. Buat kawan2, sebenar over thinking ni pun buruk padahnya. Haha. Memang sangat berhajat untuk sambung Master luar negara. Nak merasa menuntut di tanah seberang. Adapt with their culture and surrounding. Offer letter dah berduyun sampai ke mailbox rumah. Sekarang ni depend on MARA jer. One step closer to reach my target and my dream. Kalau lulus MARA, maka confirmlah aku untuk ke sana. Tapi kalau tidak, auzzubillah. Ya Allah, jika ini yang terbaik buatku, Engkau permudahkanlah. Amiinnn.

Insyallah setakat ni celoteh malam ni. Malam minggu yang sunyi. Maklumlah, revision week dah start. Library bakal dipenuhi dengan student2 untuk berstudy group. Yang rumah dekat pulak akan balik ke rumah dan bila dekat exam baru muncul kat mahallah. Mana tak sunyi nyaa. Haha.

Kekadang, masa yang dapat mengubati hati yang terluka. Walau ianya berjaya diubati tapi percayalah kesannya akan tetap kekal sampai bila2. Ya Allah, kau tabahkanlah hatiku dalam menempuhi hari2 mendatang. Amin.

Goodluckk guys!! Kita kasi mak bapak kita bangga sikitt. Kasi 4 flat pun dah ok.. :P

Wallahualam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...