Tuesday, 27 July 2010

Lame Tak On9


Assalamualaikum.

Alhamdulillah.
Dapat jugak aku online setelah hampir seminggu menghadapi masalah connection internet wifi uia nih. Tension giler. Ni pun aku pinjam broadband member bilik. Thanks to him.

Takde ape yg terlintas kat kepale otak aku sekarang ni. Maklumlah, kebetulan jer malam ni leh online. Huhu. So, just aku agak bosan sikit duk bilik tak leh online. Kalo dulu tiap ari aku online untuk mengubati rasa bosan. Tapi sekarang ni nak online pun tak leh. Tahap kebosanan aku bile mase takde kelas tu kian memuncak sampai satu tahap selalu kuar jejalan.

..gambar hiasan..

Tapi bile tengok balek aku rase ada baik buruk nyer kalo tak leh online selalu. Huhu. Antaranyer...

Kebaikan :-
-Boleh tumpu lebih kepada study topik2 yg susah/tertinggal mase lecture.
-Takde leka dan membazir masa dengan mengadap laptop yg sepatutnye leh gune untuk ibadah.

Keburukan :-
-Susah dapat updated news. e.g: Berita Harian etc.
-Nak cari maklumat utk assignment online tak dapat.
-gian nak blogging and facebooking.

Banyak lagi kot. Tapi ni jer yg leh kuar wat mase ni. Huhu. Just nak tunjukkan yg betapa pentingnye internet zaman sekarang ni. Ade jugak manusia yg tak leh idop kalo takde internet sekarang ni.

Rasenye setakat ni jer dulu. Dah lewat pulak. Nak tido dulu. Esok ade kelas. Takot bangun lewat lak. Cau dulu. Salam.

p/s: harap2 connection wifi uia utk laptop aku nih kembali pulih seperti biase. Amin~

Wednesday, 21 July 2010

Attention

Assalamualaikum.


Perhatian!!!
Utk semua umat islam diluar sane yg ade komputer. Tak kesahlah desktop or notebook.


‎1. Buka komputer anda
2. Go to My computer
3. Click Windows (C:\
4. Click Program Files
5. Click Microsoft Office
6. Click Media
7. Open CAGCAT10
8. Cari gambar bernama J0285926


Korang akan jumper gambar bendera rejim zionis israel lengkap di belakang 9 batang lilin. Cepat2 DELETE gambar tersebut. Ia dipercayai ada disemua PC & laptop diseluruh dunia.


..gambar yg dimaksudkan..


Kalo kite tengok macam2 rejim zionis lakukan utk menjatuhkan Islam. Termasuk meluaskan pengaruhnye secara terang2an (peperangan di Palestin) mahupun secara senyap (seperti cth diatas).


Adakah kite sedar keadaan saudara2 kite di Palestin yg sedang habis2an berjuang demi menegakkan Islam. Ape yg kite tengah buat sekarang ni? Pernahkah kite sumbangkn sesuatu utk kejayaan mereka disana?


Kite baru jer melepasi salah satu agenda zionis yakni 'World Cup' yg telah byk mengaburi mata umat islam tentang isu penaklukan Palestin oleh rejim zionis. Dan kite tak tahu ape lagi yg bakal mereka lakukan lepas ni.


So, kat sini aku berseru kepada semua umat islam utk sentiasa menadah tangan mendoakan kejayaan saudara2 kite di Palestin dan kejayaan Islam dalam setiap solat fardu yg kite tunaikan. Sekadar peringatan utk kite bersame. Wallahualam.

Simptom Nak Sibuk


Assalamualaikum.

Alhamdulillah dah genap 2 minggu aku belajar kat UIA Gombak nih. Baru 2 minggu pun nak kecoh kan. Haha.

Sekarang ni aku dah mule ade simptom2 nak busy belajar. Mane tak nye baru seminggu setengah belajar dah ade quiz untuk subjek Electric Circuit esok. Adoyai~ ready ker aku ni. Huhu. Pastu dah kene mule wat assignment utk 2 subjek lagi iaitu UNGS ngan Statics.

Agak culture shock jugak aku belajar kat sini. Bayangkan kene wat assignment utk topic yang belum belajar ag. Huhu. Tapi nak wat cam ner, itulah UNIVERSITI. Bak kata sorang member aku dulu, kalo kat universiti ni kebanyakan lecturer tak mengajar pun, student jer yg ajar (presentation). Keje lecturer bg markah and soklan. Tapi tak semua subjek ade presentation contohnyer subjek calculus yg kene byk buat soklan exercise bebanyak sampai paham.

Then, kesibukan aku semakin menyerlah lagi dengan jadual aku yg agak pack. Sem ni aku amek 16.5 credit hour. Byk gak. Kalo kat matrik dulu paling byk pun aku rase dalam 13-14 credit hour jer. Huhu.

..Confirmation Slip..list semua subjek yg aku amek sem ni..Huhu..

..jadual aku utk sem 1 10/11..

Harap2 aku dapat manage mase aku sebaiknyer. Dapat bahagi mase utk belajar, berehat n bersilat. Sekadar perkongsian tentang keadaan yg aku ngah hadapi skrg ni. Wallahualam.

Monday, 19 July 2010

Celoteh Pagi

Assalamualaikum.

Selamat Pagi Semua!!!
Pagi ni kelas aku mule pukul 1130 pg. So, lepas solat subuh aku bace mathurat then terus mengadap laptop start surfing. Ngah bosan2 surf internet, usha la jap blog aku sendiri. Huhu. Pastu, barulah aku sedar...

...lame jugak aku tak mengupdate blog templates aku nih. Padan la rase cam boring jer bile tengok page aku sendiri. Haha. Kalo penulis nyer pun dah bosan apatah lagi pembaca nyer. Betol tak? Hehe. Tapi aku tak harap sesape bace pun blog aku ni atau dengan kate laen 'MyStory' yakni name blog aku sekarang ni. Sebab cam aku kate dulu semua penulisan aku kat 'MyStory' ni hanya berkisarkan kehidupan aku yg didokumentasikan bagi mengenang balek detik2 pahit manis sepanjang aku bergelar khalifah di atas muka bumi ni. Hehe. Poyo lak ayat aku.

..Header Dulu..

..Header Sekarang..

Tapi aku maseh tak puas hati ngan aku nyer header sebab rase cam tak attract. Yer la, takde idea la katekan. Mungkin header kali ni utk sementara waktu jer sebelum aku mengeluarkan header yg terbaru nnt. Name blog ni pun aku maen hentam jer ape yg ade dalam kepala otak aku sekarang ni. maklumlah, orang ngantok tapi dipakse menulis. Hehe. Tapi aku tak di pakse cume aku terasa tercabar tengok page/blog sahabat2 yg cantik2 and gempak2. Huhu.

Ok la. Malas aku nak berceloteh pepanjang. Setakat ni jer dulu. Wallahu'alam.

Saturday, 17 July 2010

Kenduri Cikgu Selamat


Assalamualaikum.
(..First tyme datang rumah Cikgu Selamat..famous jugak Cikgu yer..Hehe..)

Fuh~ letih dibadanku masih terasa berikutan jemputan yg aku bersama beberapa sahabat2 gayong hadiri semalam.

Sebenarnye semalam aku, adek aku, Fakhruddin, Khairi, Haziq, Nazri, Zul, Shah dan Shukri telah mendapat jemputan untuk menghadiri satu kenduri doa selamat dan hari lahir kepada Gurulatih Silat Gayong UIA PJ, Encik Selamat bin Haji Mat Raji di Padang Jawa, Shah Alam. Secara rasminye Cikgu Selamat dan masuk 60 Tahun semalam. Hehe. Tapi masih kelihatan bertenaga dan sihat wal afiat, alhamdulillah.

Mule2 rancang kene kumpul kat Masjid Kolej Islam Malaya (Masjid sebelah UIA PJ) jam 530 ptg sebab kenduri tu mule dalam lepas maghrib. So, takot sampai lewat kitorang pun plan bertolak awal.

Kami bertolak kesana dengan menaiki 2 kereta iaitu kereta satria merah a.k.a Ferrari (Aku) dan Viva Hitam milik Khairi.

Kereta Proton Satria
Pemandu Kehormat : Nazrul Azam
Penumpang : Nazrul Arif, Haziq Ayob, Shukri

Kereta Perodua Viva
Pemandu Kehormat : Khairi Shaharuddin
Penumpang : Shah, Nazri, Zul, Fakar

Tapi, disebabkan ade berlaku sedikit masalah teknikal yg tak dpt dielakkan, Khairi dan beberapa penumpangnye terpakse menunggu kedatangan aku, adek aku ngan Shukri yg memakan masa lebih kurang sejam di masjid tersebut. Hehe. Sorry. Ngee~

Sampai jer kat masjid tu, kitorang semua terus bertolak pergi Shah Alam ikut laluan Federal Highway yg memakan tol sebanyak RM1.10. Tapi sebelum melepasi tol tu kitorang semua sembahyang maghrib kat stesyen minyak SHELL.

Keadaan trafik pada ketika itu agak kritikal dan membengangkan. Lagi2 mase ngah line up nak bayar tol. Bapak panjang kene line up pastu sedap2 jer hati kereta yg potong dari belakang then cucuk masuk line yg aku beratur bila dah dekat2 ngan tol. Huhu. Cam hampes. Bengang betol aku ngan dorang. Pentingkan diri.

Bila dah lepas tol tu keadaan trafik kembali normal hingga tiba di Padang Jawa. Alhamdulillah selamat sampai dalam lebih kurang jam 9 lebih. Masa kitorang sampai bacaan doa selamat dah nak habes. Kitorang pun dengan muka tak malunyer terus duduk mengamiinkan doa.

..gelagat Cikgu Selamat ketika sedang ghairah menceritakan kisahnya masa beliau mude2 dulu..

Sejurus selepas selesai doa selamat, sesi jamuan diadakan. Sedap jugak menu hidangan malam tu. Hehe. Then ade sedikit 'borak-borak' mengenai pengalaman cikgu bersilat dulu ngan diselit cerita2 mase cikgu berpolitik dulu. Banyak jugak anugerah yg cikgu dapat mase die mude2 dulu. Penuh satu almari kaca dengan semua anugerah n barang2 gayong seperti keris, tanjak, pending dan macam2 lagi.

..almari kaca yg penuh dengan anugerah yg beliau terima sepanjang penglibatannye dalam gayong sejak tahun 70-an..

..sempat bergambar mase ngah tak ramai orang dalam rumah..haha..

..bergambar sebelum pulang..credit tu menantu Cikgu yg sudi tangkapkan gambar utk kitorang..

Bertolak pulang dalam jam 1045mlm. Tu pun naseb baek aku menebalkan muka memintak kebenaran utk beransur pulang. Kalo tak confirm sampai 2-3 pagi 'berborak'. Haha.

Sampai UIA PJ lebih kurang jam 11mlm. Huhu. Hantar Haziq dan terus bertolak pulang ke Gombak.

Setakat ni jer penulisan kali ini.
Akhir kata, SELAMAT HARI JADI EN. SELAMAT!!!! SEMOGA DIPANJANGKAN UMUR. Amiin.

p/s: Untuk pengetahuan, nama jalan di kawasan perumahan Cikgu Selamat, iaitu Jalan Mat Raji adalah bersempena dengan nama Ayah beliau yg merupakan salah seorang dari 5 orang yg mule2 menerokai kawasan tersebut suatu masa dahulu.

Tuesday, 13 July 2010

New Life at IIUM Gombak

Assalamualaikum.
(..Alhamdulillah, makbul jugak hajat aku utk bergelar Mahasiswa UIAM..)

Fuh~ akhirnye berpeluang jugak aku nak mencoretkan sikit pasal kehidupan baru sebagai mahasiswa UIAM. Kalo dulu mase asasi uia, kalo nak pegi kelas kene pakai baju kemeja ngan seluar slack, tak boleh bawak keta or moto, n everything but now in this world of university as an IIUM student, skrang ni agak bebas sikit dari segi pemakaian dress code iaitu diberi kelonggaran utk pakai t-shirt kolar pegi kelas n dibenarkan bawak moto dalam kampus. Huhu. Sayangnye keta tak leh bawak lak utk first year student. Tapi aku tengok kat mahallah aku tuh ramai gak yg bawak. Siap ade BMW n Mercedes ag tuh. Tak leh bla betol. Tak sangka student2 kat UIA ni sume orang kaya.

Nak cakap sikit pasal mahallah aku pulak yg terletak 20 minit dari Kulliyyah aku. Bapak jauh. Sebab tuh la ramai student daring jerr bawak keta coz tak sanggup nak jalan jauh2 pegi kelas. Sampai kelas jer confirm berpeluh, tuh belum kire ag kelas tingkat 4 lak yg kene naek tangga sampai atas. Huhu. Tu jerlah yg jadi masalah aku sekarang ni. Tu pun naseb baek UIA ade sediakan shuttle bus pusing2 kat kawasan mahallah tuh. Tapi mase die tak tetap, so susah gak nak bajet dtg kelas on time. Harap2 mak bapak aku luluskan permohonan aku nak beli moto. Second hand pun jadilah.

Nak kate pasal bilik aku pulak memang puas giler. Maklumlah mahallah baru, takde org ag duduk kat sini sebelum ni. Dengan seni binanya yg agak cantik dan suasana yg agak convinient terletak di kawasan tanah tinggi. Huhu. Bilik aku tingkat 2. Takde lah tinggi sgt. Kire puas hati jugak lah. Ahli bilik yg semuanye alim2 dan pandai2 belaka n ex-roomate aku sebelum ni mase kat asasi uia dulu. Kirenye dah cope into one another lah. Dah paham perangai masing2 mcm maner. Kelas pun ade gak yg same, boleh lah gerak ke kelas waktu pagi sesame.

Then pasal course yg aku amek sem ni pulak. Huhu. Pening giler kepale aku mase mule2 time course registration. Dengan nak add n drop subjek pastu nak kene pastikan credit hour lebih dari 15 jam coz senang sikit kalo nak apply biasiswa or pinjaman nanti. Huhu.

0klah. setakat ni jer dulu yg aku dapat tulis buat mase ni. Insyallah aku akan update dari mase ke semasa. Wallahualam.

p/s: gambar akan diupload kemudian atas sebab kelembapan internet yg agak kritikal. Haha.

Sunday, 11 July 2010

Makan2 di Sabak Bernam


Assalamualaikum.

Sempat jugak aku meng'online'kan diri di heningan pagi yg
penuh syahdu. Sebenarnye aku baru habes solat subuh tadi
tetibe terasa nak tulis post pasal program yg aku hadiri
semalam.

Untuk makluman, Persekutuan Silat (PESAKA) Daerah Sabak
Bernam merupakan bapa angkat kepada kontinjen Pencak Silat
Negeri Selangor ketika SUKMA XIII di Melaka tempoh hari.
Oleh itu, semalam pihak PESAKA Daerah Sabak Bernam telah
mengadakan satu Majlis Makan Tengahari bersama atlet Pencak
Silat Kontinjen Selangor di Restoran Lembah Bernam. Program
ini sebenarnye telah dijanjikan oleh pihak PESAKA Daerah
Sabak Bernam ketika SUKMA yg lepas.

Mula2 dapat message kate kene kumpul kat MSN Seksyen 6 pukul
9 pg. AKu pun bajet perjalanan 1 jam, memulakan perjalanan
dari rumahku tepat jam 8 pg. Punyelah aku bwk laju nak kejar
mase sampai sane sebelum kul 9, tengok2 aku org kedua yg
datang pagi tuh. Cam hampes. Huhu. Mase sampai sane yg
kelihatan hanya Abg Zul yg gigih menunggu atlet2 yg lain.
Lame jugaklah nak tunggu bas. Dalam pukul 1100 pg baru bas
sampai. Rupe2nye dapat tahu yg bas Pejabat Daerah Sabak
Bernam tu mule bertolak dari sane pukul 9 pg. Hoho. Baek aku
dtg lewat jer pg tuh. Member aku yg dtg dari Sg. Besi pun
sempat tiba on time. Takpelah. Bende yg dah lepas biarkan ia
berlalu pergi. Hehe.

Yg dtg pagi tu antaranya :
Aku
Usop
Saiful
Fawwaz
Wan Rimau dan isterinya
Mak Bapak E-Boy
Abg Zul
Cikgu Sulleh
Azimah
Apiz
Hidayah
Wanie
Kak Azi

Yg len pulak ade yg ade exam dan kerja. Huhu. Memang
sambutan yg agak mengecewakan pada mule2. Tapi nak wat cam
ner. Mule2 rancang dekat 30 org join Majlis tu tapi yg dtg
tak sampai 20 org.

Yg terus pergi sane :
Fitrin dan keluarganya
Nurul
E-Boy

Sampai di Restoran Lembah Bernam dalam jam 1240pm. Transport
pergi ialah satu bas Pejabat Daerah Sabak Bernam (PDSB) dan
satu van 'Mini Alphad' bak kate driver die. Hehe. Yg naek
van tu hanya aku, saiful dan usop. Yg laen semua naek bas yg
ditengah perjalanannya telah mengalami kerosakan aircond
menyebabkan semua atlet mengalami kebahangan. Haha.
Sampai sane terus mule makan sementara menunggu Fitrin,
Nurul dan E-Boy tiba. Sedap jugaklah ade gulai Lemak Ayam
Kampung, Daging Rusa dan lain2. Huhu.

..ngah tunggu semua hidangan sampai...hehe..

..semua da kenyang..

..En. Sulleh sedang berucap..

Lepas beberapa minit, Fitrin, Nurul dan keluarga tiba. Ade
diselitkan satu slot penyampaian pingat kepada pemenang
pingat di SUKMA oleh Ibu dan Bapa mereka. Selepas tu
sementara menunggu E-Boy yg dijangka tiba agak lewat,
restoran ade sediakan karoake bg menghidupkan suasana.
Fawwaz ngan Wan Rimau yg terkenal dengan hobi karoake mereka
tanpa segan silu tampil kedepan. Haha. Yg laen semua dengar
jer lah.

..isteri mengalungkan medal kepada suami..

..emak mengalungkan medal kepada anaknya..

Sebaik saje Fitrin dan keluarganya nak beransur pulang, E-
Boy baru tiba. Die dijamu makan dan selepas tu terus
diadakan sesi menangkap gambar sebelum pulang.
Selamat tiba di MSN Seksyen 6 Shah Alam lebih kurg jam 630
ptg. Alhamdulillah. Bergegas solat asar dan terus bertolak
pulang ke kl.

..baru sampai setelah lame ditunggu...YDP Politeknik Shah Alam..


..wanie & E-Boy..

..E-Boy(Gold medalist) bersama Senior dan Gurulatih..

..Aku bersama En. Sulleh dan Faizul..

p/s: Setakat ni jer penulisan kali ini bagi menggambarkan program yg aku hadiri tempoh hari. Sekian. Wassalam.

Friday, 9 July 2010

AGM PSSGM UIA PJ 2010


Assalamualaikum.
(..Fuh~..tanggungjawabKu di UIA PJ selesai..)

Sebelum aku mencoretkan sedikit kisah mengenai Taaruf Week yg baru saje selesai ditutup rasmi semalam, aku terdetik utk menulis satu post khas mengenai Annual General Meeting PSSGM UIA PJ yg telah diadakan pada 28 Jun 2010 sejurus selepas membaca laman maya rasmi PSSGM UIA PJ sebentar td. Huhu.

..suasana Annual General Meeting dijalankan..kehadiran yg agak menggalakkan..

Mungkin ade yg tertanye kenape aku nak heboh2kan pasal PSSGM UIA PJ, padahal aku dah lame habes belajar kat CFS tu.

Sebenarnye aku masih terikat dengan tanggungjawab dan amanah memimpin PSSGM UIA PJ walaupun aku telah pun tamat belajar disana pada bulan Mac yg lalu. Kedatangan Annual General Meeting baru2 ini merupakan satu detik yakni penyerahan kuasa (tanggungjawab dan amanah) kepada barisan pimpinan Management Committee yg baru.

Dengan kate lain nyer tanggungjawab aku sebagai Presiden PSSGM UIA PJ yg telah aku sandang utk sesi 2009/2010 telah gugur secara rasminye tika aku mengistiharkan pembubaran Management Committee Sesi 2009/2010 pada pengakhiran ucapanku tempoh hari.

..ucapan Mantan Presiden PSSGM UIA PJ yg agak sempoi dan spontan..baru sampai kl dari perak..tak sempat nak buat skrip..haha..

********

Disini suka utk aku kongsikan sedikit nasihat yg mane seringkali aku ingatkan setiap masa pada pesilat2 PSSGM UIA PJ semasa di dalam gelanggang mahupun diluar.

1. Cuba ikhlaskan hati untuk turun gelanggang dan menuntut ilmu gayong sedalamnye dari Cikgu Selamat. Jgn jadikan quiz dan tutorial sebagai penyebab utama kite gagal untuk turun gelanggang kerana seperti yg selalu aku katekan, kalo ade quiz pada esoknye, tak salah kalo kamu semua turun latihan macam biase dan pulang awal bg membuat persiapan utk quiz pada keesokan harinye. Tak pernah ade dalam kalangan pembantu gurulatih mahupun gurulatih sendiri menghalang pesilat utk pulang awal atas sebab belajar. Sentiase meletakkan akademik di tangga yg pertama namun bertindaklah secara profesional.

2. Sentiasa niatkan diri kite untuk turun gelanggang menuntut ilmu kerana Allah. Kalo kite perhatikan setiap pergerakan kita dalam silat itu sendiri mengeluarkan bunyi 'ZAT' yakni zat Allah. Ia menunjukkan setiap ape yg kite lakukan sepanjang latihan merupakan satu wadah utk kite sentiase mengingati Allah.

3. Mengenai silibus gayong yg diguna pakai sepanjang latihan dijalankan, setelah diputuskan hasil perbincangan Gurulatih Cikgu Selamat dan pembantu2nya, silibus yg akan diguna pakai ialah silibus negeri Selangor iaitu dengan kate lain nyer silibus yg telah diluluskan oleh Pejabat Gayong Negeri Selangor dan Kebangsaan. Seperti pepatah "Dimana Bumi Di Pijak, Di Situ Langit Di Junjung". Kalo kite berada di Selangor, kite ikutlah silibus Selangor. Kalo kite berada di negeri lain, kite guna silibus lain. Tapi tak salah utk kite berkongsi ilmu dan bertukar2 pendapat dalam latihan kerana gayong itu bersaudara.

Aku rase setakat ni je kot pesanan dan nasihat dari aku sebagai kata2 terakhir dari mantan Presiden PSSGM UIA PJ.

*******

Aku tak bangga dengan jawatan ni.
Aku tak megah dengan jawatan ni.
Tapi yg aku takut ialah tanggungjawab yg aku pikul sepanjang menggalas jawatan ni.

Di kesempatan ini, aku nak memohon beribu kemaafan kepada semua anak2 gayong UIA PJ sekiranya aku gagal menjalankan tugas memimpin korg semua dengan baik. Kepada semua barisan management committee dibawah naunganku, aku ucapkan jutaan terima kasih dan syabas atas sumbangan dan pengorbanan korg semua. Kalo takde korg sapelah aku. Huhu.

Kepada Management Committee yg baru dilantik, jalankan lah tanggungjawab anda dengan penuh amanah dan ikhlas. Jadikanlah PSSGM UIA PJ sebgai satu platfom utk korg semua terus berjaya di mase akan dtg.

Kepada sahabat2 seperjuanganku, kalo ade kelapangan marilah kite same2 mengimarahkan gelanggang yg sama2 kite bangunkan satu ketika dulu.

Antara gambar2 yg sempat ditangkap oleh Jurukamera sepanjang Annual General Meeting dijalankan.

..kedatangan first year student yg berpusu-pusu mendaftar..

..ucapan Gurulatih Gelanggang, Cikgu Selamat yg kaye dengan ilmu2 gayong dan petua2 org lame..

..tengah khusyuk mendengar ucapan..haha..

..Ustaz Shapizan (Advisor) & Cikgu Selamat..

..penyerahan keris dan tanjak sebagai simbolik kepada penyerahan kuasa kepada management committee yg baru dilantik utk sesi 10/11..

..diiringi ke sedikit jamuan makan bersama VIP..

Setakat ini saje penulisan aku utk kali ini.
Akhir kalam dari aku, "Aku nak KUALITI bukan KUANTITI".
Wallahua'lam.

p/s: "Majulah Silat Untuk Gayong UIA PJ". Kalo bukan kite yg nak menerusi warisan mempertahankan diri bangsa melayu, siape lagi yg nak diharapkan. Huhu. Sekian.

Thursday, 8 July 2010

Silat VS Uia

Assalamualaikum.
(..bebananKu kian reda..Alhamdulillah..Huh~)

Satu daripada tanggungjawab dan bebanan aku terlepas sebaik sahaja Kejohanan Pencak Silat Sekolah-Sekolah Daerah Gombak (MSSD) selesai ditutup rasmi pada petang tadi jam lebih kurang 345 ptg di Dewan Sekolah SK Taman Melawati 1. Huhu.

..Buku Program untuk Taaruf Week IIUM Gombak Intake 2010..

Sebenarnye minggu ni merupakan minggu Suai Kenal atau lebih dikenali sebagai Taaruf Week untuk semua student new intake IIUM Gombak. Taaruf Week dijalankan selama seminggu tapi disebabkan aku ni terlibat secara tak langsung dalam Kejohanan Pencak Silat MSSD Gombak iaitu sebagai Coach Silat Seni specialize in Jurus Wajib kepada pesilat dari SMK Sg Pusu, aku telah diberi pelepasan selama 3 hari berkuatkuasa dari 6 hingga 9 Julai 2010. Namun ade jugak slot2 yg wajib aku hadiri seperti CCAC Briefing, Kulliyyah Briefing, FKT Test dan lain2.

..surat pelepasan yg dikeluarkan oleh pihak sekolah..dapat sign pengetua tu..Haha..Kecoh gilerz..LoLz..

..jadual taaruf week..yg di'highlight'kan tu ialah slot yg wajib dihadiri..kalo tak kene repeat taaruf week untuk intake baru tahun depan lak..Huhu..

..yg ni pulak exam slip utk Tilawah Test yg aku kene ambek Sabtu ni..huhu..cuak nyer..dah byk lupe pasal tajwid and everything..pray for my success..

Tapi untuk post kali ni aku mungkin akan coretkan mengenai Kejohanan Pencak Silat yg baru saja selesai lewat petang td.

Based on my own observation, performance semua peserta2 dari semua sekolah utk pertandingan kali ini tak meletup/gempak macam dulu. Aku pun tak tahu kenape, mungkin sebab tak cukup persediaan. Tapi aku tak salahkan dorg. Yang aku lagi bengang nyer dengan pihak penganjur yg bg aku tak bersedia langsung nak anjurkan pertandingan ni. Dengan juri nye datang tak menentu, pengurusan masa pertandingan yg agak teruk, dan macam2 lagilah. Maleh aku nak pikir pasal mende yg dah lepas.

Gambar-gambar yg sempat ditangkap semasa Pendekar dan Srikandi Sg Pusu sdg beraksi.

..Seni Tari Solo Putera Sekolah Rendah dari SK Sg Pusu..

..Tempur Putera Sekolah Rendah..Pesilat dari SK Sg Pusu..

..Jurus Wajib Putera SMK Sg Pusu tengah beraksi..

..Jurus Bebas Masal Puteri dari SMK Sg Pusu..

..Pesilat Olahraga SMK Sg Pusu, Azam (Merah) sedang berjuang ditengah gelanggang..

Pastu pasal pesilat2 sekolah aku pulak, alhamdulillah walaupun tak dapat mengaut gelaran johan keseluruhan tapi sekurang-kurangnye dapat mempertahankan satu kategori silat seni iaitu kategori Jurus Wajib yg mane merupakan satu-satunye kategori yg masih dipegang oleh SMK Sg Pusu sehingga ke arena kebangsaan 6 tahun berturut-turut. Tapi kami, barisan gurulatih masih agak kecewa dengan persembahan pesilat Jurus Wajib utk kejohanan kali ini kerana tak semantap semasa latihan sebelum ini. Huhu.

Untuk makluman, SMK Sg Pusu berjaya memungut 1 pingat emas, 3 pingat perak dan 3 pingat gangsa dalam kejohanan ini.

Emas :-
Jurus Wajib Putera

Perak :-
Seni Tari Solo Putera Menengah
Tempur Puteri Sekolah Menengah
Silat Olahraga Puteri kelas 2

Gangsa :-
Seni Tari Solo Puteri Menengah
Tempur Putera Menengah
Jurus Bebas Masal Puteri

Tapi malangnye, kejohanan peringkat kebangsaan yg sepatutnye akan diadakan di Sarawak, kemungkinan besar tak diadakan utk tahun ni atas sebab kekurangan bajet. Kejohanan peringkat negeri pulak masih dalam perbincangan. Huhu.

So, sekarang ni pulak aku dengar akan diadakan Pertandingan Open Kebangsaan untuk pilih pesilat untuk wakil Malaysia. Fuh~ macam best jer. Tapi malangnyer sekarang aku dah mule belajar balek. Mase pulak confirm padat dengan kelas dan tutorial nyer. Belum tambah lagi dengan aktiviti sampingan. Huhu. Aku harap aku boleh manage mase aku dengan sebaiknyer.

Aku rase sampai sini jer kot post kali ni. Sebagai satu wadah untuk aku luahkan dan berkongsi satu cerita tentang perjalanan hidup yg aku tempuhi untuk beberapa hari yg lepas. Wallahu'alam.

p/s: Dah lewat ni. Kene tido dulu. Esok dah nak berangkat ke UIA balek. Huhu. Cau dulu. Assalamualaikum.

Saturday, 3 July 2010

Trip to Perak '10

Assalamualaikum.
(..Satu Pelancongan yg banyak melakar Memori..Terima Kasih Sahabat Semua..)

Hari : Khamis - Isnin
Tarikh : 24/6 - 28/6
Lokasi : Perak Darul Ridzuan
Tema : Kehidupan Kampung
Kenderaan : Myvi (WPP 3133)

Objektif :-
Menghadiri Jemputan Majlis Kesyukuran Sahabatku, Fitrin.
Mengadakan Trip Untuk Release Tension dan Bersuka Ria.

Sahabat2 Yang Turut Serta Dalam Trip Ini :-
Rohaizat a.k.a Erix Rafael dari Kemaman, Terengganu
Fazrul a.k.a Bapak dari Chini, Pahang
Shahrul dan Fitrin dari Perak

Aktiviti Yang Kami Jalankan :-

Sabtu (26/6)

::Mendaki Bukit Larut a.k.a Maxwell Hill
Jarak pendakian bukit ni dari bawah untuk sampai ke puncak mencecah 10.3 km. Jauh tu. Kalo nak jalan kaki mendaki confirm takkan sampai atas. Maklumlah, stamina pun dah cam hampes. Haha. So, kitorang pun ambek keputusan nak naek trak sampai ke puncak. Bayangkan naek trak pun ambek mase 30 minit apatah lagi kalo jalan kaki. Tapi malangnye mase mule2 kitorang beli tiket tu dengan selambanye kitorang bayar untuk naiki trak daki bukit jer. Bajet turun bukit takde lah penat sangat. Tengok2 mase turun bukit '10.3 km'tu, tak sampai 2 km jer kaki dah lenguh and sengal2. Huhu. Naseb baek ade driver trak yg baek hati bagi tumpang kitorang turun dari bukit tu. Fuh~ Alhamdulillah.










::Bermandi-manda di Air Terjun a.k.a Burmese Pool
Tiba di Air Terjun terus menuju ke kedai berdekatan untuk beli makanan dan minuman sikit bagi menghilangkan kedahagaan dan kepenatan mendaki bukit pelancongan yg kedua tertinggi di Malaysia tu. Lame jugak aku tak mandi air terjun. Last tyme aku mandi tahun lepas kat Air Terjun Sekayu, Terengganu. Huhu. Best gaklah dengan suasana yang agak happening dengan gelak ketawa sahabat2 yg baru saje kenal tak sampai 3 hari tapi dah macam bertahun-tahun kenal. Huhu.






::Muzium Taiping
Terletak bersebelahan dengan Penjara Taiping. Takde ape yg best sangat kat dalam Muzium ni. Bagi aku standard macam muzium laen. Hehe. Maklumlah, aku ni dahlah tak minat sejarah. Haha. Tapi banyak jugaklah gambar yang kitorang tangkap kat dalam muzium tu.






Sg. Kg Changkat Ning
Aktiviti untuk slot ni merupakan aktiviti yang first tyme aku buat dalam sejarah hidup aku. Haha. Aktiviti nyer ialah mengutip Siput Sedut. Yang agak kelakarnye, aku dahlah sebelum tu langsung tak tahu bentuk Siput Sedut, belum lagi nak pergi kutip bende tu kat sungai. Haha. Maklumlah, orang KL la katekan. Mane penah merasa kutip Siput Sedut kat sungai. Lepas penat diterangkan tentang kaedah mengutip Siput Sedut dan lokasi yang sering dijadikan port berkumpul untuk makhluk Allah (Siput Sedut) tu oleh sahabatku Fitrin, aku pun memulakan langkahku dengan penuh ghairah. Haha. Takleh bla ayat aku.:P Hasil usaha yang mantap dan semangat yang jitu, alhamdulillah, aku berjaya jugak mengutip beberapa Siput Sedut petang tu.









::Zoo Taiping (Zoo Terbesar di Malaysia)
Untuk slot malamnye pulak, kitorang plan pergi Night Safari kat Zoo Taiping. Gempak tak name nyer? Bunyi jer macam gempak padahal cam hampeh. Binatang pun tak semua jelas dilihat. Aku bajet dorang adelah jugak terangkan satu kawasan setiap binatang dengan spotlight. Kirenye bagi jelaskan sikit pelancong2 nak tengok depa. Tapi, majoritynye dorang biar dalam gelap. Adoyai~ tension giler. Nak ambek gambar pun tak jelas. Dahlah masuk pun nak kene bayar RM11 satu kepala. Itupun sebab diskaun member tinggal kat kawasan Taiping. Kalo tak lagi mahal RM16 sorang. Pulang lebih kurang jam 12 lebih pagi. Penat giler badan. Maklumlah, seharian berjalan takde mase nak rehatkan badan. Huhu.








Ahad (27/6)

::Bukit Merah Laketown Resort
Lame giler aku tak pegi Bukit Merah. Aku rase last tyme aku pergi mase aku sekolah rendah kalo tak silap aku.So, standard la ramai org dtg sini nak mandi water park. Disebabkan kitorang nak saving kos, kitorang pun takdelah sewa pelampung yg harganyer cecah RM10 satu. Huhu. Mase mule2 sampai kitorang terlupe nak kuar cucuk duet. So, adelah yg pinjam duet member yg ade lebih. Dahlah kat dalam kawasan Bukit Merah tu langsung takde ATM Machine, terpakselah kitorang kuar pergi cucuk duet kat stesen minyak berdekatan lepas tu. Then kebetulan ade KFC pulak kat stesen minyak tu, perut pulak dah berkeroncong. Haha. Makan lah jawabnyer.






Selesai jer makan terus menuju ke Bukit Merah utk bersuka ria. Seronok jugak lah mase ni cume kalo ade pelampung lagi seronok sebab majority aktiviti dalam water park tu semua gune pelampung. Kitorang ni pulak tak dapat nak merasa gelongsor air berpusing sebab takde pelampung. Huhu. Takpelah, janji seronok enjoy dengan member baru. Hehe.

::Tesco Taiping
Objektif kitorang pergi Tesco just untuk beli bahan2 barbeque yg kitorang nak buat pada malam tu. Tak penah dibuat orang pergi shopping kat Tesco bawak handicam ngan sibuk tangkap gambar nyer. Haha.

::Barbeque Time !!!
Pada malamnyer diadakan barbeque kat rumah tempat kitorang menginap sepanjang trip tu iaitu Rumah Tok Nurul (Sahabat aku). Ramai jugaklah malam tu dan agak meriah. Yg paling best nyer saat first tyme aku merasa makan Siput Sedut. Tak penah dalam sejarah hidop aku makan Siput Sedut ni. Haha. Pastu dengan bakar barbequenye dalam rumah sebab malam tu hujan. Tak penah dibuat org. Ade jugak sesi tayangan video dan gambar2 sepanjang trip kitorang mase ngah makan. Huhu. Maklumlah, malam terakhir bersama sahabat2 sebab mungkin lepas ni kitorang dah jarang bersua. Semua video dan gambar2 tu jer lah yg mampu jadi memori kite bersama di masa akan dtg.

Isnin (28/6)

Pagi tu kitorang terpakse rushing bertolak balik awal sbb nk kejar mase kul 400 ptg aku kene ade kat Gombak. Dari Rumah Tok Nurul di Kg. Sg. Changkat Ning bertolak ke rumah Fitrin di Kg. Tersusun Kg. Gajah utk hantar die dan Shahrul pulang then terus bertolak pulang ke KL. On the way tu, kitorang ade singgah Kota London di Kuala Kangsar sebelum tiba di rumah Fitrin. Namun, persinggahan di rumah Fitrin menjadi agak lama hanya disebabkan kewujudan Kamera Nikon milik Shahrul yg menjadikan kitorang leka bergambar. Haha. Dalam kul 1320ptg, aku, Erix n Fazrul bertolak pulang. Huh~

Post Mortem :-
-Matlamat Trip tercapai.
-Kalo nak buat trip makesure duet cukup. Haha.
-Sentiase bawak lap top supaya senang nak transfer gambar kalo memori kamera penuh.Hehe :P
-Sebelum mule trip make sure reduce weight dulu sebab balik tu confirm naek badan nyer. Haha :D

Pemecahan Rekod :-
-Berjaya menangkap gambar sebanyak 920 keping dalam mase 3 hari berturut-turut.

p/s: Perkara yg paling benci aku nak hadapi yakni PERPISAHAN. Dalam hati aku sering tertanya kenape mesti ade perpisahan bila mana ade pertemuan. Kekadang aku takut nak hadapinye sebab hatiku sentiase terasa sayu dan sedih tika sampai detik akhir bersama sahabat2 kerana khuatir takkan bertemu mereka semula. Namun memang itulah hakikat pertemuan.

Kalau ade sumur di ladang,
Boleh saye menumpang mandi,
Kalau ade umur yang panjang ,
Boleh kite berjumpe lagi.

Wallahu'alam.

*Gambar akan diupload dari mase ke semasa atas sebab kelembapan internet. Harap maklum.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...