Tuesday, 10 January 2012

Salah menduga, Buruk padahnya.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, sementara masih berpeluang untuk mencoretkan sesuatu di laman ini, suka untuk aku berkongsi sedikit kisah yang dapat kita ambil pengajaran daripadanya. Sumber dari status fb seorang sahabat UIA. 

**********

Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..
dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..
dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..
apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..


"kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..??kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..??kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"


doktor tersebut tersenyum dan berkata :


" sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."


"bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik 2 skrang nie, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..??kata si ayah dgn marah..


si doktor tersenyum lagi & berkata :


" saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci " drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali"..doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."


"memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..


pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..x lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..


"alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah "kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"


"kenapa doktor 2 sombong sangat..?! x boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?!"komen si ayah selepas melihat jururawat..


jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya..dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumiaan anaknya.."

**********

Memang terasa sedih bila baca kisah ni. Andai kita berada di dalam situasi doktor tu, mampukah kita bertahan yakni kesedihan kehilangan seorang anak hanya kerana untuk menyelamatkan anak orang lain.
Moral of the story, jangan kita menduga seseorang itu berdasarkan perwatakan luarannya kerana mungkin isi hatinya jauh disebalik apa yang dipamerkan secara zahir.


"Don't judge a book by its cover"

Disamping itu, suka untuk aku tekankan pengorbanan karier seorang doktor/nurse yang terpaksa memberi keutamaan kepada kerja 'menyelamatkan nyawa manusia' berbanding keluarga. Walaupun pada hakikatnya, ia merupakan satu risiko atau disadvantage terhadap keluarga itu sendiri namun disebaliknya karier seorang doktor sangat2 tinggi darjatnya di sisi Allah SWT apabila berjaya menyelamatkan nyawa saudara2 kita yang lain.

Sekian untuk renungan dan selingan di petang hari. Moga memberi manfaat buat pembaca.
Wallahualam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...