Thursday, 16 June 2011

Done with WORKSHOP!!

Assalamualaikum.

Alhamdulilah, selesai sudah kelas terakhir subjek WORKSHOP TECHNOLOGY untuk short sem ni. Lega rasanya lepas-lepas ni takyah sibuk buat report lagi. Tapi lupe pulak report untuk projek terakhir ni tak buat lagi. Haha. Hmm. Esok pulak ade Final Exam untuk subjek ni. Dengar-dengar dari student-student yang ambek subjek ni sem-sem lepas, dorang kata soklan banyak masuk final paper sem-sem lepas nyer. Harap-harap begitulah.

Sekarang ni biar aku listkan semua projek yang kitorang kena buat untuk menyettlekan subjek WORKSHOP TECHNOLOGY ni. Haha. Takde keje.

1) Milling :

..Workpiece..


..Conventional Vertical Milling Machine Model : Bridgeport M5..


2) CNC Milling :


..Workpiece..


..CNC Milling Machine..Operate through Coding Program..


3) CNC Turning :


..Workpiece..


..CNC Turning Machine..


4) Turning :


..Workpiece..


..Centre Lathe Machine Model : Pinocho 8-90/180..


5) Benchwork :


..Workpiece..


..filling process..


..Drilling Machine..


6) Metal Forming :


..Workpiece..


7) Welding :


..Workpieces..


..Sheild Metal Arc Welding (SMAW)..


8) Heat Treatment :


..4 Steel Bars were heated in the FURNACE until 900*C for about 90 minutes..


..Hardness Test Machine..


..Immersing the Hot Steel Bar into oil for Quenching Process..


9) Pattern Making :


..Workpiece..


..Vertical and Horizontal Sanding Machine..


10) Foundry :


..Cope..


..Drag..


11) Measurement :


*tak sempat nak snap picture. Masing-masing tak sabar nak balek. Maklumlah kelas terakhir. Haha.


Fuh~ memang agak memenatkan. Setiap hari Selasa dan Khamis bermula jam 930pg until noon. Yang paling memeritkan kaki lenguh nak mampuih. Awat dorang tak sediakan tempat duduk yer. Haha. Demand giler. Hmm. Ni jugak merupakan subjek terakhir untuk first year aku yakni Foundation Subject. Bermula sem depan a.k.a. Second Year aku, dah mula masuk MAJORING subjek. Aduss. Confirm lagi tough dan mencabar dari subjek yang aku dah ambek ni. Harap-harap diriku sentiasa tabah melalui cabaran-cabaran subjek yang mendatang. Insyallah.

Majoring : Bachelor Degree in Engineering (Mechanical-Automotive)

Apepun, alhamdulillah dah selesai. Sama-sama kita doa agar soklan final esok senang. Haha. Setakat ni jer dulu. Wallahualam.

1 comment:

  1. short sem ni , kau ada ambik subject lain tak selain workshop, sbb aku igt nk amik subject ni dgn dynamic

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...