Monday, 20 January 2014

IDP Done. Holidays Begin!


Assalamualaikum,

Alhamdulillah, sekian lama tak menaipkan sesuatu kat laman ni. Betapa sibuknya aku sejak dua menjak ni dengan urusan dunia. Maklumlah bila bergelar final year sudent ni, lagi-lagi bila menuntut dalam bidang engineering, sangat-sangat sibuk.

Semester ni, batch aku (2010/2011 IIUM automotive students) diperkenalkan dengan subjek baru yang diberi nama Integrated Design Project (IDP). Subjek yang berkonsepkan FYP cuma projeknya bergerak dalam kumpulan. Bila dalam kumpulan ni, lagi macam-macam kerenah kena lalui. Ade yang bertindak sambil lewa. Ade yang nak disuruh baru buat. Ade yang menanti tugasan dari orang. Yang tak ambil tahu langsung pun ade. Lagi-lagi bila dateline report submission semakin hampir, tapi report langsung tak mula buat. Sampai tahap aku terpaksa tampilkan diri buat semua tu. Tersangat stress ketika itu. Namun positively thinking, aku jugak yang dapat belajar something kalau aku sendiri yang buat. Alhamdulillah, last minit dapat jugak komitmen dari semua. And on 15 Januari, tepat jam 1930H kami telah selesai presentation dengan jayanya dan thats the last ‘final exam’ for this semester. Means at last I’m entering my holiday’s zone after a quite some time suffering with projects at the moment most of my friends already went back to their hometown enjoy with their family. Huhu.

One of my groupmate, Zharif presenting his part. Thanks Dr. Kassim, Dr. Yufian and Dr. Kashif for the willing to examine us.


Sekarang dah seminggu cuti. But I still feels like I’m on my studies. Yes. Still have a plenty of FYP works to be done. And the most important part is to work on my master’s application. There were numbers of procedures I have to go through. Nak cakap pasal master’s application, better aku tulis in a different post. By the way, I’m in holiday dan aku dah target ape nak buat sepanjang 3 minggu cuti ni walaupun hanya berbakikan 2 minggu je lagi. Some of it are:

1. Tengok wayang (at least 2 action movies)
2. Karoake (at least 4 jam)
3. Travelling (at least 200km)
4. Vacation (at least…TBD)
5. FYP work progress (at least CAD model)
6. Urusan mewakafkan baju terpakai.
7. Survey dan cari calon. (hanya survey je :P)
8. Fikir masa depan (kerja, pursue study, kahwin, etc)

Haha. Tapi setakat ni hanya sebilangan kecil je yang baru mula. Papepun, harap dapat settlekan semua ni dalam 2 minggu yang berbaki ni. Insyallah bakal mengaktifkan kembali laman ini. Till then.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...