Sunday, 7 March 2010

Memori Mab 124

Assalamualaikum.
(..Pertemuan..Persahabatan..Perpisahan..Kenangan..)

Sejak due menjak ni aku asyik terbace artikel mengenai perpisahan terutama daripada blog-blog sahabat aku. Aku pulak bile terdengar perkataan sahabat jer, hatiku mule terasa sedih apabile teringat semua kenangan bersama-sama sahabat di uia pj dulu. Macam-macam ragam ade. Yang alim ade, yang kecoh ade, yang gedik ade (oppss), yang pandai ade, yang poyo ade dan macam lagi. Dan untuk post kali ni, aku nak tujukan kepada semua sahabat sebilik aku yang rasenye seolah-olah baru semalam kite berpisah. Sebelum tu biar aku perkenalkan sorang-sorang.


Nama : 'Umar bin Abd Aziz
Tarikh Lahir : 27 Disember 1988
Negeri kelahiran : Melaka
Berasal/Menetap : Kota Tinggi, Johor
Anak ke : 2/5
Kursus : Engineering
Details :-
#Hafal 30 juzuk Al-Quran tapi takpernah mengaku.
#Paling tua dalam kalangan ahli bilik. Hehe. Jgn marah.:P
#Tukang kejut subuh.
#Tak pernah mengabaikan bacaan Al-Quran walaupun dalam kesibukan.
#Bijak dan pandai lagi bijaksana dalam akademik.
#Seringkali menjadi tempat rujukan sahabat-sahabat.


Nama : Ahmad Muhsin bin Abdul Majid
Tarikh Lahir : 11 Ogos 1990
Negeri kelahiran : Pahang
Berasal/Menetap : Jerantut, Pahang
Anak ke : 5/10
Kursus : Pharmacy
Details :-
#Gemar memakan NIPS.
#Tak suke subjek yang berbentuk kiraan dan lebih cenderung ke arah subjek yang banyak mengingati fakta.
#Seorang yang pemurah membenarkan sahabat-sahabat berkongsi WIMAX tanpa meminta sebarang bayaran. Hehe.
#Seorang yang selalu berjemaah di masjid dan gemar mendengar ceramah agama.


Nama : Mohd Rusli bin Sulaiman
Tarikh Lahir : 29 Mac 1990
Negeri kelahiran : Terengganu
Berasal/Menetap : Marang Terengganu
Anak ke : 3/7
Kursus : Medic
Details :-
#Presiden Gabungan Anak Terengganu (GATE)
#Sentiase tenang walaupun esok ade exam/quiz.
#Rutin setiap malam main game pes.
#Kerap tidur dan sekali tidur sampai berjam-jam. Haha.
#Walaupun selalu tidur tapi result still gempak (dean list)


Nama : Mohd Syahril bin Sudirman
Tarikh Lahir : 14 Mac 1990
Negeri kelahiran : Sabah
Berasal/Menetap : Keningau, Sabah
Anak ke : 3/8
Kursus : Engineering
Details :-
#Deputy director Foundation Student Coordination Council (FSCC)
#Seringkali menjadi rujukan apabila nak buat program yang melibatkan Student Activities Department (STAD)
#Anak angkat Madam Humaiyah. Hehe. :P
#Setiap malam mesti beli makanan ringan dengan air kotak
#Addicted to "Ketika Cinta Bertasbih"
#Kamcing gile dengan majority pakguard dan makguard uia pj.


Nama : Ahmad Farhan Najwan bin Mohamed Khairudin
Tarikh Lahir : 13 November 1990
Negeri kelahiran : -
Berasal/Menetap : Bandar Baru Bangi, Selangor
Anak ke : 1/2
Kursus : Engineering > Physical Sciences
Details :-
#Memegang jawatan dalam barisan pimpinan Quranic Language Enhancement Program (QLEP)
#Mempunyai hobi yang unik iaitu suke format laptop berkali-kali
#Seorang yang sentiase tenang dan bersikap agak kekanak-kanakan sikit
#Satu-satunya ahli bilik yang bergiat aktif dalam tabligh
#Last minit tukar kos dari engin ke fizikal sains
#Parent bagi green light untuk beli kereta second hand dalam lingkungan RM10k-RM20k.
#Dapat kelebihan sebagai anak sulung iaitu mintak ape-ape mesti dapat.


Nama : Ahmad Ruzaini bin Nape
Tarikh Lahir : 23 Februari 1990
Negeri kelahiran : Johor
Berasal/Menetap : Klang, Selangor
Anak ke : 5/5
Kursus : Engineering
Details :-
#Setiausaha Mahallah Representative Committee (MRC) Mahallah Abu Bakar
#Seorang yang friendly, ceria dan suke berbual.
#Seorang yang bergiat aktif dalam nasyid.
#Family mempunyai sebuah warung berhampiran rumahnya di Klang.
#Menghabiskan masa cutinya menolong maknya menguruskan warung.
#Seorang yang kedekut WIMAX tak bagi share dengan orang lain even kalau bayar berpuluh ribu sekali pun.
#Penghidup suasana bilik 124
#Cara gelak yang tak ramai boleh terima. Hehe.
#Cepat terasa bila orang lain cakap perkataan gemuk, badak, besar dan seumpamanya.
#Mempunyai sifat dan sikap yang tersendiri yang mudah mempengaruhi orang lain.


Nama : Abdul Rahman bin Mohd Baseair
Tarikh Lahir : 8 Februari 1990
Negeri kelahiran : Sarawak
Berasal/Menetap : Miri, Sarawak
Anak ke : 2/7
Kursus : Engineering
Details :-
#Memegang jawatan dalam barisan pimpinan Persatuan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) cawngan Uia Pj.
#Graduan persijilan Darul Quran
#Seorang yang rendah diri dan mukanya sentiase tenang walaupun hatinya resah.
#Seringkali menggegarkan bilik apabila pukul 630ptg setiap hari untuk mengajak semua ahli bilik dinner kat cafe.
#Sekali bukak laptop mesti main pes.
#Suka cerita pengalaman beliau menghafaz quran secara tak langsung menarik minat aku untuk cenderung ke arah itu.


Nama : Ahmad Rithaudeen bin Abd Rani
Tarikh Lahir : 2 Julai 1990
Negeri kelahiran : Sarawak
Berasal/Menetap : Bintulu, Sarawak
Anak ke : -
Kursus : Engineering
Details :-
#Head of Dicipline Bereau MRC Mahallah Abu Bakar.
#Selalu balik rumah mak ciknya hujung minggu dekat gombak pastu suka hati die balik uia pagi isnin.
#Seorang yang agak ceria dan selalu bila dengar lagu menerusi ear phone, melalak menyanyi kuat-kuat.
#Lepas magrib selalu bace al-quran.
#Suke salin contoh soalan dan jawapan yang ada dalam textbook kat buku latihan biase.
#Selalu tidur kat bilik air cond MRC MUK..ramai tak puas hati. Haha.

Mungkin banyak lagi ragam yang aku boleh nyatakan untuk setiap sorang. Tapi cukuplah setakat yang ada. Banyak kenangan yang telah kite lakarkan bersama. Ade yang pahit ade yang manis dan semoga persahabatan kite berkekalan hingga ke akhirat. Insyallah.

************

Korang ingat tak mase mule-mule kite duduk sebumbung di bilik 124 dulu. Kite bertujuh jer semuanye sebab mase tu short sem. Budak medik dengan pharmacy takde lagi. Macam2 kite buat same-same maklumlah subjek pun masing-masing ambek sikit jer.

..Amad..Rahman..(Sarawakians)

..Shahril..Jenny..(Sahabat Sejati)

..Firdaus..Nazz..'Umar..(Ukhuwah fillah)

..mase mule2 kite dinner kat bilik same2..tapi lupe lak sape yg tangkap gambar yer??

setiap malam tepat pukul 12am kite buat bacaan Al-Mulk secara berjemaah dan disusuli dengan sesi tazkirah 10 minit.

Pastu bile dah masuk sem baru iaitu first sem 09/10 sesi al-mulk jemaah terhenti mungkin atas sebab kesibukan menghadapi banyak subjek yang diambil. Namun, bilik bertambah ceria dengan kehadiran 3 orang lagi pendatang baru iaitu Rusli (Medik), Muhsin (Pharmacy) dan Farhan (Engin) tapi mule sunyi dengan penghijrahan Firdaus ke kampus Uia Nilai atas sebab pertukaran kos.

..jamuan berbuka puasa meraikan pemergian Hadi dan Firdaus ke Kampus Uia Nilai..

..exam final sem 1 (09/10) selesai..kite release tension same2 ice skating kat sunway piramid..

..meraikan hari jadi 'Umar walaupun plan sebenar tak menjadi..siapelah penyebabnye..Huhu..

..meraikan hari jadi Rahman..suapan kasih sebuah keluarga..

..satu malam terdetik membuat satu penggambaran berpakaian jubah (idea shahril) sebagai kenangan..

..beramai2 membaca tahlil arwah untuk ayah kepada sahabat kite Majdi Nadwan yang telah kembali kerahmatullah..

..bergambar selepas selesai buat shooting..

..rutin harian kite semua main game pes setiap malam..eh..aku tak tergolong..:P

..malam terakhir kite bersama meraikan hari jadi jenny dan majlis perpisahan kite semua..terima kasih diucapkan kepada shahril kerana sanggup menggunakan keuntungan bisnes printernye untuk menampung semua juadah pada malam tu..

Semoga semua kenangan sentiase terpahat di dalam hati kite semua setiap mase. Especially kepada sahabatku Shahril yang akan menyambungkan pelajaran ke Universiti Malaysia Sabah selepas ni. Mungkin kite akan jarang berjumpe tapi walau ape pun kite pasti akan berjumpe satu hari nanti. Tak kat dunia, mungkin kat akhirat kelak insyallah. Di kesempatan ni aku nak mengucapkan gud luck for your future dan bile nak kawen jangan lupe ajak kitorang semua.

Berkata Imam Ghazali...
"Ukhuwwah itu bukan terletak pada kata-kata yang manis atau pertemuan, tetapi terletak pada sejauh mana ingatanmu terhadapnya di dalam doamu pada Allah Subhanahu Wa Taala.."

Wallahu'alam.

p/s: kenape aku terasa sedih pulak malam nie. mungkin lepas bace post-post member aku yang cakap pasal persahabatan kot. huhu. Ukhuwah fillah abadan abada.

3 comments:

  1. Salam ukhuwwah...
    Ish.. Puji lebih2 ni...
    Apa pun terima kasih atas segala perkongsian yang bermakna selama berada di bilik 124.
    Tambahan satu lagi..
    Tersilap tulis bilangan adik beradik...
    anak ke-2 daripada 8 sebenarnya...
    hehe...

    ReplyDelete
  2. Salam ukhuwwah...
    Ish.. Puji lebih2 ni...
    Apa pun terima kasih atas segala perkongsian yang bermakna selama berada di bilik 124.
    Tambahan satu lagi..
    Tersilap tulis bilangan adik beradik...
    anak ke-2 daripada 8 sebenarnya...
    hehe...

    ReplyDelete
  3. lorr...yeke...aku silap tulis ke?? huhu.xpe2 kalo dorg nk tahu bilangan adek bradek ko sbnr kene bce komen nih..hahaha..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...