Thursday, 11 August 2011

Semua Benda Nak Dua!

Assalamualaikum.



Alhamdulillah~ baru jer selesai menunaikan Solat Jumaat di Masjid Bandar Tasik Puteri. Hmm. Nak kongsi sikit point khutbah hari ni. Tak gune lar kalau dengar tapi masuk telinga kanan keluar telinga kiri kan. Haha. Ok. Tapi sikit jer la. Kang banyak sangat dah jadi main point pulak.







Tajuk : Bulan Ramadhan Bulan Al-Quran

- Khatib mengetengahkan kedudukan al-Quran sebagai sumber pertama yang WAJIB dirujukkan dalam menyelesaikan semua jenis masalah.

- Hari Nuzul Quran yang bakal disambut pada 17 Ramadhan bagi memperingati penurunan kitab yang menjadi sumber rujukan semua Umat Muhammad SAW.

-Khatib menzahirkan rasa bimbang terhadap golongan yan menjadikan al-Quran sebagai barang perhiasan di rumah atau yang menggunakannya untuk tujuan yang berunsurkan mistik.



Cukup kot. Kalau nak tahu lebih lagi boleh rujuk sendiri kat website JAKIM. Sebab setahu aku, memang JAKIM dah sediakan skrip khutbah untuk setiap minggu. Hmm. Tapikan, kalau perasan zaman sekarang ni majoriti masjid bukan BERKHUTBAH tapi MEMBACA khutbah. Woha!



**********



Ok. Sekarang saje nak kongsi sikit satu fenomena yang berlaku zaman sekarang ni. Hmm. Dua atau '2'. Haa. Semua benda kalau boleh nak ade dua. Ok. Jom kita ketengahkan apekah benda2 yang lazim orang nak ade dua sekarang ni. Hmm.



HANDPHONE @ TELEFON TANGAN





Kalau kita lihat zaman sekarang ni adek sekecil 4 tahun pun dah reti nak berSMS. Memang dah maju betol budak2 zaman sekarang. Bila dah naek remaja confirm lagi ligat berSMS or bergayut kan. Especially bila masuk zaman Universiti, semua stok nak jimat jek. Maksud aku jimat kredit. Dan salah satu cara dorang berjimat ialah dengan memiliki dua nombor telefon berlainan telco. Memudahkan setiap panggilan dan SMS di'charge' dengan nilai yang murah. Hmm. Bila dah dua nombor, confirm kene ade dua handphone kan. Woha!



KASUT





Ok. Untuk orang yang aktif bersukan, confirm kene ade dua kasut. Takkan lah nak pakai kasut kulit branded yang harga berjuta-juta ringgit pergi main bola kot. Haha. So, beli sepasang untuk bawak pergi kelas. Lagi sepasang untuk bersukan.



FACEBOOK





Ramai jugak orang zaman sekarang ni suka buat dua akaun fb. Aku pun tak tahu sebab ape. Mungkin satu akaun tu untuk di BERDAKWAH, lagi satu akaun untuk PERIBADI kot. Tapi tak leceh ke nak aktif dua2 akaun pada masa yang sama? Hmm.



KERETA





Sebuah keluarga golongan KAYA mesti paling cikai pun ade dua bijik kereta kan. Sebab pe? Hmm. Ye la kan. Sebijik suami pakai bawak pergi kerja then lagi sebijik isteri pakai bawak pergi pasar beli sayur. Haha.



RUMAH





Trend rumah ade lebih dari satu ni selalunya terjadi dalam kalangan warga celebriti. Contohnya Siti Nurhaliza. Ada sebijik Rumah kat Bukit Antarabangsa then lagi sebijik kat Alam Damai, Cheras. Kalau tak silap aku la. Itu pun aku dengar ade lagi rumah yang beliau beli kat tempat lain. Hiiaashh. Ni mesti stok tak tahu nak buat ape dengan duet yang banyak tu kan. Woha!



Ok. Aku rasa yang setakat aku sedar dengan kelima-lima deria aku ni mungkin lima ni jer kot. Kalau ade penambahan, sila2 kan lah yer. Kongsikan di sini. Sekian.



p/s : Keluarga aku pun ade dua rumah jugak. Sebijik kat Rawang, sebijik kat Ukay Perdana. Tapi rumah kat Ukay tu rumah SEWA jek. Hmm. Kan best kalau ade dua rumah mewah macam kat atas ni kan :D



Wallahualam.



2 comments:

  1. Dua bini lagi SYIOOOOKKK!
    ho-ho-ho!

    ReplyDelete
  2. 3 ape? 3 bini ke? lawan tokeh nampak. haha.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...